stdClass Object ( [id] => 1368994 [title] => USKOK-ov optuženik za Slobodnu: Prikriva se velika pljačka! Kinezi na trogirskom kamenu protuzakonito zarađuju milijune [alias] => uskok-ov-optuzenik-za-slobodnu-prikriva-se-velika-pljacka-kinezi-na-trogirskom-kamenu-protuzakonito-zaraduju-milijune [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije desetak dana USKOK je podignuo optužnicu protiv dr. sc. Vjeke Luetića, policajca splitske Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Ivana Šipića, jednog od direktora tvrtke “Ana-kamen-projekt”, koju je Luetić istraživao zbog sumnje u nezakonitosti, i Yan Xu, talijanske državljanke te direktorice iste tvrtke.

Luetić je bio zadužen za istragu protiv kaštelanske tvrtke i njezine direktorice, koja je počela prije tri godine zbog sumnje da je tvrtka prala novac i lažno iskazivala prihode koje je ostvarivala korištenjem koncesije za eksploatacijsko polje “Ivana” u Planom kod Trogira.

No sad je policajac optužen da je uzeo tri palete kamena kao mito te da je u jednom splitskom poznatom restoranu u tri navrata s društvom jeo i pio na račun kaštelanske tvrtke. Xu se tereti da je dala mito, a Šipić da je posredovao u podmićivanju policajca Luetića kamenom.

Nakon što je objavljena optužnica, javio nam se drugookrivljeni Šipić, koji tvrdi da je sve ovo jedna velika namještaljka s ciljem da se prikrije višemilijunska pljačka rudnog bogatstva, odnosno kamena. Pojašnjava nam kako je ušao u posao s kamenom te kako je došlo do suradnje s Kinezima. Njegova priča zvuči kao solidan scenarij za kriminalistički film.

Splitski policajci na tuđi račun tamanili bifteke i škampe i popili maštilo malvazije. ‘Planulo‘ 15.000 kuna!

Trebala mu 762 potpisa

– Diplomirao sam geologiju i rudarstvo, imam stručni ispit za inspekciju i nadzor rudarskih objekata. U “INA Naftaplinu” radio sam 26 godina, vodio projekte istraživanja nafte i plina. Kad sam se s obitelji 1990. godine doselio u Dalmaciju, krenuli smo u privatni sektor te smo izgradili pilanu kamena i proizvodili kamenu galanteriju.

Da bi posao napredovao, trebali smo sigurnu sirovinu pa smo odlučili zatražiti koncesiju na temelju vlastitih istraživanja na predjelu lokaliteta Plano. Tu se nalazi bijeli sitnozrni vapnenac, svjetski tražen kamen koji se upotrebljava u građevinarstvu za kamene obloge, a kao mineralna sirovina s visokim postotkom kalcijeva karbonata od 98 posto u svijetu se koristi za proizvodnju papira, novčanica, nosača boja i u farmaceutskoj industriji – započinje priču 71-godišnji Šipić.

---

image

Mozak operacije je Yan Xu, čiji je osnovni posao kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta, a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Poznata je u svijetu kao trgovac kamenom i vrlo inteligentna osoba - kaže Šipić

 

Josko Šupić/Cropix
---

Kaže kako su se odlučili za proizvodnju arhitektonsko-građevnog kamena u graditeljstvu, te im je trebalo 11 godina i čak 762 potpisa raznih službenika da dobiju koncesiju i počnu raditi.

– Cijela obitelj bila je uposlena oko proizvodnje i distribucije kamena. Rudarenje je opasan, težak i mukotrpan posao, a da bismo osvojili tržište, trebali smo izići van granica zemlje. Prezentirajući dalmatinski kamen na sajmovima, privukao sam kupce iz cijelog svijeta.

Na sajmovima u Veroni i Šangaju jednom prilikom mi je pristupila vrlo simpatična i draga Kineskinja Yan Xu, koja je pokazala veliki interes za kupnju našega kamena. Došla je u Hrvatsku, pregledala kamenolom kao dobar poznavatelj kamena i na početku smo joj prodavali sve naše blokove, koje je uredno plaćala te ih izvozila u Italiju i Kinu.

U to vrijeme, 2018. godine, plaćala je tržišnu cijenu od 700 do 900 eura po metru kubnom kamena, a sve je kupilo njezino poduzeće “New Cis Marble” iz Peruggie – govori naš sugovornik.

Inteligentna i snalažljiva Yan je, kaže, ubrzo vidjela da Šipićeva tvrtka “Ana-kamen-projekt” radi sa zastarjelom tehnologijom i manjkom radnika te je ponudila da će investirati u tvrtku, dovesti kineske radnike i povećati proizvodnju.

Mozak operacije

– Uvjerila nas je da ćemo se svi obogatiti jer je bijeli kamen tražen u svijetu, ima ga malo i ima visoku cijenu. Odlučio sam prihvatiti suradnju, ali uvjetovala je da im prodamo većinski paket, pa sam ja ostao na 30 posto, a kineski državljani na 70 posto vlasništva.

I dalje je moja obitelj radila na proizvodnji, izvozu i svim ostalim poslovima u kamenolomu, a sav novac koji sam dobio od prodaje dionica Kinezi su tražili da uložim u povećanje proizvodnje proporcionalno udjelima, što sam učinio isto kao i oni. Osim moga udjela, koji je tada bio 400.000 eura, zatražili su preuzimanje mojih potraživanja od poduzeća “Sprega Kamen” d.o.o. od 250.000 eura, na što sam pristao.

