stdClass Object ( [id] => 459385 [title] => Hoće li i Split krenuti istim putem? Evo kako su turističke metrople stale na kraj prekomjernom broju iznajmljivača [alias] => hoce-li-i-split-krenuti-istim-putem-evo-kako-su-turisticke-metrople-stale-na-kraj-prekomjernom-broju-iznajmljivaca [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bliži li se kraj ilegalnog zarađivanja iznajmljivanjem stanova i kuća "na crno" koje je posljednjeg desetljeća izazvalo pravi bum na komercijalnom tržištu smještajnih kapaciteta diljem Hrvatske i Europe?! Ako je suditi prema odlukama koje su upravo donijela gradska vijeća i parlamenti Berlina, Pariza, Londona, Madrida, Barcelone, čini se da je odluka o tome da se u taj posao uvede reda definitivno donesena.

Jer, nevjerojatan rast kapaciteta koji su se iz dana u dan pojavljivali na tržištu turističkog iznajmljivanja stanova i apartmana doveo je do milijunske ponude u kojoj značajan dio nije imao registraciju niti je prijavljivao goste.

E, toga, čini se, više neće biti u poznatim i traženim europskim gradovima koji su odredili drakonske kazne za takvo ilegalno iznajmljivanje. Tako će portal ili agencija koja posreduje u iznajmljivanju stana ili kuće koja nema registraciju, platiti od 60 tisuća do čak 100 tisuća eura kazne za takvu rabotu. Pa, kome se to isplati, neka izvoli.

Otvoreni smo za turizam, ali s jasnim pravilima ponašanja, poručili su gradski vijećnici Barcelone koja je prva odlučila zaustaviti ilegalce koji oduuzimaju posao registriranim iznajmljivačima stanova i kuća.

Tako je još lanjske godine, posrćući pred najezdom milijuna turista koji su se dijelom smještali i u neregistrirane privatne stanove Barcelone, njihova gradonačelnica Ada Colau donijela odluku o privremenoj zabrani novih registracija za iznajmljivanje stanova.

Svojevrsni moratorij na takvu djelatnost do daljnjega je prisutan u Barceloni zbog procjene njihovih gradskih vijećnika da su dosegli gornje granice izdrživosti u broju turista koje grad može kvalitetno servisirati i osigurati im odgovarajuću uslugu.

Svako novo registriranje iznajmljivanja stanova dovelo bi do povećanja turističkih kapaciteta u apartmanima koje Barcelona više ne treba, pa se već od ljeta više ne može dobiti dozvola za iznajmljivanje stana u Barceloni i okolici. A kako sve ne bi ostalo samo na odluci koju nitko ne kontrolira, gradonačelnica je uputila osobno pismo svim građanima Barcelone u kojima ih poziva da anonimno prijave svoje susjede koji se bave ilgelanim iznajmljivanjem stanova.

On-line platforme

Na sličan način su i gradske vlasti u Berlinu pokušale doskočiti neregistriranim iznajmljivačima koji preko popularne on-line platforme plasiraju svoje stanove i kuće na turističko tržište. Suočeni sa činjenicom da se turistima nudi za iznajmljivanje oko 80 tisuća stanova u Berlinu, odnosno oko 14 tisuća stanova više svake godine, berlinski gradski uredi uglavnom do daljnjega odbijaju registraciju za iznajmljivanje cijelog stana ili kuće.

Tako vlasnik stana ili kuće mora živjeti na toj adresi i koristiti najmanje 50 posto stana da bi dobio registraciju kao iznajmljivač, jer je procijenjeno da u Mitte, povijesnom centru Berlina, već ima za tržište dovoljno takvih legalnih stanova i da novi nisu potrebni. Isto tako, i berlinski gradski senat pozvao je građane da prijavljuju one koji rade drugačije, a radi toga im je otvorio čak i web-stranicu na kojoj mogu anonimno prijaviti ilegalne iznajmljivače.

Zbog svega toga je poznati portal Airbnb, koji u svijetu ima oko tri milijuna stanova ili kuća koje oglašava, a raspolagao je s oko 20 tisuća stanova za iznajmljivanje u Berlinu, ovih dana prepolovio u oglasima svoju ponudu.

Naime, ako mu se na oglasnim stranicama nađe stan koji nema registraciju, portal će platiti gradu kaznu od 100 tisuća eura, odlučili su gradski vijećnici. Na taj način žele potaknuti jače iznajmljivanje stanova građanima i studentima koji su se, baš kao i drugdje u svijetu, pa i kod nas, našli u problemu jer vlasnici stanova radije se odlučuju za turiste od kojih imaju veću zaradu.

