StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKO VIJEĆE

Što su sve rekli: političke kukavice, najgori saziv ikada, Dukićeva ostavka... Jesu li se Meštrovićevi vijećnici preračunali s kvorumom?!

Piše P. O.
29. prosinca 2023. - 11:16

Sjednica Gradskog vijeća Zadra je započela u devet sati, a u istoj je sekundi bilo jasno da od usklađivanja proračuna sa zakonom neće biti ništa jer se u vijećnici uopće nisu pojavili vijećnici Enija Meštrovića i Akcije mladih, a SDP je unaprijed najavio da će biti protiv. Iz činjenice da su vijećnici neposredno pred početak sjednice dobili novi tekst Zaključka o ispravljanju uočenih nedostataka iz proračuna u kojemu stoji da je izvršna vlast uspjela pronaći sedam milijuna eura za ostvarenje amandmana Enija Meštrovića, stekao se dojam da su prethodne večeri HDZ i Meštrović postigli nekakav dogovor.

Međutim, Meštrović objašnjava da nikakvog formalnog sastanka, a još manje dogovora nije bilo:

- Nikakvoga formalnoga sastanka ni dogovora s njima nije bilo, nego su se tijekom prošle večeri u nekoliko navrata javljali porukama da su uspjeli pronaći sredstva za 70, pa 80 posto naših amandmana, a na kraju su skupili sve. Podsjećam da su najprije naše amandmane proglasili nezakonitima pa su za njih glasali, pa su ih onda smanjili sa 7,5 na milijun eura, a na kraju su uspjeli namaknuti sve, pa i sredstva za krematorij i sufinanciranje sportskih aktivnosti učenika. Mogu ljudi iz HDZ-a sada govoriti što god hoće, ali mene to više nije briga - prva je reakcija Enija Meštrovića, nakon što se u petak on i njegovi vijećnici nisu pojavili na Izvanrednoj sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su se trebale ukloniti nezakonitosti iz usvojenog proračuna.

- Doći ćemo na sjednicu kad se uvaže naši prijedlozi oko novih uvjeta gradnje i Prostornog plana. To je jedini način da obranimo grad. Poslije Prostornog plana možemo razgovarati s njima i o ovom zaključku, ali do tada nema više nikakvog razgovora, zaključio je Meštrović.

- Pogrešaka je bilo sa svih strana, ali bolje ikakav nego nikakav proračun jer samo tako možemo iskoristiti priliku u kojoj nam se nude sredstva EU fondova. Nezakoniti amandmani su u cent dovedeni u zakonski okvir da bismo imali zakoniti proračun, jer je sve drugo agonija čekanja, rekao je gradonačelnik Branko Dukić priznajući da bi čak i tada vrlo brzo došlo do rebalansa proračuna.

Mate Lukić (HSP) je Meštrovićeve vijećnike nazvao političkim kukavicama koje bježe od odgovornosti i plaše se da ih netko ne bi prozivao za suradnju s HDZ-om iako je jasno da se gradu radi enormna šteta. Lukić je sve začinio konstatacijom da je ovo najgori saziv Gradskog vijeća ikada. I vijećnici HDZ-a (Bruno Milin) su Meštrovićevim vijećnicima zamjerili bijeg od odgovornosti i napuštanje političke scene, jer nemaju snage i hrabrosti za izglasavanje proračuna.

Daniel Radeta je naveo da SDP neće podržati "ozakonjivanje” amandmana i zato što, suprotno dogovoru, gradska poduzeća (osim Čistoće i Liburnije) nisu uvela aplikaciju za transparentan proračun, a s ulica Zadra, rekla je Danijela Vukoša, nisu uklonjeni sramni pronacistički grafiti. Pa HDZ je sam sebe doveo u ovu situaciju kad je izglasao nezakonite amandmane, rekao je Radeta.

- Jedini krivac za sve je gradonačelnik Branko Dukić koji nije dorastao političkoj situaciji niti se s njom može nositi. Pa njemu je lakše naći nekakvih pet-šest milijuna eura nego za nekoliko stotina eura prebrisati užasne simbole sa zadarskih pročelja!? Ovo s proračunom je problem izvršne vlasti i gradonačelnika, a jedini spas i rješenje je da Dukić podnese ostavku, rekla je Irena Dragić.

- Proračun je zarobljenik predstojećih izbora pred koje razne stranke hvataju pozicije, a nacionalna se politika slama na lokalnoj iako to ne bi smjela biti brana izglasavanju proračuna. Vi ostajete zarobljenici svoje stranke, a mi ćemo nastaviti raditi, jer gradonačelnik Zadra jedini doprinosi stabilnosti, rekao je gradonačelnik Dukić najavljujući da će zbog neizglasavanja proračuna biti poteškoća, ali nitko neće patiti.

Nakon završetka sjednice Gradskog vijeća pojedini vijećnici s Nezavisne liste Enija Meštrovića su se pitali zbog čega ozakonjenje proračuna nije izglasano ako je na sjednici bilo 16 vijećnika, što je dovoljno za kvorum!? Kao da su smetnuli s uma da je za "proračunske odluke" potrebna nadpolovična većina ukupnog broja vijećnika, što HDZ-ova koalicija nema, a na sjednici nisu bili Meštrovićevi vijećnici, Akcija mladih, nezavisni Damir Burčul i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta.

Marko Vučetić: „Na kraju ćemo se dogovoriti...”

- Vidim po vama da ste gotovo nezainteresirani. Lani smo imali širenje tjeskobe, straha i plašenja, pa smo vidjeli da Grad funkcionira. Netko će imati više posla, ali ćemo se na kraju dogovoriti, Grad i građani neće patiti ništa više sa ili bez proračuna, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

27. travanj 2024 16:20