StoryEditorOCM
Svijettone droge

U velikoj akciji Europola protiv kokainskog kartela uhićeno 40 ljudi, važna karika u lancu bili su i Hrvati

Piše L.G./ JL
13. lipnja 2024. - 13:45

Dugotrajno istraživanje koje je vodila španjolska civilna garda (Guardia Civil) uz potporu Europola zadalo je presudni udarac kriminalnoj mreži koja je sudjelovala u krijumčarenju velikih količina droga iz Južne Amerike u EU.

Finalna operacija bila je vrhunac niza akcija usmjerenih protiv ove mreže koje su se odvijale tijekom tri godine. Ova posljednja akcija pod međunarodnom koordinacijom vezana je za niz nacionalnih i međunarodnih istraživanja koja su se vodila u Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Srbiji i Turskoj. Operaciju je koordinirala Europolova operativna radna skupina, piše Jutarnji list.

Cijeli lanac bio je meta za razbijanje kokainskog kartela

Međunarodno koordinirane aktivnosti bile su usmjerene na kriminalnu mrežu koja je organizirala krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU. Osumnjičenici su organizirali krijumčarenje u EU putem pomorskih pošiljaka preko logističkih čvorišta u Zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima. Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičenici su koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj za daljnje slanje kokaina diljem Europe.

Vođe organizacije za krijumčarenje droge privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju gdje su uspostavili kontrolne i zapovjedne centre kriminalne mreže. Istraživanja ove mreže razotkrila su značajnu prijetnju; sposobnost kriminalnih aktera da blisko surađuju i dugoročno koriste suradnike na terenu kako bi olakšali provođenje operacija krijumčarenja velikih količina droga. Stoga je bliska međunarodna suradnja tijela za provedbu zakona bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

image

Razbijena je velika međunarodna narko mreža
 

Europol

U kolovozu 2023. godine, službenici španjolske civilne garde presreli su plovilo sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih otoka. Obavještajna analiza povijesnih podataka iz istraživanja šifrirane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-talijanska posada na tom plovilu već prije uspjela uvesti barem 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španjolsku. Ista operativna metoda pomogla je istražiteljima otkriti koordinatore i posrednike s područja Zapadnog Balkana.

Operativna radna skupina označila ih je kao visokovrijedne mete zbog njihove uključenosti u financiranje i koordinaciju obiju pošiljaka. Također su povezani s prijašnjim presretanjem tone kokaina koji je zaplijenjen u rujnu 2020. godine na Kanarskim otocima. Osim istraživanja provedenih u Španjolskoj, razmjena informacija između zemalja pod vodstvom Europola pokazala je da su istraživanja pod vodstvom Belgije, Njemačke i Srbije bila usmjerena na iste pojedince i njihove suradnike.

Zajedničkim djelovanjem razbijena kriminalna mreža

Brojne akcije širom svijeta već su zadale značajne udarce kriminalnoj mreži. Dana 11. svibnja 2023. godine, vlasti Srbije i Nizozemske zajednički su djelovale protiv vodstva kartela i njihove infrastrukture za distribuciju. Tijekom operacije, vlasti su uhitile 13 osumnjičenika i zaplijenile velike količine oružja i imovine procijenjene na oko 50 milijuna eura.

Tijekom još jedne operacije u listopadu 2023. godine, hrvatska, njemačka, španjolska i turska tijela za provedbu zakona provela su još jednu zajedničku akciju protiv ovog kartela. Rezultirala je uhićenjem 21 osobe u Hrvatskoj i Njemačkoj i velikom zapljenom droge, vatrenog oružja i gotovine. Mjesec dana kasnije, turske vlasti uhitile su jednog od glavnih vođa mreže i njegovog bliskog suradnika u Istanbulu. Obojica su bili hrvatski državljani.

image

Policija je pratila svaki korak kriminalaca
 

Europol
image

Zaplijenjeno je i dosta oružja
 

Europol

Brazilske vlasti usmjerile su se na brazilsku kriminalnu organizaciju koja je prevozila kokain iz unutrašnjosti zemalja podrijetla do morskih luka u Brazilu i drugih logističkih čvorišta. Zatim bi pošiljke kokaina slali u Zapadnu Afriku kako bi se dalje prevozile uz koordinaciju europskih kriminalnih mreža.