Dakle, većinski kineski vlasnici su: “Hong Kong Huayi investment CO”, čiji je vlasnik Wang Huayi, zatim Chan Wang, zvani James, potom Kam Wan NG, poznati kineski bankar, te tvrtka “New Cis Marble SRL”, čiji je vlasnik Yan Xu, koja je ujedno i mozak cijele operacije.

U tim trenucima 2019. godine osjetio sam da se nešto čudno događa s poduzećem i, kao odgovorna osoba po pitanju rudarstva i jedan od direktora, pokušao sam na miran način spriječiti protuzakonite radnje, ali nije bilo uspjeha. U to vrijeme Kinezi su već upoznali hrvatski sustav, sudstvo, zakonodavstvo, inspekciju, policiju, te su donijeli odluku da mogu raditi kršeći zakone – kategoričan je Šipić.

Tada kreće, veli, “čišćenje” tvrtke od domaćih ljudi i svi Hrvati koji su radili u firmi dobivaju otkaz, pa tako i svi članovi Šipićeve obitelji.

---

image

Ivan Šipić: Uništili su me, sve sam prijavio policiji

 

Joško Šupić/Cropix
---

– To su učinili da mogu samostalno raditi i da nitko nema uvid u njihove poslove. Kinezi ostaju sami i rade što ih je volja. U Zagrebu su uzeli jaku odvjetničku kuću da ih brani po svim pitanjima zakona, znajući da su ovdje institucije spore i neučinkovite i da procesi traju godinama. Cijelo financijsko poslovanje usmjerava se prema poduzećima koji su u vlasništvu kineskih partnera (“New Cis Marble”, “Hong Kong Huayi investment CO limited”, “Xiamen Jowin Stone”, “Great Wall”).

Privremene mjere

Do sredine 2019. godine Yan Xu vješto prikriva sve nepravilnosti, glumi iznimno poštenu osobu koja se žrtvuje za “Ana-kamen-projekt” te se jako brinula da ostavi dobar dojam tako što je bila vrlo slatkorječiva, susretljiva te je bogato častila u restoranima na račun tvrtke.

Koliko znam, iz siromašne je obitelji, doselila se u Italiju radeći kao konobarica, a kako je vrlo lijepa žena, brzo su je primijetili i dobila je posao na televiziji RAI 1 te se udala za Talijana.

Njezin osnovni posao je kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta (što sam imao prilike i sam vidjeti), a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Sobodno mogu kazati da je poznata u svijetu kao trgovac kamenom. Vrlo je mudra i promućurna osoba.

S obzirom na sve to, Mateo Tramuntana, koji je također suvlasnik tvrtke, i ja pristali smo da ona bude direktor jer smo mislili da će tvrtka raditi bolje nego što je bilo do tada – kazuje u dahu Šipić.

Logično je zaključiti da je, kad je vidio da je “istisnut” i da tvrtka provodi, kako kaže, “tako vidljive protuzakonite radnje”, odlučio nešto poduzeti. Preko odvjetnika je pokrenuo postupak protiv Yan Xu tražeći da mu vrate posuđeni novac i tvrdeći da se u poduzeću radi zakonito.

– Tužba je urodila plodom tako da su određene privremene mjere firmi, Yan Xu je trebala postupiti po nalogu suda, no nisu prihvatili rješenje Trgovačkog suda u Splitu, nastavili su i dalje raditi. Kao direktor sam imao uvid u knjigovodstvo i poslovnu dokumentaciju i kroz 2018. i 2019. godinu zaključio sam da Yan Xu, James i Wang kupuju blokove od “Ana-kamen-projekta” po najnižim cijenama, odnosno po 50-60 posto manjoj vrijednosti. Jedan od načina je bio da su blokove kupovali po toni, a ne po metru kubičnom, kako je i uobičajeno. Tako su mogli prikriti kvalitetu bloka i umanjiti mu cijenu.

Kad se pregledaju fakture tvrtke, vidi se da ne postoji ni jedan drugi kupac koji je kupovao blokove, nego samo njih troje kao većinski vlasnici poduzeća. Nakon kupljenog bloka, u njihovoj firmi u Italiji cijena se diže višestruko i tako ostvaruju ozbiljan ekstraprofit, koji na razne načine “u kešu” vraćaju kao pozajmice u “Ana-kamen-projekt”. To je klasično pranje novca – govori nam Šipić.

Pojašnjava dalje kako je bijeli kamen s područja Planog poznat u svijetu, postiže visoke cijene i uglavnom se koristi kao građevinski materijal u bogatim zemljama Bliskog istoka. Kinezi ga, govori, odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i “njime izgrađuju velebne palače šeicima i bogatim naftašima, što sam imao prilike vidjeti”.

– Moja je procjena da su kineski partneri u šest godina protuzakonito zaradili od 11 do 15 milijuna eura. Sve institucije RH na određeni način prate eksploataciju i izvoz blokova, odnosno mineralne sirovine, koja je po Ustavu vlasništvo RH. Dobivanjem koncesije dobiva se pravo na eksploataciju po rudarskom projektu.

Porezna uprava, carina i inspekcija morali bi mijenjati načine kontrole eksploatacije mineralne sirovine i prodaje kamenih blokova. Na temelju dokumenata koje sam im dao, Porezna uprava je analizom poduzeća utvrdila utaju poreza i odredila veliku novčanu kaznu. Rukovodili su se elaboratom transfernih cijena i cijena na tržištu kamenih blokova u RH.

Ako nešto ne promijenimo u kontroli prodaje blokova van granica RH, mislim da možemo govoriti o pljački državnog rudnog blaga.

