StoryEditorOCM
4 kantunaPALA JE ODLUKA

Vijećnici HDZ-a i SDP-a dali zeleno svjetlo za ulazak investitora u HNK Zadar

Piše P. O,
17. listopada 2023. - 15:42

S 14 glasova za, 10 protiv i jednim suzdržanim, Gradsko vijeće Zadra prihvatilo je Sporazum kojim je otvoren put preoblikovanju HNK Zadra u sportsko dioničko društvo u kojemu će australski investitor Mark Ivančić imati 75 posto minus jednu dionicu, a Grad Zadar 25 posto plus jednu dionicu. Sporazum su podržali vijećnici SDP-a i HDZ-a, dok su vijećnici Akcije mladih, Domovinskog pokreta i Nezavisne liste Enija Meštrovića bili protiv toga.

-Zadar zaslužuje nogometni klub u najvišem rangu natjecanja, zadarska nogometna publika dobar nogomet, a naša djeca bolje uvjete za njihov sportski, ali i mladenački razvoj. Bit ću otvoren baš do kraja: iscrpila me poprilično ova borba koja traje već šest godina, bilo je u njoj nedoumica i rizika, puno odluka, ali nisam izbjegavao odgovornost. Pa čak ni za sportske rezultate prve ekipe koji, budimo iskreni, nisu pratili očekivanja. Na moje zadovoljstvo, svi mlađi uzrasti iznimno su napredovali u svojim kategorijama natjecanja i ostvarili izvrsne rezultate. A ovim sporazumom Grad Zadar preuzima obvezu upravo za njih, rekao je gradonačelnik Branko Dukić budući se Grad obvezao s 300.000 eura financirati upravo omladinski, dok je na brigu investitoru ostao profesionalni pogon HNK Zadra.

Dukić je naglasio da je prijedlog pripremljen s oprezom, te je konstatirao da je „predloženi sporazum u cijelosti utemeljen na pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima i usmjeren na razvoj nogometa na zadarskom području”. Za gradonačelnika „uspjeh ovog procesa može nam otvoriti i vrata novom, košarkaškom planu”.

Akcija mladih ga je odbila u cijelosti, a Marjana Botić je Sporazum ocijenila suludim navodeći da je razlog njegova donošenja izgradnja zgrada na prostoru igrališta Bagat i Stanova. Podsjetila je da je „nadležnuim institucijama” poslala prijave, te da očekuje da institucije zbog kriminalnih radnji suspendiraju HNK i iz stečaja izvuku NK Zadar.

Daniel Radeta (SDP) je kazao da je ovo model privatizacije profesionalnog sporta kojim se profesionalni sport skida s grače gradskog proračuna jer će „investitor bolje voditi računa o svom nego HDZ o našem novcu”.

Zaiskrilo je između vijećnika Akcije mladih i SDP-a koji su se međusobno optuživali „tko je za, a tko protiv Rena Sinovčića”, a Enio Meštrović je objasnio da nije protiv privatizacije Kluba, ali ne na račun Grada Zadra. Protiv sam modela u kojemu investitor već za prvih 100.000 eura postaje 75-postotni vlasnik Kluba, rekao je Meštrović protiveći se i 15-godišnjem roku davanja gradskih nogometnih terena na korištenje investitoru, jer je i deset godina bilo dovoljno da investitor pokrene izgradnju novog nogometnog stadiona.

Anti Rubeši (AM) je zasmetalo što investitor nije došao pred vijećnike, pitao se zašto Ivančić sam ne obnovi igralište Bagata i hoće li Grad financirati omladinski pogon, a onda će investitor prodavati mlade igrače.

Damir Biloglav (DP) ne bi infrastrukturu prepustio investitoru nego bi mu nogometne terene iznajmljivao i prepustio mu rješavanje duga HNK Zadra od četiri milijuna kuna, a ovako je to „posao u kojeg ulazimo s velikim ulogom, a ne dobivamo gotovo ništa”.

Zabilježimo još i izjavu predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića koji bi prihvatio privatizaciju HNK Zadra i pod uvjetom  da se investitoru "gratis dade i KK Zadar". Sve profesionalne sportske pogone treba privatizirati, zaključio je Vučetić.

09. svibanj 2024 22:48