StoryEditorOCM
KalelargaMALI VAKULA

Ivan Šolić: Na vidiku nema dugotrajnije stabilizacije vremena - već koncem vikenda nazire se nova promjena! Evo detalja

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
21. svibnja 2024. - 15:58

DA JE PROGNOZA TOČNA, ZVALA BI SE – TOČNOZA

Na početku, dok se radar i satelit popunjavaju, osvrnut ćemo se na proteklu nedjelju kada je atmosfera bila kud i kamo povoljnija, negoli su bile prognoze. U vrijeme pisanja našeg posljednjeg teksta, 48 sati prije nedjelje, svi prognostički modeli su "crtali" izražene nestabilnosti u Dalmaciji, duž obale. Epilog je bio dobar dio dana suh i oborine pred večer, kud i kamo u manjoj količini od očekivanoga (prognoziranoga). Prognostički modeli baš muku muče s proljetnim nestabilnostima, teško ih je "ukrotiti" kao klasične ciklone za koje možemo u točan sat prognozirati kad nam stižu i kad nas napuštaju. S obzirom na velik broj događaja na otvorenome u Dalmaciji tog dana (pričesti, krizmi), meteorološki gledano, ispalo je odlično, ne možemo reći nikako savršeno, jer naoblaka i južina, a prema kraju dana i oborine, uzeli su svoj danak. Meteorološki modelima za vikend ne možemo dati prolaznu ocjenu, a jedan naš poznati meteorolog rekao bi "Da je prognoza točna, zvala bi se – točnoza!", zar ne?

image

Oborine/ Meteo.hr

DAN ZA METEOALARM

Iako smo pokudili meteorološke modele za vikend, za današnji dan se nisu dali (još jednom) "nasanjkati" i jako su dobro signalizirali ozbiljne turbulencije u atmosferi u Lijepoj našoj. Meteoalarm je zažutio (i ponarančastio) gotovo cijelu domovinu, a izraženije nevrijeme, prema prognostičkim modelima, u poslijepodnevnim satima posebno je moguće u Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji (a prema GFS modelu i u Požeško-slavonskoj) dok nevrijeme ne možemo isključiti niti na ostatku kontinenta.

image

Nevrijeme ide prema kontinentu METEO.HR

Radar reflektira žarke boje nad sjevernim Jadranom, Gorskim kotarom i Likom već satima i dojam je da je, barem za sada, Dalmacija najbolje prošla, iako, prema prognostičkim modelima, tijekom poslijepodneva i Dalmacija bi trebala "pokleknuti" i zahvatit će je oborine, a meteoalarm DHMZ-a Dalmatinke i Dalmatince upozorava na mjestimice grmljavinsko nevrijeme (žuto upozorenje!) uz mogućnost za grmljavinu veću od 50 posto. Ipak, težište nepovoljnog vremena ovog puta je nad sjevernim Jadranom i u kontinentalnom dijelu domovine. Ukoliko se prognoze ostvare, bojimo se da bi vrijeme ponovno mogla biti vijest u Dnevniku, što nikako nije dobro. Ukoliko planirate na put kroz Lijepu našu, a imate izbora, možda bi bilo pametnije sačekati sutrašnji dan, kad će se meteoalarm za brojne regije (izuzev Zagrebačke, Karlovačke i Riječke) pogasiti.

image

Meteoalarm DHMZ-a

Iako je fokus današnjega dana na oborinama, pomorcima skrećemo pažnju kako je izdano upozorenje na jako jugo! Sutra nas očekuje proljepšanje vremena i konačno sunčane epizode, ali ipak neće biti "bianco potpis" na stabilno vrijeme, pa i dalje uz mogućnost za dnevni razvoj naoblake i pokoji kratkotrajan pljusak, ali sve u svemu, osjetno povoljnije vrijeme, a tome treba pridodati kako će i jugo uskoro oslabjeti. Sutra će u drugom dijelu dana biti pojačanog zapadnjaka i lebića.

Temperature zraka izvrsne, prave proljetne i "pod kontrolom", do 24 stupnja u gradu pod Marjanom, a petak bi mogao biti najtopliji dan u ovom tjednu. Treba izdržati današnji dan, a onda ide vrijeme koje će vam se vjerojatno svidjeti, dat ćemo mu ocjenu vrlo dobar, odličan ipak ne možemo jer, gotovo svaki dan prijeti opasnost da se lokalno razvije oblak i kratkotrajno pljusak, naročito u Zagori. Ono što vam se vjerojatno neće svidjeti, nema na vidiku dugotrajnije stabilizacije vremena, dapače, već koncem vikenda nazire se nova promjena vremena…

16. lipanj 2024 07:38