---

image

Dalmatinski je kamen u svijetu vrlo cijenjen i skup
 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Komisijski pregled

Kako su me Kinezi u ovom projektu financijski uništili, morao sam pronaći drugi način zarađivanja novca, te se sad bavim proizvodnjom i distribucijom suhomesnatih proizvoda. Tu je država kvalitetno ustrojila proizvodnju i prodaju tako da je svaki artikl dobio deklaraciju koja govori o podrijetlu, vrijednosti i sljedivosti (mogućnost praćenja nekog proizvoda kroz određene faze proizvodnje, prerade i distribucije – op.a.) proizvoda pa su malverzacije praktički nemoguće – veli naš sugovornik.

Tvrdi kako bi bilo dobro i za kamene blokove primijeniti sličan sustav, tako da se kameni blok kolaudira (komisijski pregled uz zapisnik sa svim detaljima) u kamenolomu, odredi se kvaliteta i dimenzija.

– Obrasci o tome je li nešto I., II. ili III. klasa postoje, samo ih treba ozakoniti. Zapisnik o kolaudaciji trebao bi biti prilog svakom izdanom računu i tako se ne bi mogla dogoditi pljačka ovolikih razmjera.

Nakon što su se institucije, po mojoj prijavi, zainteresirale, počela je istraga tih kriminalnih radnji. Inspektor Vjeko Luetić dobio je zadatak istražiti ih, a moja procjena je da je to radio vrlo savjesno, ušao je u sve pore zakulisnih radnji koje su stvorili Kinezi. Često je bio u kamenolomu na terenu, upoznavajući se sa svim detaljima oko proizvodnje, klasiranja i prodaje bloka. Tijesno smo surađivali i ja sam mu dostavljao sve potrebne informacije.

Yan Xu je isto jedno vrijeme surađivala s inspektorom Luetićem misleći da će uspjeti izbjeći podnošenje kaznene prijave. Kad je shvatila da sam ja pokrenuo sve inspekcijske službe, ona se odlučila prijaviti mene i inspektora Luetića za koruptivne radnje. Optužila me je da sam podmitio Luetića da ga pokušam zaustaviti u istrazi, a to nema logike jer je iz svih dokumenata vidljivo da sam ja pokrenuo ovaj proces, da sam želio da se radi ispravno i zakonito i da bi mi kineski partneri možda vratili moj otuđeni novac.

Yan Xu šalje prijave

Ona je mislila da će, ako zaustavi mene i inspektora Luetića, istraga protiv nje i poduzeća stati. Ponavljam, vrlo je inteligentna osoba, prvo mi je dopustila, kao direktoru, da počastim poslovne partenere pićem, kavom i eventualno ručkom, što je na našem području uobičajeno. Sprijateljila se i s jednom osobom koja je bila vrlo bliska s Luetićem, te je ta sprega, mislim, dovela do optužbi protiv nas dvojice – uvjeren je Šipić.

Što se tiče kamenih ploča koje su dostavljene Luetiću u zaselak Župa, a koje je, po optužnici, Luetić od Kineskinje preko Šipića zatražio kao mito, a zauzvrat obećao da više neće imali problema s policijom, Šipić tvrdi da nije imao pojma kome kamen ide niti je on to tražio.

– Ona je od mene tražila da kamen odvezem u Župu “prijatelju”. Jednome od naših radnika rekao sam da natovari te dvije palate koje se nalaze u poduzeću “Sprega Kamen” d.o.o. te ih odveze u zaselak Župa i da pita za Luetiće da se tu kamen istovari. Javio mi je da je kamen istovario u neko dvorište jer nikoga nije bilo da ga preuzme. Tada sam javio Yan Xu da je kamen odvezen.

Da bi, osim prijave mene i Luetića, amortizirala sve što radi, još je podnijela prijavu protiv mene da sam krivotvorio ugovor o pozajmici “Ana-kamen-projekt” na 250.000 eura i da sam zloupotrijebio bjanko zadužnicu za naplatu svojih potraživanja.

Moju je suprugu prijavila policiji u Kaštelima da je otuđila 150.000 eura sa žiroračuna, a prijavila je i moga sina. Ona ovako zabavlja državne institucije misleći da će zaustaviti istraživanje njenih poslova.

Moj odnos s Luetićem je bio uvijek korektan, on je svoj posao obavljao temeljito i savjesno i bio sam sretan što je takav čovjek dobio zadatak da razriješi ovaj slučaj. Bio sam mu, kao službenoj osobi, na raspolaganju u svako doba dana i noći, a nekoliko puta smo se na nekoliko mjesta susreli razmjenjujući informacije oko ovog slučaja.

Točno je da sam ga u dva navrata počastio ručkom i pićem, za mene je to kulturna gesta i običaj ovoga kraja. Nikada on od mene nije tražio nikakve usluge, a posebno ne mito u bilo kojem obliku – kategoričan je Šipić.

Predmet i dalje u radu

Ističe kako je bio zadovoljan kad je vidio kako Luetić provodi istragu zato jer je već imao dva “gorka iskustva” s policijom. Prvi je slučaj izvođenja radova na objektu “Duhanka” u Trogiru, gdje mu nikad nije plaćeno 100.000 eura, a iako je policija provodila istragu, “proces nikada nije pokrenut, nikada nisam bio pozvan na razgovor i propao mi je novac”.

U drugom je slučaju posudio oko 60.000 eura uz javnobilježničku ovjeru, no novac mu nije vraćen, a ništa se nije dogodilo ni s prijavom policiji i sudu.

