StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL IZ AZILA

Grad je spreman platiti kaznu, a volonterka Irina poručuje: ‘Ne treba nam novac, nego registracija da možemo mirno brinuti o psima!‘

Piše Matea Magaš
9. ožujka 2023. - 21:32

Zadarski azil ponovo se našao u fokusu javnosti nakon što su volonterke na službenoj stranici objavile dokument kojim im Veterinarska inspekcija daje rok od 90 dana da isele pse ili im prijeti kazna od 3981,68 eura.

Naime, nakon brojnih anonimnih prijava koje su posljednje vrijeme stalno stizale na adresu Državnog inspektorata, odnosno Veterinarske inspekcije, jedna je takva prijava djevojke iz azila uspjela šokirati.

- Ovog puta nisu prijavili naš rad, ili pak stanje u azilu, koje je moram naglasiti zaista zadovoljavajuće, već to da se mi ne vodimo kao registrirano sklonište i da mi zapravo nemamo pravo uzimati i skrbiti se o životinjama – pojasnila nam je Irina, jedna od volonterki koja je u četvrtak objavom dokumenta odlučila upozoriti javnost pred kakvim su se zidom našle one i oko 200 pasa o kojima nesebično brinu.

- Već 20 godina sklanjamo pse i štence koje jedni nisu htjeli, a koje su druge ostavili. Utoliko smo mi čistači gradskih ulica, ravnokotarskih polja, pristaništa, rupa i kontejnera, raznih mjesta gdje se ostavlja pse, gdje ih se baca. Nije da se hvalimo, ali osim što je ljudski i korisno je, jer je Zadar stara urbana jezgra, sveučilišni grad, turističko odredište, jer je i naša okolica nenadmašna po svojoj ljepoti i zato što mi kao ljudi nismo ništa nazadniji od onih na zapadu. Mi mislimo da jednostavno takav angažman mora biti prepoznat. Kako dobro može biti loše – pitaju se volonterke u objavi kojom su danas željele upozoriti javnost.

Priča o zadarskom azilu seže godinama unatrag i uvijek se vrti oko jedne stvari: legalnosti. Upravo su zbog nje prošle godine u srpnju morali iseliti sa stare lokacije na Žmirićima jer su na njoj vlasnici odlučili izgraditi trgovački centar. Nakon što se napravio veliki pritisak javnosti, Grad Zadar odlučio je uskočiti u pomoć te im je ustupio zemljište preko puta koje smiju koristiti dvije godine.

image

novi azil smješten je nasuprot stare lokacije

Cropix/Slobodna Dalmacija
image

selidba pasa iz Azila na Žmirićima

Cropix/Slobodna Dalmacija

- Evo, još malo i proći će već godina – govori nam Irina, hvaleći gradske vlasti što su im i nakon preseljenja odlučili pomagati. I danas u ih zvali i rekli kako su im na usluzi.

- Moram naglasiti kako smo u stalnom kontaktu s volonterkama i konkretna smo im podrška oduvijek. Neovisno o čijoj nadležnosti je riječ, vjerujem da unutar definirane regulative moramo, možemo i hoćemo učiniti sve za napuštene bespomoćne psiće, bilo to službenim ili osobnim kontaktima, manje je važno – stoji u odgovoru koji smo dobili od pročelnika za Komunalne djelatnosti Robertina Dujele. Kad smo ga upitali može li i hoće li Grad platiti kaznu ukoliko do nje dođe, Dujela je odgovorio kako im čitamo misli.

- Sve smo spremni napraviti za dobrobit ostavljenih pasa, naravno sve što nam dozvoljava regulativa. Kad iscrpimo i te mogućnosti na raspolaganje stavljamo osobne kontakte, donacije i sve ostalo potrebno – istaknuo je pročelnik.

Isto smo pitanje postavili i Zadarskoj županiji koja već godinama obećava izgradnju novog skloništa za životinje koje će se nalaziti na površini od oko četiri hektara između Novog Bokanjca i Briševa, a moći će primiti 200-tinjak napuštenih pasa.

