StoryEditorOCM
4 kantunaSVE DUBLJI RASCJEP

Zašto Daniel Radeta smatra da je Enio Meštrović postao koalicijski partner HDZ-a i zbog čega su iz Statuta „Tržnice” nestali javni natječaji?

Piše Predrag Opačić
6. prosinca 2021. - 21:06

Izglasavanje korigiranog rebalansa gradskog proračuna za ovu i sudjelovanje u „preliminarnim razgovorima” oko proračuna za sljedeću godinu, otvorilo je duboki procijep između vijećnika SDP-a i Nezavisne liste Enija Meštrovića kojeg će biti jako teško premostiti. Odnosi između te dvije „opozicijske grupacije” od početka su bili obilježeni potmulim nepovjerenjem, na što se nadovezala i uočljiva osobna napetost između predsjednika gradskog SDP-a Daniela Radete i Enija Meštrovića među kojima nema nikakve komunikacije.

Zato nije bilo iznenađenje što su, na radost HDZ-a, između Pet bunara i Bokanjca „golubovi pismonoše” počeli nositi žestoke optužbe nakon kojih je teško očekivati „koordinirani nastup” na Gradskom vijeću, osim ako to bude plod čiste slučajnosti. Pogotovo što se s protokom vremena broj točaka nesporazuma samo uvećava.
Na Meštrovićeve prozivke, odgovorio je Daniel Radeta pojašnjavajući zbog čega bokanajačkog performera smatra koalicijskim partnerom HDZ-a.

- Kada se netko u kampanji zalaže za stvarne političke promjene i transparentnost, onda to od njega i očekuješ. Ono što se događa u Gradskom vijeću nije nikakva promjena već samo nastavak agonije koja traje godinama. Najbolji primjer netransparentnosti i dogovora ispod stola je i Odluka o izmjenama Statuta Tržnice Zadar. Zašto su, ako nisu koalicijski partneri, zajedno s HDZ-om na posljednjoj sjednici GV-a vijećnici NL izglasali novi Statut u kojem više nema natječaja, nego se javna površina i prostori daju na zahtjev, to jest potpisom direktora koji je mimo zakona i statuta dao kafić svom djelatniku, naravno bez natječaja. Očito je oko toga postojao zajednički interes HDZ-a i Nezavisne liste, kaže Radeta navodeći i da je jedan od primjera Meštrovićevog nepoznavanja procedure i ovlasti i slučaj zapošljavanja u Turističkoj zajednici nad kojom Gradsko vijeće nema kontrolnih ingerenacija.

- Osim toga, kako objasniti da Meštrović mjesecima govori o građevinskoj mafiji i odgovornosti pročelnika Darka Kasapa, a onda, zajedno s HDZ-om, podrži Program komunalne izgradnje?! Zaista bi vrijedilo čuti odgovor na to pitanje, pa i na ono zbog čega pred drugi krug izbora nije podržao Marka Vučetića. Tek tada bih počeo vjerovati da možda i nije u koaliciji s HDZ-om, kaže Radeta koji ovako objašnjava sudjelovanje SDP-a na razgovorima oko proračuna:

- U 30 godina ovo je prvi put da se HDZ udostojio pozvati nas i čuti što imamo za reći. Ali, ta priča oko proračuna, pogotovo onog „zajedničkog” i „svima prihvatljivog”, jednostavno je smiješna! HDZ je imao zakonski rok do 15. studenoga predati prijedlog proračuna, a oni su nas obavijestili sedam dana nakon toga. To je njihov proračun, planiran je bez nas. Ako su zaista željeli „zajednički proračun”, trebali su nas pozvati još u listopadu da sjednemo i dogovorimo se, a ovako nam je opet ostavljena samo i jedino „amandman opcija” po kojoj možemo jedino amandmanima „pretakati” sredstva iz jedne u drugu proračunsku stavku.

Ostalo nam je podnositi amandmane, pa ako budu prihvaćeni, još postoji i teoretska mogućnost da ga podržimo. Ali, problem je u ovome: način na koji se proračun kroji pokazuje da njegovo izglasavanje neće riješiti ni jedan gradski problem, pa ni onaj u KK Zadru, taj akt postaje potpuno nebitan, zaključuje Daniel Radeta.

Zašto je javni natječaj nestao iz Statuta „Tržnice”?

-Praksa „Tržnice” je bila da jednom godišnje objavi koliko je slobodnih prodajnih mjesta, ali se neprekidno događalo, gotovo svakih 15 dana, da netko odustane, a netko drugi pokaže interes za neko prodajno mjesto. Ugostiteljski objekt je tri godine zaredom bio prazan, dobili smo zahtjev i pričekali, ali kako nije bilo drugih ponuda, dali smo ga u zakup. Na ovaj način možemo brže reagirati nego da za svako prodajno mjesto raspisujemo javni natječaj i to smo uveli početkom pandemije kada su nam značajno pali prihodi. Izmjene unesene u naš Statut su u skladu sa Zakonom o kupoprodaji i zakupu prodajnih mjesta, ali nakon primjedbi iz SDP-a, a da bismo izbjegli ikakvu sumnju u transparentnost našeg rada, u nekoliko ćemo navrata objavljivati broj slobodnih prodajnih mjesta kako bi svi zainteresirani imali priliku natjecati se, kaže direktor „Tržnice” Tomislav Letinić.

Bez javnog natječaja dodijeljena je većina sadašnjih štandova i drvenih kućica na prodajnim mjestima „Tržnice” (po štandu oko 400 kuna mjesečno, za kućice od 750 do 1.500 kuna, a na Ribarnici za 488 kuna mjesečno). Što se trenutno slobodnih mjesta tiče, direktor Letinić kaže da ih na tržnici na Relji nema, dva su slobodna mjesta na Bilom Brigu, dok ih je na gradskoj tržnici na Poluotoku između 20 i 30.

19. travanj 2024 01:02