– Kada sam shvatio da su me Kinezi izigrali i kada sam vidio da inspektor Luetić vrlo savjesno radi na predmetu, očekivao sam pozitivan ishod. No ova prijava za mito i korupciju urodila je plodom, predmet je oduzet inspektoru Luetiću. Tko je predmet uzeo u rad, ne znam. Isto ne znam radi li se na tome još uopće, nitko me više ne kontaktira, a Yan Xu i Kinezi potiho i dalje rade to što su i dosad radili – zaključuje svoju ispovijest USKOK-ov optuženik Šipić. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumnjiv biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => sumnjiv biznis 2 0 13834 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-01 17:52:02 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 15:06:18 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2024-03-03 15:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=USKOK-ov optuženik za Slobodnu: Prikriva se velika pljačka! Kinezi na trogirskom kamenu protuzakonito zarađuju milijune page_title=USKOK-ov optuženik za Slobodnu: Prikriva se velika pljačka! Kinezi na trogirskom kamenu protuzakonito zarađuju milijune [metakey] => ana-kamen-projekt, ivan šipić, Vjeko Luetić , Yan Xu [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26691015.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26691016.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/26691017.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/01\/25307168.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kinezi kamen\u00a0odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i njime grade velebne pala\u010de \u0161eicima\u00a0- tvrdi Ivan \u0160ipi\u0107, kojeg su ti isti Kinezi istisnuli iz posla<\/p>","

Ivan \u0160ipi\u0107: Uni\u0161tili su me, sve sam prijavio policiji<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Mozak operacije je Yan Xu, \u010diji je osnovni posao kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta, a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Poznata je u svijetu kao trgovac kamenom i vrlo inteligentna osoba - ka\u017ee \u0160ipi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dalmatinski je kamen u svijetu vrlo cijenjen i skup
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1212","hd_26691015_1920.jpg":"1920x1080","k_26691015_1280.jpg":"1280x1280","k_26691015_1024.jpg":"1024x1024","k_26691015_640.jpg":"640x640","k_26691015_480.jpg":"480x480","k_26691015_340.jpg":"340x340","k_26691015_220.jpg":"220x220","o_26691015_1280.jpg":"1280x808","o_26691015_1024.jpg":"1024x646","o_26691015_640.jpg":"640x404","o_26691015_480.jpg":"480x303","o_26691015_340.jpg":"340x214","o_26691015_220.jpg":"220x138","h_26691015_1280.jpg":"1280x854","h_26691015_1024.jpg":"1024x683","h_26691015_640.jpg":"640x427","h_26691015_480.jpg":"480x320","h_26691015_340.jpg":"340x227","h_26691015_220.jpg":"220x147","pp_26691015_1280.jpg":"1280x1628","pp_26691015_1024.jpg":"1024x1303","pp_26691015_640.jpg":"640x814","pp_26691015_480.jpg":"480x611","pp_26691015_340.jpg":"340x432","pp_26691015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2551","hd_26691016_1920.jpg":"1920x1080","k_26691016_1280.jpg":"1280x1280","k_26691016_1024.jpg":"1024x1024","k_26691016_640.jpg":"640x640","k_26691016_480.jpg":"480x480","k_26691016_340.jpg":"340x340","k_26691016_220.jpg":"220x220","o_26691016_1280.jpg":"1280x1700","o_26691016_1024.jpg":"1024x1360","o_26691016_640.jpg":"640x850","o_26691016_480.jpg":"480x637","o_26691016_340.jpg":"340x451","o_26691016_220.jpg":"220x292","h_26691016_1280.jpg":"1280x854","h_26691016_1024.jpg":"1024x683","h_26691016_640.jpg":"640x427","h_26691016_480.jpg":"480x320","h_26691016_340.jpg":"340x227","h_26691016_220.jpg":"220x147","pp_26691016_1280.jpg":"1280x1628","pp_26691016_1024.jpg":"1024x1303","pp_26691016_640.jpg":"640x814","pp_26691016_480.jpg":"480x611","pp_26691016_340.jpg":"340x432","pp_26691016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1598","hd_26691017_1920.jpg":"1920x1080","k_26691017_1280.jpg":"1280x1280","k_26691017_1024.jpg":"1024x1024","k_26691017_640.jpg":"640x640","k_26691017_480.jpg":"480x480","k_26691017_340.jpg":"340x340","k_26691017_220.jpg":"220x220","o_26691017_1280.jpg":"1280x1065","o_26691017_1024.jpg":"1024x852","o_26691017_640.jpg":"640x532","o_26691017_480.jpg":"480x399","o_26691017_340.jpg":"340x282","o_26691017_220.jpg":"220x183","h_26691017_1280.jpg":"1280x854","h_26691017_1024.jpg":"1024x683","h_26691017_640.jpg":"640x427","h_26691017_480.jpg":"480x320","h_26691017_340.jpg":"340x227","h_26691017_220.jpg":"220x147","pp_26691017_1280.jpg":"1280x1628","pp_26691017_1024.jpg":"1024x1303","pp_26691017_640.jpg":"640x814","pp_26691017_480.jpg":"480x611","pp_26691017_340.jpg":"340x432","pp_26691017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25307168_1920.jpg":"1920x1080","k_25307168_1280.jpg":"1280x1280","k_25307168_1024.jpg":"1024x1024","k_25307168_640.jpg":"640x640","k_25307168_480.jpg":"480x480","k_25307168_340.jpg":"340x340","k_25307168_220.jpg":"220x220","o_25307168_1280.jpg":"1280x851","o_25307168_1024.jpg":"1024x681","o_25307168_640.jpg":"640x425","o_25307168_480.jpg":"480x319","o_25307168_340.jpg":"340x226","o_25307168_220.jpg":"220x146","h_25307168_1280.jpg":"1280x854","h_25307168_1024.jpg":"1024x683","h_25307168_640.jpg":"640x427","h_25307168_480.jpg":"480x320","h_25307168_340.jpg":"340x227","h_25307168_220.jpg":"220x147","pp_25307168_1280.jpg":"1280x1628","pp_25307168_1024.jpg":"1024x1303","pp_25307168_640.jpg":"640x814","pp_25307168_480.jpg":"480x611","pp_25307168_340.jpg":"340x432","pp_25307168_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15551740 Threads: 6 Questions: 3210243213 Slow queries: 7238645 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236165363 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/uskok-ov-optuzenik-za-slobodnu-prikriva-se-velika-pljacka-kinezi-na-trogirskom-kamenu-protuzakonito-zaraduju-milijune-1368994 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/uskok-ov-optuzenik-za-slobodnu-prikriva-se-velika-pljacka-kinezi-na-trogirskom-kamenu-protuzakonito-zaraduju-milijune-1368994?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750264 [name] => ana-kamen-projekt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-03 16:04:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-kamen-projekt-0 [link] => /tag/ana-kamen-projekt-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 425291 [name] => Ivan Šipić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-sipic [link] => /tag/ivan-sipic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722340 [name] => Vjeko Luetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-06 12:17:47 [main_article_id] => 0 [alias] => vjeko-luetic [link] => /tag/vjeko-luetic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 748999 [name] => Yan Xu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-22 12:17:13 [main_article_id] => 0 [alias] => yan-xu [link] => /tag/yan-xu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumnjiv biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => USKOK-ov optuženik za Slobodnu: Prikriva se velika pljačka! Kinezi na trogirskom kamenu protuzakonito zarađuju milijune [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26691015.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Kinezi kamen odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i njime grade velebne palače šeicima - tvrdi Ivan Šipić, kojeg su ti isti Kinezi istisnuli iz posla