Da je oko pet milijuna stanova, koliko se procjenjuje da je u Europi ukupno stavljeno na tržište, za iznajmljivanje turistima doseglo razinu međunarodnog problema, govori i činjenica da se upravo o tome govorilo na Svjetskom forumu za putovanja (World Travel Monitor Forum) koji je prošlog tjedna održan u Pisi (Italija) uz sudjelovanje predstavnika više od 50 turističkih zemalja svijeta. Iako je tom prilikom iznesen podatak da smještaj u stanovima i kućama po principu "ekonomije dijeljenja", kako se naziva taj način iznajmljivanja stanova, za sada ima tek 3 posto udjela u ukupnom svjetskom turističkom prometu, ipak je njihov udio stalno rastući.

Tako je prošle godine na taj način svijetom putovalo oko 14 milijuna turista, a od toga broja njih 10 milijuna iznajmilo je stanove ili apartmane, dok je samo 4 milijuna turista iznajmilo sobu u stanu.

Većina ekonomista dokazuje već godinama kako se u takvom legalnom iznajmljivanju stanova turistima radi isključivo o komercijalnoj djelatnosti u kojoj vlasnik stana zarađuje, a ne "razmjenjuje" nekretnine, kako je to u startu bilo zamišljeno. Zbog toga su neki gradovi s rastućom ponudom stanova za iznajmljivanje donijeli i neke posebne propise.

Tako se u Londonu stan može iznajmiti na najviše 90 noći godišnje, dok je u Amsterdamu to ograničenje vezao za 60 noći u godini. Svako iznajmljivanje preko tog broja dana podliježe bitno većim poreznim davanjima. Istovremeno je izračunato kako 80 posto stanova koji se iznajmljuju u Londonu, Madridu, Amsterdamu i Berlinu iznajmljuje prosječno duže od 31 dan godišnje, i to najviše u središtima gradova u kojima vlasnici stanova imaju po više takvih jedinica za iznajmljivanje.

Time su, zaključeno je na Svjetskom forumu putovanja, stanovnici povijesnih jezgri u europskim gradovima iseljeni radi turista koji postaju "stanovnici" centara velikih gradova.

Rastući broj iznajmljivača stanova u gradovima u Hrvatskoj nije ništa drugačiji nego u drugim svjetskim metropolama s milijunima turista, pa ostaje vidjeti hoće li se i na koji način postaviti odgovorni za hrvatski turizam u ovoj priči. Jer, javna je tajna da nema veće stambene zgrade u jadranskim gradovima na kojoj nema poneka tabla da se iznajmljuje "apartman", ali je barem još toliko onih koji sve to rade bez registracije i u "sivoj zoni".

O tome svjedoče susjedi, stanari i svi koji susreću na svojem stepeništu kosooke, tamnopute i druge "susjede" koji nigdje i nikome nisu prijavljeni. Sve kada bi se benevolentno progledalo građanima kroz prste da to rade kako bi popravili kućne proračune, ostaje otvoreno pitanje sigurnosti svih koji su u okruženju takvih "anonimnih" gostiju u neregistriranom stanu. Ne treba biti paranoičan da bi se zapitalo: zašto bi gost poželio biti u neregistriranom stanu? Krije li se tako od nekoga ili nečega jer će ostati neprijavljen?

Pravila ponašanja

U Hrvatskoj se procjenjuje da preko Airbnba na tržištu ima oko 54 tisuće stanova, najviše u Zagrebu (oko 3 tisuće) te Dubrovniku i Splitu, gdje ih je oko 2,5 tisuća na tržištu. Zacijelo ih je još barem toliko i na drugim online platformama.

Kako bi izbjegli oglašavanje stanova koji nisu registrirani za djelatnost iznajmljivanja, Hrvatska turistička zajednica još krajem ovogodišnje sezone zatražila je od Airbnba i drugih da ubuduće objavljuju ponude za smještaj isključivo registriranih domaćih iznajmljivača.

Prvi rezultati takvog zahtjeva bit će vidljivi ubrzo u broju onih koji će ostati oglašeni u odnosu na one koji bi zbog neregistrirane djelatnosti morali otpasti iz oglasa.

Pravila ponašanja, naime, moraju se znati, a kapaciteti za iznajmljivanje imaju svoje gornje granice u održivom turizmu kakvim se Hrvatska promovira i hvali. Zato je za turističke gradove poput Dubrovnika, Zagreba, Splita, Zadra i drugih vrijeme da im gradske vlasti pomno analiziraju što su napravili njihovi kolege u Berlinu i Barceloni s brojem i plasmanom stanova za iznajmljivanje.

