StoryEditorOCM
KalelargaZLOUPORABA POLOŽAJA

DORH pokrenuo istragu protiv Irene Ćosić, bivše direktorice Zračne luke Zadar

Piše DORH/Zadarski.hr
21. srpnja 2020. - 13:47

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 55-godišnje hrvatske državljanke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, a istraga se provodi i protiv 74-godišnje hrvatske državljanke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave – izvijestilo je zadarsko Županijsko državno odvjetništvo.

Radi se o bivšoj direktorici Zračne luke Zadar Ireni Ćosić (55), te Jasni Vukas (74) koja je odgovorna osobe udruge „Novi put svile“.

- Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena 55-godišnjakinja kao odgovorna osoba trgovačkog društva, od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. na području Zadarske županije, u međusobnom dogovoru sa drugookrivljenom 74-godišnjakinjom kao odgovornom osobom udruge sa sjedištem u Zagrebu, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi toj udruzi, a na štetu svog trgovačkog društva, naložila računovodstvu svog društva da u tri navrata bez ikakve valjane pravne osnove na žiro račun udruge isplati novčana sredstva u ukupnom iznosu od 75.000 kuna pravdajući to u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima iako od udruge nije tražila nikakva sredstva osiguranja plaćanja niti je s tom udrugom sastavila ugovore o zajmu – navodi DORH.

Osnovano se sumnja da je u cilju prikrivanja svoje namjere pribavljanja protupravne imovinske koristi navedenoj udruzi, a sve u dogovoru sa drugookrivljenicom, naložila pravnoj službi da se nakon isplaćenih sredstava retroaktivno sastavi ugovor o zajmu i aneks ugovora s udrugom koja je prestala postojati, odnosno koja je brisana iz registra udruga još 14. travnja 2016. Prvookrivljenica je svojim potpisom i pečatom društva ovjerila takav ugovor i aneks, tako da je drugookrivljenica, odmah po uplati novčanih sredstava društva na račun udruge, podizala ih te koristila za privatne potrebe, što nije u vezi s obavljanjem djelatnosti udruge, a ta sredstva do današnjeg dana udruga nije vratila društvu.

01. svibanj 2024 06:31