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26691015.jpg [title] =>

Kinezi kamen odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i njime grade velebne palače šeicima - tvrdi Ivan Šipić, kojeg su ti isti Kinezi istisnuli iz posla

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26691016.jpg [title] =>

Ivan Šipić: Uništili su me, sve sam prijavio policiji

 

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/26691017.jpg [title] =>

Mozak operacije je Yan Xu, čiji je osnovni posao kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta, a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Poznata je u svijetu kao trgovac kamenom i vrlo inteligentna osoba - kaže Šipić

 

Josko Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/01/25307168.jpg [title] =>

Dalmatinski je kamen u svijetu vrlo cijenjen i skup
 

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije desetak dana USKOK je podignuo optužnicu protiv dr. sc. Vjeke Luetića, policajca splitske Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Ivana Šipića, jednog od direktora tvrtke “Ana-kamen-projekt”, koju je Luetić istraživao zbog sumnje u nezakonitosti, i Yan Xu, talijanske državljanke te direktorice iste tvrtke.

Luetić je bio zadužen za istragu protiv kaštelanske tvrtke i njezine direktorice, koja je počela prije tri godine zbog sumnje da je tvrtka prala novac i lažno iskazivala prihode koje je ostvarivala korištenjem koncesije za eksploatacijsko polje “Ivana” u Planom kod Trogira.

No sad je policajac optužen da je uzeo tri palete kamena kao mito te da je u jednom splitskom poznatom restoranu u tri navrata s društvom jeo i pio na račun kaštelanske tvrtke. Xu se tereti da je dala mito, a Šipić da je posredovao u podmićivanju policajca Luetića kamenom.

Nakon što je objavljena optužnica, javio nam se drugookrivljeni Šipić, koji tvrdi da je sve ovo jedna velika namještaljka s ciljem da se prikrije višemilijunska pljačka rudnog bogatstva, odnosno kamena. Pojašnjava nam kako je ušao u posao s kamenom te kako je došlo do suradnje s Kinezima. Njegova priča zvuči kao solidan scenarij za kriminalistički film.

Splitski policajci na tuđi račun tamanili bifteke i škampe i popili maštilo malvazije. ‘Planulo‘ 15.000 kuna!

Trebala mu 762 potpisa

– Diplomirao sam geologiju i rudarstvo, imam stručni ispit za inspekciju i nadzor rudarskih objekata. U “INA Naftaplinu” radio sam 26 godina, vodio projekte istraživanja nafte i plina. Kad sam se s obitelji 1990. godine doselio u Dalmaciju, krenuli smo u privatni sektor te smo izgradili pilanu kamena i proizvodili kamenu galanteriju.

Da bi posao napredovao, trebali smo sigurnu sirovinu pa smo odlučili zatražiti koncesiju na temelju vlastitih istraživanja na predjelu lokaliteta Plano. Tu se nalazi bijeli sitnozrni vapnenac, svjetski tražen kamen koji se upotrebljava u građevinarstvu za kamene obloge, a kao mineralna sirovina s visokim postotkom kalcijeva karbonata od 98 posto u svijetu se koristi za proizvodnju papira, novčanica, nosača boja i u farmaceutskoj industriji – započinje priču 71-godišnji Šipić.

---

image

Mozak operacije je Yan Xu, čiji je osnovni posao kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta, a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Poznata je u svijetu kao trgovac kamenom i vrlo inteligentna osoba - kaže Šipić

 

Josko Šupić/Cropix
---

Kaže kako su se odlučili za proizvodnju arhitektonsko-građevnog kamena u graditeljstvu, te im je trebalo 11 godina i čak 762 potpisa raznih službenika da dobiju koncesiju i počnu raditi.

