StoryEditorOCM
Svijetotkriven i uzrok

U Ukrajini se srušio F-16, poginuo jedan od njihovih najboljih pilota. ‘Odbijao je dosad najveći zračni napad Rusije‘

Piše D. A./JL
29. kolovoza 2024. - 17:56

Ukrajinski zrakoplov F-16 uništen je u nesreći u ponedjeljak, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na američkog dužnosnika. CNN piše da je u nesreći život izgubio jedan od najboljih ukrajinskih pilota.

Dužnosnik je rekao da se čini kako incident nije uzrokovan neprijateljskom vatrom, nego da je najizglednije rezultat pilotske pogreške. Ukrajinske zračne snage nisu zasad odgovorile na zahtjev za komentarom, prenosi Jutarnji list.

No, kako javlja CNN, ukrajinske obrambene snage ne vjeruju da iza incidenta stoji pogreška pilota, rekao je izvor.

Zrakoplov je pao samo nekoliko tjedana nakon što su te u Kijevu dugo očekivane letjelice stigle u zemlju, rekao je ukrajinski vojni izvor za CNN.

Poginuli pilot je Oleksij Mes, poznat kao "Moonfish". On je život izgubio dok je u ponedjeljak "odbijao dosad najveći zračni napad" Rusije na Ukrajinu, rekao je izvor, dodajući da je pilot u četvrtak pokopan.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su zrakoplovi F-16 korišteni za odbijanje napada u ponedjeljak i da su pokazali dobre rezultate.

Zelenski je u utorak rekao da su ukrajinske zračne snage u ponedjeljak koristile F-16 za uništavanje projektila i bespilotnih letjelica koje je Rusija lansirala u ponedjeljak, što je prvi put da je neki ukrajinski dužnosnik potvrdio da se ti zrakoplovi koriste u borbi.

Kijev je dugo čekao da se dočepa F-16, a ukrajinski predsjednik je tražio od zapadnih saveznika te borbene zrakoplove od samog početka ruske invazije krajem veljače 2022.

No, kao i s nekim drugim oružjem i opremom, zapadne su zemlje oklijevale s isporukom zrakoplova prije nego što su konačno pristale osigurati F-16. Nizozemska i Danska obećale su ih u rano ljeto 2023., ali trebalo je još nekoliko tjedana da SAD daju zeleno svjetlo za transfer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 10:55