Već je poznato da u jutarnjim satima neke namirnice treba izbjegavati, ali mnogi nisu svjesni koliki utjecaj na naša tijela ima i večera. Naime, neke vrste hrane usporavaju metabolizam i povećavaju otpornost na inzulin.
Liječnica Andrea Maxim i dijetetičarka Trista Best tvrde da su tjestenina i pohana piletina najgora hrana koju možemo pojesti u noćnim satima. Prema riječima Andree Maxim, tjestenina usporava metabolizam i otežava proces mršavljenja.
"Tjestenina na bazi pšenice povisit će razinu inzulina i izazvati upalu. Pšenica u tjestenini je prirodno upalna i tijelo ju ne probavlja dobro. Upala dovodi do nadutosti, koja može uzrokovati zadržavanje vode. Gustoća ugljikohidrata povećava inzulin, što povisuje šećer u krvi i uzrokuje više nakupljanja masti", objašnjava.
Zdrava alternativa ovoj namirnici je tjestenina od slanutka, koja ima više vlakana, proteina i zdravog škroba. Ona uz to nema gluten i sadrži znatno manje ugljikohidrata.
"Pohana piletina može biti upalna jer se priprema s većim količinama nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Jedan od najštetnijih sastojaka je ulje koje se koristi za prženje. Kad se piletina prži u dubokom ulju, apsorbira ga i toplina može uzrokovati stvaranje štetnih spojeva, koji se povezuju s kroničnim bolestima srca i rakom", tvrdi Trista Best.
Naime, brašno i krušne mrvice, u koje valjamo meso prije prženja, puni su rafiniranih žitarica.
"Ovi rafinirani ugljikohidrati, slični onima koji se nalaze u tjestenini, lišeni su gotovo svih vlakana i hranjivih tvari. Dakle, ne pružaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost, ali su puni kalorija. Rafinirani ugljikohidrati također mogu uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi. To može pridonijeti upalama i inzulinskoj rezistenciji, što su čimbenici rizika za kronične bolesti", ističe Best.