– Cijela obitelj bila je uposlena oko proizvodnje i distribucije kamena. Rudarenje je opasan, težak i mukotrpan posao, a da bismo osvojili tržište, trebali smo izići van granica zemlje. Prezentirajući dalmatinski kamen na sajmovima, privukao sam kupce iz cijelog svijeta.

Na sajmovima u Veroni i Šangaju jednom prilikom mi je pristupila vrlo simpatična i draga Kineskinja Yan Xu, koja je pokazala veliki interes za kupnju našega kamena. Došla je u Hrvatsku, pregledala kamenolom kao dobar poznavatelj kamena i na početku smo joj prodavali sve naše blokove, koje je uredno plaćala te ih izvozila u Italiju i Kinu.

U to vrijeme, 2018. godine, plaćala je tržišnu cijenu od 700 do 900 eura po metru kubnom kamena, a sve je kupilo njezino poduzeće “New Cis Marble” iz Peruggie – govori naš sugovornik.

Inteligentna i snalažljiva Yan je, kaže, ubrzo vidjela da Šipićeva tvrtka “Ana-kamen-projekt” radi sa zastarjelom tehnologijom i manjkom radnika te je ponudila da će investirati u tvrtku, dovesti kineske radnike i povećati proizvodnju.

Mozak operacije

– Uvjerila nas je da ćemo se svi obogatiti jer je bijeli kamen tražen u svijetu, ima ga malo i ima visoku cijenu. Odlučio sam prihvatiti suradnju, ali uvjetovala je da im prodamo većinski paket, pa sam ja ostao na 30 posto, a kineski državljani na 70 posto vlasništva.

I dalje je moja obitelj radila na proizvodnji, izvozu i svim ostalim poslovima u kamenolomu, a sav novac koji sam dobio od prodaje dionica Kinezi su tražili da uložim u povećanje proizvodnje proporcionalno udjelima, što sam učinio isto kao i oni. Osim moga udjela, koji je tada bio 400.000 eura, zatražili su preuzimanje mojih potraživanja od poduzeća “Sprega Kamen” d.o.o. od 250.000 eura, na što sam pristao.

Dakle, većinski kineski vlasnici su: “Hong Kong Huayi investment CO”, čiji je vlasnik Wang Huayi, zatim Chan Wang, zvani James, potom Kam Wan NG, poznati kineski bankar, te tvrtka “New Cis Marble SRL”, čiji je vlasnik Yan Xu, koja je ujedno i mozak cijele operacije.

U tim trenucima 2019. godine osjetio sam da se nešto čudno događa s poduzećem i, kao odgovorna osoba po pitanju rudarstva i jedan od direktora, pokušao sam na miran način spriječiti protuzakonite radnje, ali nije bilo uspjeha. U to vrijeme Kinezi su već upoznali hrvatski sustav, sudstvo, zakonodavstvo, inspekciju, policiju, te su donijeli odluku da mogu raditi kršeći zakone – kategoričan je Šipić.

Tada kreće, veli, “čišćenje” tvrtke od domaćih ljudi i svi Hrvati koji su radili u firmi dobivaju otkaz, pa tako i svi članovi Šipićeve obitelji.

---

image

Ivan Šipić: Uništili su me, sve sam prijavio policiji

 

Joško Šupić/Cropix
---

– To su učinili da mogu samostalno raditi i da nitko nema uvid u njihove poslove. Kinezi ostaju sami i rade što ih je volja. U Zagrebu su uzeli jaku odvjetničku kuću da ih brani po svim pitanjima zakona, znajući da su ovdje institucije spore i neučinkovite i da procesi traju godinama. Cijelo financijsko poslovanje usmjerava se prema poduzećima koji su u vlasništvu kineskih partnera (“New Cis Marble”, “Hong Kong Huayi investment CO limited”, “Xiamen Jowin Stone”, “Great Wall”).

Privremene mjere

Do sredine 2019. godine Yan Xu vješto prikriva sve nepravilnosti, glumi iznimno poštenu osobu koja se žrtvuje za “Ana-kamen-projekt” te se jako brinula da ostavi dobar dojam tako što je bila vrlo slatkorječiva, susretljiva te je bogato častila u restoranima na račun tvrtke.

Koliko znam, iz siromašne je obitelji, doselila se u Italiju radeći kao konobarica, a kako je vrlo lijepa žena, brzo su je primijetili i dobila je posao na televiziji RAI 1 te se udala za Talijana.

Njezin osnovni posao je kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta (što sam imao prilike i sam vidjeti), a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Sobodno mogu kazati da je poznata u svijetu kao trgovac kamenom. Vrlo je mudra i promućurna osoba.

S obzirom na sve to, Mateo Tramuntana, koji je također suvlasnik tvrtke, i ja pristali smo da ona bude direktor jer smo mislili da će tvrtka raditi bolje nego što je bilo do tada – kazuje u dahu Šipić.

Logično je zaključiti da je, kad je vidio da je “istisnut” i da tvrtka provodi, kako kaže, “tako vidljive protuzakonite radnje”, odlučio nešto poduzeti. Preko odvjetnika je pokrenuo postupak protiv Yan Xu tražeći da mu vrate posuđeni novac i tvrdeći da se u poduzeću radi zakonito.

– Tužba je urodila plodom tako da su određene privremene mjere firmi, Yan Xu je trebala postupiti po nalogu suda, no nisu prihvatili rješenje Trgovačkog suda u Splitu, nastavili su i dalje raditi. Kao direktor sam imao uvid u knjigovodstvo i poslovnu dokumentaciju i kroz 2018. i 2019. godinu zaključio sam da Yan Xu, James i Wang kupuju blokove od “Ana-kamen-projekta” po najnižim cijenama, odnosno po 50-60 posto manjoj vrijednosti. Jedan od načina je bio da su blokove kupovali po toni, a ne po metru kubičnom, kako je i uobičajeno. Tako su mogli prikriti kvalitetu bloka i umanjiti mu cijenu.

