StoryEditorOCM
RegijaHrabra Rada

Hrabra Rada: ova srpska političarka se usudila oštro suprotstaviti Vučiću i za to plaća visoku cijenu. Evo priče

Piše P. Č.
15. siječnja 2024. - 10:03

Tko je Rada Trajković pitaju se mnogi. Nakon ubojstva srpskog političara Olivera Ivanovića među kosovskih Srbima utihnuli su svi opozicijski glasovi – osim Radinog glasa. Ova hrabra žena toliko nervira vlast u Beogradu da ju je u nekoliko navrata spominjao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tko je dakle Rada Trajković?

Rođena je kao Rada Vujačić na Kosovu u malom mjestu Merdare kod Podujeva. Diplomirala je na medicinskom fakultetu u Prištini. Političku karijeru je počela u Srpskoj radikalnoj stranci kasnije osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Kao članica Šešeljeve stranke birana je za saborskog zastupnika u srpskom parlamentu, a obnašala je i funkciju ministrice za brigu o porodici.

@ktv_televizija

Rada Trajković - Banjska je prevara i navlakuša države!

♬ original sound - Bez Cenzure

Kasnije je došlo do njenog razlaza sa stranačkim liderom kao i s ekstremnim srpskim nacionalizmom, budući da je zadnjih godina poznata po odmjerenim izjavama u kojima promiče ideju suživota Kosovskih Srba i Albanaca. Do 1999. godine živjela je u mjestu svog studiranja, a nakon Nato intervencije iz iste godine živi u Gračanici, srpskoj enklavi u blizini glavnog grada Prištine, gdje je radila u domu zdravlja.

Političku karijeru nastavila je u novoproglašenoj Republici Kosovo što je počelo smetati srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću koji je preko svog saveznika Milana Radoičića (u međuvremenu ranjenog u razmjeni vatre s kosovskim policajcima u Banjskoj) i stranke Srpska lista od kosovskih Srba odlučio napraviti puki instrument svoje volje i još jedan adut prilikom briselskih pregovora s predstavnicima kosovskih Albanaca.

image

Savjetnica srpskog ministra u Kurtijevoj vladi

TikTok screenshot

Nažalost, Aleksandar Vučić je svoj naum u potpunosti ostvario jer 2019. godine nijedan kandidat opozicijske liste na kojoj je bila Rada Trajković nije ušao u kosovski parlament. Unatoč tome Rada Trajković nije prestala s političkim djelovanjem. Kosovski premijer Albin Kurti je u svoju novu vladu za ministra imenovao Nenada Rašića, pripadnika srpske zajednice koji nije lojalan Aleksandru Vučiću, a on je za svoju savjetnicu imenovao Trajkovićku.

Svrha njenog političkog djelovanja – borba za kosovske Srbe – svakim danom je sve teža jer režim iz Beograda svakim danom postaje sve beskrupulozniji u borbi protiv svojih političkim protivnika. Pored hrabrosti, koju ima, bit će joj potreban i faktor sreće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:34