StoryEditorOCM
SvijetRat u Ukrajini

Raskrinkana velika rupa ruske vojske! Stručnjak iz Moskve priznao: ‘To što radimo je potpuno besmisleno!‘

Piše Jl/Tomislav Šoštarić
17. srpnja 2024. - 22:26

Prema posljednjem izvještaju istraživačkog centra Institut za proučavanje rata (ISW), čini se da kronični problem ukrajinske protuzračne obrane (PZO) barem u jednom dijelu muči i ruske oružane snage javlja Jutarnji list. 

Kako javlja ISW, napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica duboko unutar teritorija Rusije izvršavaju znatan pritisak na ruski protuzračni ‘kišobran‘ i prisiljavaju rusko vojno zapovjedništvo da odredi prioritete pri raspoređivanju ograničenih resursa protuzračne obrane za pokrivanje ciljeva koje smatra visokovrijednim.

Satelitske snimke nastale 6. svibnja pokazale su, primjerice, da su ruske snage koncentrirale najmanje sedam sustava protuzračne obrane srednjeg dometa Pancir-1 oko rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Valdaju u Lenjingradskoj oblasti.

No, Ruslan Puhov, voditelj Centra za analizu strategija i tehnologija sa sjedištem u Moskvi i član civilnog savjetodavnog odbora ruskog Ministarstva obrane, izjavio je u utorak da je takva ‘žarišna‘ protuzračna pokrivenost besmislena u svojim razmjerima jer omogućuje ukrajinskim bespilotnim letjelicama da jednostavno zaobiđu područja koja pokrivaju sustavi protuzračne obrane i napadaju iz drugih smjerova koje protuzračna obrana ne pokriva.

Ruskoj vojsci, navodi se u izvještaju, očito nedostaju konvencionalni sustavi protuzračne obrane za zaštitu svih ključnih objekata na zapadu Rusije, a muči se i s pokrivanjem važnih potencijalnih ciljeva u navodno dobro branjenim područjima unutar Rusije. Puhov stoga apelira na vojne snage da uvedu inovativni decentralizirani pristup za zaštitu važnih objekata u Rusiji od ukrajinskih dronova te upozorava da će ukrajinske bespilotne letjelice vjerojatno doseći područja još dublje u Rusiji.

Ruska vojska, pak, započela je s formiranjem mobilnih vatrenih skupina, decentraliziranih jedinica koje je Ukrajina uspješno rasporedila za obranu od napada ruskih dronova Shahed-136/131 u ožujku. No, te skupine tek treba rasporediti u dovoljnoj mjeri kako bi u zadovoljavajućem obimu zaštitile ključne objekte u zapadnoj Rusiji.

image

Ukrajinski vojnici

Roman Pilipey/Afp

Kontinuirani pritisci na rusku protuzračnu obranu doveli su do toga da su pojedine regionalne vlasti izričito upozorile da se ruske tvrtke i lokalne vlasti ne mogu osloniti na taj sustav obrane na federalnoj razini te da se moraju pobrinuti da osiguraju vlastite sposobnosti za obranu od dronova. Puhov je predložio da ruska vojska pošalje flotu lakih zrakoplova za presretanje ukrajinskih bespilotnih letjelica, ali ističe da bi niska razina proizvodnje tih letjelica u Rusiji zakomplicirala takve pokušaje.

U međuvremenu, Ukrajinci iščekuju konačni dolazak prvih borbenih zrakoplova F-16, za koje je na summitu NATO-a u Washingtonu rečeno da su već na putu. Ukrajinske snage intenzivno gađaju ruske sustave PZO-a u okupiranim dijelovima Ukrajine i u ruskim pograničnim područjima kako bi kreirali uvjete za pravilnu integraciju i raspoređivanje tih zrakoplova u ukrajinske borbene operacije te njihovu zaštitu. U Kijevu se nadaju da će prvi primjerci F-16 stići još tijekom ljeta.

image

 

 