Kad se pregledaju fakture tvrtke, vidi se da ne postoji ni jedan drugi kupac koji je kupovao blokove, nego samo njih troje kao većinski vlasnici poduzeća. Nakon kupljenog bloka, u njihovoj firmi u Italiji cijena se diže višestruko i tako ostvaruju ozbiljan ekstraprofit, koji na razne načine “u kešu” vraćaju kao pozajmice u “Ana-kamen-projekt”. To je klasično pranje novca – govori nam Šipić.

Pojašnjava dalje kako je bijeli kamen s područja Planog poznat u svijetu, postiže visoke cijene i uglavnom se koristi kao građevinski materijal u bogatim zemljama Bliskog istoka. Kinezi ga, govori, odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i “njime izgrađuju velebne palače šeicima i bogatim naftašima, što sam imao prilike vidjeti”.

– Moja je procjena da su kineski partneri u šest godina protuzakonito zaradili od 11 do 15 milijuna eura. Sve institucije RH na određeni način prate eksploataciju i izvoz blokova, odnosno mineralne sirovine, koja je po Ustavu vlasništvo RH. Dobivanjem koncesije dobiva se pravo na eksploataciju po rudarskom projektu.

Porezna uprava, carina i inspekcija morali bi mijenjati načine kontrole eksploatacije mineralne sirovine i prodaje kamenih blokova. Na temelju dokumenata koje sam im dao, Porezna uprava je analizom poduzeća utvrdila utaju poreza i odredila veliku novčanu kaznu. Rukovodili su se elaboratom transfernih cijena i cijena na tržištu kamenih blokova u RH.

Ako nešto ne promijenimo u kontroli prodaje blokova van granica RH, mislim da možemo govoriti o pljački državnog rudnog blaga.

---

image

Dalmatinski je kamen u svijetu vrlo cijenjen i skup
 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Komisijski pregled

Kako su me Kinezi u ovom projektu financijski uništili, morao sam pronaći drugi način zarađivanja novca, te se sad bavim proizvodnjom i distribucijom suhomesnatih proizvoda. Tu je država kvalitetno ustrojila proizvodnju i prodaju tako da je svaki artikl dobio deklaraciju koja govori o podrijetlu, vrijednosti i sljedivosti (mogućnost praćenja nekog proizvoda kroz određene faze proizvodnje, prerade i distribucije – op.a.) proizvoda pa su malverzacije praktički nemoguće – veli naš sugovornik.

Tvrdi kako bi bilo dobro i za kamene blokove primijeniti sličan sustav, tako da se kameni blok kolaudira (komisijski pregled uz zapisnik sa svim detaljima) u kamenolomu, odredi se kvaliteta i dimenzija.

– Obrasci o tome je li nešto I., II. ili III. klasa postoje, samo ih treba ozakoniti. Zapisnik o kolaudaciji trebao bi biti prilog svakom izdanom računu i tako se ne bi mogla dogoditi pljačka ovolikih razmjera.

Nakon što su se institucije, po mojoj prijavi, zainteresirale, počela je istraga tih kriminalnih radnji. Inspektor Vjeko Luetić dobio je zadatak istražiti ih, a moja procjena je da je to radio vrlo savjesno, ušao je u sve pore zakulisnih radnji koje su stvorili Kinezi. Često je bio u kamenolomu na terenu, upoznavajući se sa svim detaljima oko proizvodnje, klasiranja i prodaje bloka. Tijesno smo surađivali i ja sam mu dostavljao sve potrebne informacije.

Yan Xu je isto jedno vrijeme surađivala s inspektorom Luetićem misleći da će uspjeti izbjeći podnošenje kaznene prijave. Kad je shvatila da sam ja pokrenuo sve inspekcijske službe, ona se odlučila prijaviti mene i inspektora Luetića za koruptivne radnje. Optužila me je da sam podmitio Luetića da ga pokušam zaustaviti u istrazi, a to nema logike jer je iz svih dokumenata vidljivo da sam ja pokrenuo ovaj proces, da sam želio da se radi ispravno i zakonito i da bi mi kineski partneri možda vratili moj otuđeni novac.

Yan Xu šalje prijave

Ona je mislila da će, ako zaustavi mene i inspektora Luetića, istraga protiv nje i poduzeća stati. Ponavljam, vrlo je inteligentna osoba, prvo mi je dopustila, kao direktoru, da počastim poslovne partenere pićem, kavom i eventualno ručkom, što je na našem području uobičajeno. Sprijateljila se i s jednom osobom koja je bila vrlo bliska s Luetićem, te je ta sprega, mislim, dovela do optužbi protiv nas dvojice – uvjeren je Šipić.

Što se tiče kamenih ploča koje su dostavljene Luetiću u zaselak Župa, a koje je, po optužnici, Luetić od Kineskinje preko Šipića zatražio kao mito, a zauzvrat obećao da više neće imali problema s policijom, Šipić tvrdi da nije imao pojma kome kamen ide niti je on to tražio.

– Ona je od mene tražila da kamen odvezem u Župu “prijatelju”. Jednome od naših radnika rekao sam da natovari te dvije palate koje se nalaze u poduzeću “Sprega Kamen” d.o.o. te ih odveze u zaselak Župa i da pita za Luetiće da se tu kamen istovari. Javio mi je da je kamen istovario u neko dvorište jer nikoga nije bilo da ga preuzme. Tada sam javio Yan Xu da je kamen odvezen.