Brazilska mreža pružala je različitim kriminalnim mrežama niz kriminalnih usluga, uključujući logistiku i olakšavanje pranja novca. U ožujku 2024. godine, brazilske vlasti provele su posljednju fazu istraživanja pranja novca stečenog krijumčarenjem droge pri čemu je otkriveno da je kroz gotovo 500 bankovnih računa prethodnih godina prošlo više od dvije milijarde brazilskih reala (371 milijuna eura). Nakon akcijskog dana, nacionalne vlasti uhitile su dvojicu osumnjičenika. Također su blokirale i zaplijenile imovinu procijenjenu na 12 milijuna eura, kao i 3 milijuna dolara u gotovini.

Europolova podrška i operativna radna skupina

Razotkrivanje alata za kriptiranu komunikaciju kojima su se koristili kriminalci pružilo je međunarodnim tijelima za provedbu zakona do sada najveći zabilježeni uvid u kriminalne mreže i način njihova funkcioniranja. Jedan od otkrivenih trendova je važna uloga kriminalnih mreža, koje se većinom sastoje od državljana balkanskih zemalja u svjetskoj trgovini kokainom.

Europol je osnovao operativnu radnu skupinu kao odgovor na ovu prijetnju. Pod vodstvom osoba s bogatim iskustvom u surađivanju s regijom, operativna radna skupina okuplja Balkan, EU i svjetske zemlje u svrhu učinkovitog djelovanja protiv ovih kriminalnih mreža.

Tijekom tri godine istraživačkih aktivnosti, Europol je koordinirao razmjenu informacija između nacionalnih tijela, međusobno ih povezujući kako bi učinkovito djelovali protiv cjelokupne mreže za krijumčarenje droge. Osim toga, Europol je kontinuirano osiguravao obavještajne podatke i analize kao pomoć istražiteljima na terenu.

Ovi obavještajni podaci omogućili su tijelima za provedbu zakona da dobiju cjelokupnu sliku skrivene mreže koja je djelovala u raznim zemljama i na raznim kontinentima. Obavještajni podaci koje je osigurao Europol doveli su do nekih od zapljena tijekom navedenih istraživanja. Za vrijeme akcijskih dana Europol je uputio stručnjake u Brazil i Španjolsku u svrhu pružanja analitičke i tehničke podrške službenicima na terenu, piše Jutarnji list.

image

Što je kriminalac bez pištolja?
 

Europol
 

Rezultati akcijskog dana 12. lipnja 2024.:

Četiri uhićenja u Španjolskoj

sedam pretraga kuća u Španjolskoj

zapljena nakita i vrhunskih satova, oružja i streljiva, 109.000,00 eura u gotovini, kao i elektroničke opreme i drugih materijalnih dokaza

Ukupni rezultati akcija usmjerenih na ovu kriminalnu mrežu:

40 uhićenja (od kojih tri visokovrijedne mete) u Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Španjolskoj i Turskoj

oko osam tona kokaina zaplijenjenog u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj

zapljena imovine, uključujući 12,5 milijuna eura i tri milijuna dolara u Brazilu te više od 50 milijuna eura zamrznutih u Srbiji

Tijela za provedbu zakona

 

Brazil: Savezna policija (Policia Federal);

Belgija: Belgijska savezna policija (Federale Politie/Police Fédérale);

Hrvatska: Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta; Služba u Splitu i Služba kriminaliteta droga;

Njemačka: Savezna kriminalistička policija (Bundeskriminalamt);

Italija: Ured javnog tužitelja u Rimu (Direzione Investigativa Antimafia - Centro Operativo de Palermo y Roma (TBC)

Srbija: Kriminalistička policija - Služba za borbu protiv droga (Канцеларија за борбу против дрога)

Španjolska: Civilna garda (Guardia Civil);

Turska: Nacionalna policija; Služba za borbu protiv droga/Odjel za narkotike Istanbul (Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı/ İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü)

Ujedinjeni Arapski Emirati: Policijske snage Dubaija (القيادة العامة لشرطة دبي‎)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 13:49