/Shutterstock

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski, rekao je u utorak da zrakoplovi stižu "uskoro" i da njegove snage sustavno uništavaju ruske sustave protuzračne obrane kako bi postavili uvjete za ukrajinsku uspješnu uporabu tih udarnih zrakoplova. Istaknuo je da su ukrajinske snage pogodile položaj sustava S-300 u okupiranoj Doneckoj oblasti te da su uništile ukupno 20 lansera S-300 i 15 radarskih stanica, no nije poznato u kojem vremenskom razdoblju. Sirski je objavio geolocirane snimke na kojima se vidi da ukrajinske snage koriste kazetno streljivo za napad na ruske sustave protuzračne obrane smještene istočno od okupiranog Manhuša u Doneckoj oblasti, zapadno od Mariupolja.

Vijeće zastupnika Krasninskoje u ruskoj Volgogradskoj oblasti u ponedjeljak je objavilo da je zapovjednik ruske baterije S-300 porijeklom s tog područja ubijen u udaru ukrajinskog projektila ATACMS na položaj S-300 u smjeru Harkiva. Zapovjednik je najvjerojatnije poginuo u ukrajinskom napadu na okupirani Mariupolj, budući da je njegova smrt prijavljena unutar 15 minuta od prijavljenog napada na ruski sustav S-300 u blizini Mariupolja prošlog petka. No, ISW ističe da ove informacije ne mogu potvrditi.

image

 

 

Pablo Miranzo/Anadolu Via Afp

Lokalno vijeće također je priopćilo da je isti zapovjednik u nedavnom pismu naveo da su u ukrajinskim napadima na sustave ruske protuzračne obrane poginula dva zapovjednika baterije u posljednja dva tjedna. Šef ukrajinske Glavne vojne obavještajne uprave (GUR) pukovnije "Kraken", Kostjantin Nemičev, izjavio je u petak da su ukrajinske snage uništile četiri ruska sustava S-300 koje su ruske snage koristile za napad na Harkiv, no nije otkrio o kojem se vremenskom okviru radi.

Problemi za 14 sela u Belgorodu

Ukrajinski napadi unutar ruskog teritorija izazivaju velike probleme i za civilno stanovništvo. Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, rekao je jučer da će od idućeg utorka javni pristup 14 pograničnih sela biti ograničen zbog neprestanog bombardiranja, izvijestio je ruski neovisni medij The Moscow Times, kojeg je Kremlj nedavno proglasio "nepoželjnom organizacijom" i zabranio sve njegove aktivnosti u Rusiji.

"Od 23. srpnja ograničavamo pristup 14 stambenih naselja u kojima je operativna situacija izuzetno teška", naveo je Gladkov na Telegramu. Na prilaznim cestama bit će postavljeni punktovi na kojima će dežurati predstavnici snaga reda. Pristup javnom prijevozu, uključujući i taksije, bit će zabranjen. "Dopustit ćemo ulazak samo odraslim muškarcima prema strogim pravilima - u oklopnom vozilu s uređajem za elektroničko ratovanje, s osobnom zaštitnom opremom - pancirnim prslukom i kacigom - u pratnji vojske", rekao je guverner.

Gladkov je rekao kako je neprihvatljivo da se žene i djeca pušta da ulaze u stambena naselja koja su svakodnevno izložena granatiranju te je pojasnio da će domove ljudi čuvati vojska. Regionalni čelnik nije rekao da će svi stanovnici morati napustiti ta područja, ali je najavio da će oni koji su otišli moći zatražiti mjesečnu naknadu za iznajmljivanje stambenog prostora na nekom drugom području. Ruska državna novinska agencija TASS kasnije je citirala Gladkova koji je rekao da je više od 200 civila ubijeno u regiji od početka tzv. specijalne vojne operacije u veljači 2022.

Vladimir Putin u svibnju je pokrenuo kopnenu ofenzivu na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv za koju je rekao da za cilj ima stvoriti tampon zonu upravo za zaštitu regije Belgorod od granatiranja. No, umjesto toga, regija je bila izložena intenzivnom ukrajinskom granatiranju i napadima dronova, često sa smrtnim slučajevima među stanovnicima Belgoroda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. kolovoz 2024 18:28