StoryEditorOCM
4 kantunaVLASNIK "PRESIDENTA"

Brković za neke zadarske suce i odvjetnike od početka izgleda kao tempirana Pandorina kutija koja samo čeka pravu priliku da eksplodira

Piše Ivica Nevešćanin
16. lipnja 2024. - 21:20

Nemamo komentara, ukratko glasi odgovor općinske državne odvjetnice Darije Padovan Buškulić, na naš upit oko nekih kontroverznih informacija koje su se pojavile na suđenju Damiru Brkoviću, optuženom za prijevaru i sprječavanje dokazivanja, o čemu je Zadarski.hr već izvještavao.

„U vezi s Vašim upitom koje se odnosi na postupak koji se vodi pred Općinskim sudom u Zadru protiv Damira Brkovića, napominjemo da je ovo Državno odvjetništvo na temelju provedenih dokaza podiglo optužnicu sukladno zakonu, a koja optužnica je potvrđena od strane Suda. Nadalje, ukazuje se kako Državno odvjetništvo postupa sukladno zakonu i ovlastima koje ima kao stranka u postupku pred Sudom, te ne komentira izjave stranaka ni okrivljenika, već iznosi utemeljene činjenice i predlaže dokaze, a komentare o bilo kakvom procesnom postupanju neće davati”, stoji u odgovoru.

Zadarsku državnoj odvjetnici smo, nakon ročišta održanog prošli tjedan, postavili sljedeća pitanja:

- Možete li komentirati tvrdnje iznesene na raspravi tijekom suđenja Damiru Brkoviću, da je optužnica protiv njega sastavljena ne temelju nezakonito pribavljenih dokaza, na što upućuje i odluka Županijskog suda u Zadru?

- Zašto zastupnica tužiteljstva nije reagirala na te Brkovićeve tvrdnje, odnosno zašto ih nije demantirala ako je iznosio neistine?

- Zašto optužnica nije izmijenjena nakon što je Županijski sud utvrdio da je dio dokaza pribavljen posebnim mjerama nezakonit (CD-ovi s telefonskom komunikacijom, i dr.), s obzirom na to da se na njih u optužnici kao izvor saznanja i dokaza poziva tadašnji zamjenik ODO-a Ivica Škara?”.

image

Damir Brković

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Pitali smo za komentar, ali smo pitali i za neke dvojbene činjenice sadržane u optužnici i za koje optuženi Brković tvrdi da su prikupljene nezakonito. U kaznenim postupcima tužiteljstvo ima pravo sve do zaključenja glavne rasprave mijenjati sadržaj optužnice, dodavati ili oduzimati ono za što smatraju da je dokazivo, odnosno za što imaju prikupljene dokaze. Zastupnica tužiteljstva Antonia Miočić na Brkićeve optužbe o nezakonitim dokazima u optužnici nije uopće reagirala, iako je prethodno na svaki prigovor njegovih odvjetnika i pokušaj da nastave s odugovlačenje suđenja staloženo i argumentirano istupala. Šutjela je iako su to bile možda najteže Brkovićeve riječi izgovorene u sudnici jer za njih, za razliku od drugih diskvalifikacija na račun odvjetništva, postoje nekakvi tragovi, i to u samom tekstu optužnice, ali i u odluci Županijskog suda, koju je Zadarski.hr objavio.

Državna odvjetnica Padovan Buškulić se poziva na sudsku odluku kojom je potvrđena optužnica nakon što su na traženje Županijskog suda iz nje ispušteni nezakonito prikupljeni dokazi. Ali sud nakon toga optužnicu nije vratio odvjetništvu na doradu, kako bi iz nje uklonio elemente koji su dobiveni iz odbačenih dokaza, nego je ostavio u izvornom obliku, i to je ključni moment koji Brkoviću smeta, jer smatra da mu se nepošteno sudi.

Sudsko optužno vijeće je očito zaključilo da i bez odbačenih dokaza postoji dovoljno osnovane sumnje da optužnica opstane u neizmijenjenom obliku, a samim time i da se potvrdi kroz (osuđujuću) presudu. Problem je međutim u činjenici što se tadašnji zamjenik ODO-a, Ivica Škara, a danas zamjenik ŽDO-a, u tekstu optužnice izravno poziva na saznanja prikupljena uz pomoć tajnog praćenja, odnosno nezakonitih dokaza, a koja izravno terete Brkovića za sprječavanje dokazivanja.

Završetak suđenja Brkoviću očekuje se krajem ovoga mjesec, kada će on iznijeti obranu, a sutkinja Jasna Ančić Barić najvjerojatnije donijeti presudu. Nakon toga ćemo znati jesu li ove Brkovićeve tvrdnje imale neki utjecaj na donošenje presude, odnosno, vidjet ćemo kako će se njegova obrana postaviti, i hoće li na presudu reagirati žalbom.

image

Zamjenik ŽDO-a Ivica Škara

Jure Miskovic/Cropix

Kakav god ishod bio, bit će zanimljivo pratiti rasplet ovog zanimljivog slučaja koji je interes javnosti pobudilo više zbog nekih kontroverznih postupaka suda i odvjetništva (gubitak i pronalazak zapisnika s optužnog ročišta), nego zbog samih kaznenih djela koja se Brkoviću stavljaju na teret, iako nisu nimalo bezazlena.

Naprotiv, Brković za prijevaru može dobiti do pet godina zatvora, kao i za sprječavanje dokazivanja, što znači da bi u kontekstu negativne presude iz sudnice mogao direktno biti otpraćen u zatvor.

Brković je do sada poduzeo brojne korake kako bi odugovlačio postupak, što mu je u neku ruku i uspjelo, jer zastara za prijevaru počinjenu prije petnaest godina nastupa u prosincu ove godine, dok zastara za sprječavanje dokazivanje dolazi tek za deset godina.

Druga dimenzija ovog suđenja su lik i djelo samog Brkovića, čovjeka s neobičnom biografijom vlasnika hotela ”President” na Boriku, vanjskog suradnika NK Zadar u vrijeme dok je klubom drmao Reno Sinovčić, čovjeka s brojnim kontaktima i poznanstvima među bogatima i moćnima u svijetu biznisa, politike i pravosuđa. Kojeg dobar dio visokih pravosudnih dužnosnika u Zadru – u odvjetništvu i na sudu - osobno jako dobro poznaje, a s nekima je, kao primjerice Denisom Sokolom, godinama održavao prijateljske odnose, sve dok nije završio pod istragom, kada je naglo postao persona non grata.

Neželjena osoba kojoj se, kako je više puta isticao, pakira od strane pojedinaca iz odvjetništva i suda ne bi li ga nekako ”uklonili”, pa makar i s pomoću nezakonitih dokaza, premda Brković od početka izgleda kao tempirana Pandorina kutija koja samo čeka pravu priliku da eksplodira.

27. lipanj 2024 05:49