Da bi, osim prijave mene i Luetića, amortizirala sve što radi, još je podnijela prijavu protiv mene da sam krivotvorio ugovor o pozajmici “Ana-kamen-projekt” na 250.000 eura i da sam zloupotrijebio bjanko zadužnicu za naplatu svojih potraživanja.

Moju je suprugu prijavila policiji u Kaštelima da je otuđila 150.000 eura sa žiroračuna, a prijavila je i moga sina. Ona ovako zabavlja državne institucije misleći da će zaustaviti istraživanje njenih poslova.

Moj odnos s Luetićem je bio uvijek korektan, on je svoj posao obavljao temeljito i savjesno i bio sam sretan što je takav čovjek dobio zadatak da razriješi ovaj slučaj. Bio sam mu, kao službenoj osobi, na raspolaganju u svako doba dana i noći, a nekoliko puta smo se na nekoliko mjesta susreli razmjenjujući informacije oko ovog slučaja.

Točno je da sam ga u dva navrata počastio ručkom i pićem, za mene je to kulturna gesta i običaj ovoga kraja. Nikada on od mene nije tražio nikakve usluge, a posebno ne mito u bilo kojem obliku – kategoričan je Šipić.

Predmet i dalje u radu

Ističe kako je bio zadovoljan kad je vidio kako Luetić provodi istragu zato jer je već imao dva “gorka iskustva” s policijom. Prvi je slučaj izvođenja radova na objektu “Duhanka” u Trogiru, gdje mu nikad nije plaćeno 100.000 eura, a iako je policija provodila istragu, “proces nikada nije pokrenut, nikada nisam bio pozvan na razgovor i propao mi je novac”.

U drugom je slučaju posudio oko 60.000 eura uz javnobilježničku ovjeru, no novac mu nije vraćen, a ništa se nije dogodilo ni s prijavom policiji i sudu.

– Kada sam shvatio da su me Kinezi izigrali i kada sam vidio da inspektor Luetić vrlo savjesno radi na predmetu, očekivao sam pozitivan ishod. No ova prijava za mito i korupciju urodila je plodom, predmet je oduzet inspektoru Luetiću. Tko je predmet uzeo u rad, ne znam. Isto ne znam radi li se na tome još uopće, nitko me više ne kontaktira, a Yan Xu i Kinezi potiho i dalje rade to što su i dosad radili – zaključuje svoju ispovijest USKOK-ov optuženik Šipić. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Josko Šupić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Kinezi kamen odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i njime grade velebne palače šeicima - tvrdi Ivan Šipić, kojeg su ti isti Kinezi istisnuli iz posla

Joško Šupić/Cropix

Ivan Šipić: Uništili su me, sve sam prijavio policiji

 

Josko Šupić/Cropix

Mozak operacije je Yan Xu, čiji je osnovni posao kako jeftino kupiti kamen u kamenolomima diljem svijeta, a skupo ga prodati uglavnom u Kinu i Italiju. Poznata je u svijetu kao trgovac kamenom i vrlo inteligentna osoba - kaže Šipić

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Dalmatinski je kamen u svijetu vrlo cijenjen i skup
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/uskok-ov-optuzenik-za-slobodnu-prikriva-se-velika-pljacka-kinezi-na-trogirskom-kamenu-protuzakonito-zaraduju-milijune-1368994 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=641a37d2d60ff2ec7e4d581300a78fda9005e8f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=USKOK-ov+optu%C5%BEenik+za+Slobodnu%3A+Prikriva+se+velika+plja%C4%8Dka%21+Kinezi+na+trogirskom+kamenu+protuzakonito+zara%C4%91uju+milijune&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fuskok-ov-optuzenik-za-slobodnu-prikriva-se-velika-pljacka-kinezi-na-trogirskom-kamenu-protuzakonito-zaraduju-milijune-1368994 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fuskok-ov-optuzenik-za-slobodnu-prikriva-se-velika-pljacka-kinezi-na-trogirskom-kamenu-protuzakonito-zaraduju-milijune-1368994 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumnjiv biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikasumnjiv biznis

USKOK-ov optuženik za Slobodnu: Prikriva se velika pljačka! Kinezi na trogirskom kamenu protuzakonito zarađuju milijune

Piše Vladimir Urukalo
3. ožujka 2024. - 16:03
Kinezi kamen odvoze kao sirovinu u Kinu, tamo ga pile u finalni proizvod i njime grade velebne palače šeicima - tvrdi Ivan Šipić, kojeg su ti isti Kinezi istisnuli iz poslaJoško Šupić/Cropix

Prije desetak dana USKOK je podignuo optužnicu protiv dr. sc. Vjeke Luetića, policajca splitske Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije, Ivana Šipića, jednog od direktora tvrtke “Ana-kamen-projekt”, koju je Luetić istraživao zbog sumnje u nezakonitosti, i Yan Xu, talijanske državljanke te direktorice iste tvrtke.

Luetić je bio zadužen za istragu protiv kaštelanske tvrtke i njezine direktorice, koja je počela prije tri godine zbog sumnje da je tvrtka prala novac i lažno iskazivala prihode koje je ostvarivala korištenjem koncesije za eksploatacijsko polje “Ivana” u Planom kod Trogira.

No sad je policajac optužen da je uzeo tri palete kamena kao mito te da je u jednom splitskom poznatom restoranu u tri navrata s društvom jeo i pio na račun kaštelanske tvrtke. Xu s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:06