StoryEditorOCM
Svijetborbeni zrakoplov

Svi bruje o snimci, ruska grdosija vrijedna 50 milijuna dolara završila je u Crnom moru: ‘Oborili smo ga‘

Piše S.N./JL
12. rujna 2024. - 10:28

Ruski borbeni zrakoplov Su-30SM srušio se negdje u Crno more. Naime, kako piše Telegram kanala Krimski vjetar, mlažnjak je izvodio raketna lansiranja prema Ukrajini, a onda nestao s radara, piše Newsweek.

Su-30SM, višenamjenski borbeni zrakoplov, navodno je tijekom svoje misije ispalio četiri protuzračne rakete Kh-31P prema kopnenoj Ukrajini.

Zrakoplov je bio stacioniran na aerodromu Krymsk u ruskoj regiji Krasnodar, a nakon što je nestao crnomorska flota pokrenula je operaciju potrage i spašavanja.

Helikopteri iz zračne baze Kacha odmah su poslani da lociraju nestali avion, a navodno su u Crnom moru identificirali naftnu mrlju promjera približno 3 kilometra. Osim toga, navodno su otkriveni i ostaci zrakoplova, uključujući jedno krilo.

No, kako izvlačenje olupine nije uspjelo, još nema definitivne potvrde što se točno dogodilo s avionom i njegovom posadom.

S druge strane, Ukrajinci tvrde da su upravo oni srušili vrijedan zrakoplov.

Ukrajinska vojna obavještajna služba HUR objavila je snimku, kako kažu, obaranja ruskog borbenog zrakoplova Su-30SM iznad Crnog mora ukrajinskim MANPADS-om.

Borbeni avion koji se srušio u more pripadao je 43. pukovniji mornaričkog zrakoplovstva ruskih zračno-svemirskih snaga, baziranoj na aerodromu Saky na okupiranom Krimu, piše Jutarnji list. 

HUR javlja kako su ruske snage izgubile kontakt sa svojim borbenim zrakoplovom 11. rujna oko 5 sati ujutro, a otprilike tri sata kasnije Rusi su započeli operaciju potrage i spašavanja, angažirajući zrakoplov An-26 te helikoptere Mi-8 i Ka-27.

Kako javlja HUR, do podneva su Rusi izvijestili svoje zapovjedništvo o pronalasku karakteristične mrlje zrakoplovnog goriva u moru, otprilike 70 kilometara sjeverozapadno od krimskog rta Tarkhankut. Ubrzo nakon toga, uočeni su ostaci uništenog Su-30SM.

Borbeni avion Su-30SM, koji rusko ratno zrakoplovstvo koristi od 2012., smatra se jednim od najnaprednijih ruskih zrakoplova, a cijena mu je otprilike 50 milijuna dolara.

Najnoviji incident samo je jedan u nizu nedavnih zrakoplovnih nesreća u Rusiji pa se pojavila zabrinutost oko sigurnosti i pouzdanosti vojnih zrakoplova te zemlje. Krajem kolovoza nestao je ruski helikopter Mi-8 s otprilike 20 ljudi, što je dodatno potaknulo rasprave o sigurnosti letjelica.

Ranije ove godine, lovac-bombarder Su-34 srušio se u Republici Sjevernoj Osetiji, pri čemu je poginula posada. Slične nesreće dogodile su se u raznim regijama Rusije, uključujući pad helikoptera Mi-8 u regiji Čeljabinsk prošle godine. Tada su također svi putnici poginuli.

I ukrajinske oružane snage također su u ciljanim udarima ove godine uspješno uništile niz ruskih zrakoplova. U lipnju je ukrajinska vojska objavila kartu koja pokazuje gdje su se dogodili napadi u kojima je uništeno ili oštećeno više od 30 ruskih zrakoplova.

‘Oružane snage Ukrajine nastavljaju učinkovito uništavati ruske borbene zrakoplove‘, rekao je Centar za strateške komunikacije ukrajinskih oružanih snaga (StratCom) u objavi na Telegramu.

Kako se vidi na karti, većina napada dogodila se u okupiranoj istočnoj Ukrajini, a bilo je napada i iznad Azovskog mora te dva unutar Rusije.

Među pogođenim zrakoplovima bilo je devet Suhoja (Su-25), jedan Su-57, jedan Su-35, jedan Su-35S, oko 13 Su-34 i dva Mikoyana (MiG-31), objavio je ukrajinski StratCom.

U objavi se također navodi da su pogođena dva zrakoplova Beriev A-50 za rano upozoravanje i kontrolu (AEW&C), bombarder Ilyushin Il-22M11 s mlaznim motorom te strateški bombarder Tupolev (Tu-22M3).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 10:43