StoryEditorOCM
S mora i krajamali vakula

Velika prognoza Ivana Šolića: u Splitu izmjerena najviša temperatura u lipnju u povijesti mjerenja! Stiže nam olakšanje

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
21. lipnja 2024. - 17:03

Baš kako smo i najavili, toplinski val okovao je Lijepu našu i podigao živu u termometru meteorološkog zaklona na rekordne vrijednosti! Glavna meteorološka postaja DHMZ-a na Marjanu jučer je u 16 sati zabilježila nevjerojatnih 38.3 stupnjeva Celzija (što je najviša temperatura ikada izmjerena u Splitu otkada postoje službena mjerenja), čime je srušen rekord iz 2023., kada je 14. lipnja izmjereno 38.1 stupnjeva Celzija.

Napomenimo kako je tek nekoliko desetinki stupnja nedostajalo da "padne" rekord najviše temperature ikada zabilježene na Marjanu. Napominjemo kako je riječ o temperaturi u hladu, i to u "plućima" grada Splita - Marjanu, dok su one neslužbene temperature u centru grada (na asfaltu) prelazile 40 stupnjeva Celzija.

image

U četvrtak, u vrijeme najviše lipanjske temperature ikad izmjerene u Splitu, Pirja je pomagala da se ostane hladne glave

Nikola Brboleža/Cropix

Osim onih dnevnih, u Dalmaciji su i noćne temperature bile nesnošljive i nemoguće je bilo spavati bez klime, naročito na krajnjem jugu, gdje se sinoć mjerilo preko 30 stupnjeva Celzija.

ADIO, PUSTINJSKA PRAŠINO, I NEKA TE LIPI ĐAVA NOSI!

Ekstremne temperature zraka, pustinjski pijesak čije su čestice znatno smanjile vidljivost i kvalitetu zraka, a za potpuni afrički ugođaj u Dalmaciji su nedostajale još samo piramide. Konačno, kada je o pustinjskom pijesku riječ, imamo dobre vijesti! Koncentracija pustinjskog pijeska u atmosferi, koji je čitateljima, opravdano, stvorio nelagodu, od sutra će se osjetno smanjiti, a ona će biti povećana još samo na krajnjem jugu i istoku zemlje.

image

Visoka koncentracija čestica pustinjskog pijeska u Hrvatskoj 21.6.2024.

Screenshot/copernicus.eu
image

Pustinjski pijesak nas napušta u subotu poslijepodne

Screenshot/copernicus.eu

SLABLJENJE TOPLINSKOG VALA

Sutrašnjim danom, konačno, i toplinski val će malo popustiti pa temperature više ne bi trebale biti toliko ekstremne, kao što je to bio slučaj tijekom četvrtka i petka. I noći će biti ugodnije za san, naročito noć na nedjelju. S obzirom na to da će temperature popustiti, sada se već može i na more, ali naravno, sve mjere zaštite od sunčevog zračenja do daljnjeg ostaju na snazi.

IDUĆI TJEDAN NESTABILNO

Šećer na kraju, znamo da će vas i ova vijest obradovati, idući tjedan slijedi destabilizacija vremena i daljnji pad temperature zraka pa više neće biti čak niti vruće. Prema sredini tjedna vrijeme će biti sve nestabilnije, a iz današnje perspektive se čini kako nam se vraćaju ljetne nestabilnosti, lokalni grmljavinski pljuskovi. Novi toplinski val se, za sada, ne nazire, a Dalmacija bi idući tjedan mogla disati, i to punim plućima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 17:04