StoryEditorOCM
4 kantunaKRVNA ZRNCA

Nezavisni branili Franca Luxarda; Botić: Ovo je nezakonito!; Milin: Za Maraschino je zaslužna obitelj Drioli!; Vučetić: Ovo je diplomatski skandal!

Piše Iva Ivanac
16. studenog 2023. - 19:33

Burna rasprava vodila se oko dodjele nagrade za životno djelo (izvan Zadra) Francu Luxardu, točke koju su na kraju podržali samo nezavisni vijećnici Enia Meštrovića, čime nije dobila dovoljan broj glasova za "prolaz". 

Iako je klub nezavisnih vijećnika prvotno predložio obitelj Luxardo za nagradu za životno djelo, to nije bilo moguće jer se ta vrsta nagrade može dodijeliti jedino pojedincu pa je na Odboru za dodjelu javnih priznanja odlučeno kako će se u ime obitelji nominirati Franco Luxardo, potomak poznate obitelji zadarskih industrijalaca i nekadašnjih vlasnika „Maraske”, ali i dugogodišnji čelnik „Slobodne općine Zadar u egzilu”.

Marjana Botić (Akcija mladih) istaknula je kako je ova točka trebala biti povučena dodajući kako "oni nama ne bi zaboravili grijehe, a ni mi ne zaboravljamo njihove". 

- Ne umanjujući obiteljsku tragediju i događanja u vihoru rata, moramo biti upoznati s činjenicama talijanske okupacije do oslobođenja Zadra 1945. Za vrijeme okupacije obitelj je bila izuzetno talijanski orijentirana, nisu čak ni bili prvi osnivači tvornice nego obitelj Drioli, ali ona nije provodila fašističke naredbe pa je izgubila posao s talijanskom vojskom. Luxardo je bio gradonačelnik Zadra u egzilu 2008. godine. Neke stvari nećemo zaboraviti, jer oni nama ne bi zaboravili. Žao nam je ako time narušavamo ovaj svečani trenutak, ali glasati za prijedlog nećemo, kazala je Botić dodajući kako je ovaj prijedlog nezakonit jer nije u skladu s Ustavom RH.

Enio Meštrović kazao je kako je Franco potpisao suglasnost da u ime svoje obitelji primi nagradu jer poštuje Zadar i Hrvatsku. 

- Da ne poštuje, ne bi potpisao suglasnost. Ova obitelj je napravila puno toga za Zadar, imaju brend s kojim su proslavili ovaj grad u svijetu. Dokle god raspravljamo o Talijanima, ustašama i partizanima imat ćemo podjele. Zbog toga smo stoka, a ne narod. Prvi se deklariram ko stoka jer sudjelujem u raspravama o brojanju krvnih zrnaca. Taj čovjek je rođen ovdje, u Italiji, kao i moji roditelji, jesu li onda i moji roditelji fašisti?, kazao je Meštrović. 

- Za nas su četnici, fašisti i HDZ-ovci ista stvar, htjeli su uništiti sve hrvatsko i zadarsko i uništiti grad, odnosno ostaviti ga za sebe. Tada se većina obrazovanih građana iselila, a ostali su samo poljoprivrednici. Prvo su fašisti pa komunisti pa kombinacija toga dvoje otjerali sve što vrijedi u ovom gradu, kazao je Rubeša.

Vijećnik Damir Burčul kazao je kako do ovog prijedloga nije trebalo doći i poručio nezavisnima da se pospu pepelom. Također je gradonačelnika upitao tko je na sjednici Odbora za dodjelu javnih priznanja dopustio da se ta točka izglasa i dođe na Vijeće te konstatirao kako se "tu radi o čistim fašizmu". 

Vijećnik Bruno Milin (HDZ) ispričao je povijest nastanka likera Maraschino i djelovanja destilerija u gradu. 

-  Liker Maraschino ​proslavio je grad u 18. stoljeću, a obitelj Luxardo u Zadar dolazi u 19. stoljeću. Do njihovog dolaska Maraschino ​je osvojio Europu i pola svijeta, za što je zaslužna obitelj Drioli Salghetti. Pripisati sve zasluge obitelji Luxardo bila bi povijesna pogreška i zbog toga klub HDZ-a ne može podržati prijedlog, rekao je Milin. 

- Do samo nekoliko sati prije ove sjednice, Klub SDP-a bio je jedini koji je vidio problem s fašizmom u gradu. Do tada nitko nije rekao ni riječi o ploči koja se nalazi ispred županije, nitko o vandalizmu u dvorištu centra za mlade, ni o grafitu na Bulevaru, ali zato svi vide fašizam u časišici rakije, kazao je Daniel Radeta (SDP)

-Vijećnici nezavisnog kluba Enija Meštrovića predložili su obitelj Luxardo, po statutu nije bilo moguće da se nagrada dodijeli obitelji, stoga je većinom glasova odlučeno da ovaj prijedlog dođe do Gradskog vijeća. Tim činom je Odbor za dodjelu javnih priznanja postao predlagatelj točke. Nažalost, zarobljenici smo procedura. Nije bilo vremena da netko progugla tko je Franco i dogodilo se to što se dogodilo. Ovo je uistinu bilo na razini diplomatskog skandala, pogotovo nakon današnje rasprave da mi dodijelimo nagradu za životno djelo, jer će tu biti predstavnici RH i izaslanici koji su pozvani, predsjednik RH i premijer. Mi nakon današnje rasprave ne možemo dodijeliti nagradu, a da ne proizvedemo skandal veći od naše rasprave. Činjenica je da su nama ruke vezane i da ne možemo dodijeliti nagradu za životno djelo. Ne možemo nagraditi Franca koji nije odbacio fašizam, ni Darija Kordića jer smatra da mu se bog ukazao u Ahmićima, kazao je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća koji je kazao kako je u srijedu predlagao da se ova točka skine s dnevnog reda, ali i kako se na sjednici nitko nije protivio "skidanju" točke jer su svi htjeli izreći svoj stav. 

Zaiskrilo između starih prijatelja...

Nakon "mini" svađe s Antom Rubešom, vijećnik Enio Meštrović fizički je napustio Veliku vijećnicu. 

- S tobom ni u šaproge, kazao je Meštrović Rubeši. 

- Ja sam tvoj broj izbrisa ima pet mjeseci, uzvratio je Rubeša

- Ti si fašist, dodao je Enio. 

- Nisam ja, ali hoću uništiti one koji uništavaju moju zemlju, kazao je Rubeša 

- Ti nemaš pojma što govoriš, zaključio je Enio. 

 

 

06. listopad 2024 03:42