- Iznimno nam je žao situacije u kojoj se našla Udruga Zadarske šapice, čiji volonteri godinama skrbe o napuštenim psima. Nažalost, nema zakonskog načina da platimo njihovu kaznu, ali ćemo svakako stupiti u kontakt s njima i nastojati im, u okviru svojih mogućnosti, pomoći da što bezbolnije prevladaju ovu situaciju - stoji u dogovoru iz Zadarske županije.

Ipak, Irina naglašava kako novac njima nije potreban jer kaznu nisu dobile te ovim putem želi pojasniti javnosti da im ne uplaćuju novce i ne pokreću kakve akcije.

image

zadarski azil

Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

- Mi imamo samo jednu zamolbu: trebamo svi skupa napraviti pritisak na Ministarstvo poljoprivrede koje izdaje dozvole za registraciju skloništa. Nama treba trajno rješenje situacije, a ne novac. Želimo legalno raditi kako nas ni jedna anonimna prijava ne bi udaljila od našeg cilja, a to je i dalje spašavanje pasa duž cijele županije – naglasila je Irina, dodavši kako ne mogu čekati do izgradnje novog skloništa jer jednostavno ne znaju kad će se to dogoditi.

- Kad god da se dogodi, a vjerujemo da stvarno jednog dana hoće, mi do tad trebamo raditi unutar legalnih okvira. Bojimo se što će biti kad prođe ovih 90 dana... Bojimo se i novih prijava, jer će se sigurno rokovi skraćivati a novac, odnosno kazne, povećavati – strahuje Irina te dodaje:

- Pomozite nam da nastavimo, da ih spasimo, da udovoljimo svima (ta je najteža), da nas i pse ne pojede mrak jer do sada ih nitko nije mogao uzeti, a sada će ih nagurati po kavezima diljem Hrvatske - mole za pomoć volonterke zadarskog azila.

GDJE JE ‘ZAPEO‘ NOVI AZIL

Iz Zadarske županije naglašavaju da je u Proračunu za 2023. godinu osigurano nešto više od milijun eura za izgradnju Skloništa za napuštene životinje (azila), dok ostatak sredstava, od oko 1,3 milijuna eura, nastoje osigurati kroz europska i nacionalna sredstva te u suradnji s Gradom Zadrom na čijem području će se graditi azil.

- Žao nam je što projekt ne ide dinamikom kojom bismo svi željeli, posebno zbog situacije u kojoj su se našli volonteri koji nesebično i s puno pažnje brinu o napuštenim životinjama. Upravo iz tog razloga i senzibilnosti prema napuštenim životinjama, Zadarska županija, iako nije u zakonskoj obvezi, prihvatila se izgradnje novog skloništa za životinje kako bi na našem području imali moderan, funkcionalan, suvremeno opremljen i legalan azil. Iako bismo i mi htjeli da se azil izgradi u što skorijem roku, financijska sredstva diktiraju tempo izgradnje. Nastojat ćemo, stoga, izgradnju azila realizirati u fazama, kako financijske mogućnosti i nas i Grada budu dopuštale - stoji u dopisu. Također, istaknuli su kako je Zadarska županija do sada uložila oko 500 tisuća kuna za realizaciju ovog projekta.

- Izgrađena je pristupna cesta do lokacije na kojoj će biti izgrađeno novo sklonište, izrađen je glavni projekt, ishođene su sve potrebne dozvole te je Gradu Zadru plaćen komunalni doprinos u iznosu od 265.133 kuna. Na žalost, sama procedura izgradnje i administrativni procesi traju predugo. No, kada projekt bude dovršen imat ćemo moderno sklonište na oko 10.000 metara četvornih s kapacitetom prihvata 200 napuštenih životinja - zaključili su iz Županije.

27. travanj 2024 14:25