Jer, nisu valjda Nijemci i Španjolci manje skloni turizmu od nas niti su imuni na zaradu od njega. Dapače. Ali, u nekom trenutku valja skinuti ružičaste naočale i realno ocijeniti i procijeniti kako dalje. Oni znaju, a mi?!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zimmer nije frei [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-12-21 13:51:52 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Dražen Gudić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-12-22 22:31:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-12-22 20:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21990 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8252452.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8270993.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8252461.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8252451.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8252400.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8252398.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/8139814.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/12\/21\/Spektar\/6147596.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x792"},{"size0":"1200x720"},{"size0":"1200x1719"},{"size0":"1200x709"},{"size0":"1200x782"},{"size0":"1200x1528"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x799"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8257389 Threads: 5 Questions: 1701289908 Slow queries: 5078593 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112917328 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/hoce-li-i-split-krenuti-istim-putem-evo-kako-su-turisticke-metrople-stale-na-kraj-prekomjernom-broju-iznajmljivaca-459385 [printLink] => /vijesti/biznis/hoce-li-i-split-krenuti-istim-putem-evo-kako-su-turisticke-metrople-stale-na-kraj-prekomjernom-broju-iznajmljivaca-459385?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 326696 [name] => apartmani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmani [link] => /tag/apartmani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375668 [name] => iznajmljivači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivaci [link] => /tag/iznajmljivaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 275322 [name] => Iznajmljivanje apartmana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivanje-apartmana [link] => /tag/iznajmljivanje-apartmana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zimmer nije frei [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li i Split krenuti istim putem? Evo kako su turističke metrople stale na kraj prekomjernom broju iznajmljivača [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-21-33-46-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8252452.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8252452.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8270993.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8252461.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8252451.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8252400.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8252398.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/8139814.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/21/Spektar/6147596.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bliži li se kraj ilegalnog zarađivanja iznajmljivanjem stanova i kuća "na crno" koje je posljednjeg desetljeća izazvalo pravi bum na komercijalnom tržištu smještajnih kapaciteta diljem Hrvatske i Europe?! Ako je suditi prema odlukama koje su upravo donijela gradska vijeća i parlamenti Berlina, Pariza, Londona, Madrida, Barcelone, čini se da je odluka o tome da se u taj posao uvede reda definitivno donesena.

Jer, nevjerojatan rast kapaciteta koji su se iz dana u dan pojavljivali na tržištu turističkog iznajmljivanja stanova i apartmana doveo je do milijunske ponude u kojoj značajan dio nije imao registraciju niti je prijavljivao goste.

E, toga, čini se, više neće biti u poznatim i traženim europskim gradovima koji su odredili drakonske kazne za takvo ilegalno iznajmljivanje. Tako će portal ili agencija koja posreduje u iznajmljivanju stana ili kuće koja nema registraciju, platiti od 60 tisuća do čak 100 tisuća eura kazne za takvu rabotu. Pa, kome se to isplati, neka izvoli.

Otvoreni smo za turizam, ali s jasnim pravilima ponašanja, poručili su gradski vijećnici Barcelone koja je prva odlučila zaustaviti ilegalce koji oduuzimaju posao registriranim iznajmljivačima stanova i kuća.

Tako je još lanjske godine, posrćući pred najezdom milijuna turista koji su se dijelom smještali i u neregistrirane privatne stanove Barcelone, njihova gradonačelnica Ada Colau donijela odluku o privremenoj zabrani novih registracija za iznajmljivanje stanova.

Svojevrsni moratorij na takvu djelatnost do daljnjega je prisutan u Barceloni zbog procjene njihovih gradskih vijećnika da su dosegli gornje granice izdrživosti u broju turista koje grad može kvalitetno servisirati i osigurati im odgovarajuću uslugu.

Svako novo registriranje iznajmljivanja stanova dovelo bi do povećanja turističkih kapaciteta u apartmanima koje Barcelona više ne treba, pa se već od ljeta više ne može dobiti dozvola za iznajmljivanje stana u Barceloni i okolici. A kako sve ne bi ostalo samo na odluci koju nitko ne kontrolira, gradonačelnica je uputila osobno pismo svim građanima Barcelone u kojima ih poziva da anonimno prijave svoje susjede koji se bave ilgelanim iznajmljivanjem stanova.

On-line platforme

Na sličan način su i gradske vlasti u Berlinu pokušale doskočiti neregistriranim iznajmljivačima koji preko popularne on-line platforme plasiraju svoje stanove i kuće na turističko tržište. Suočeni sa činjenicom da se turistima nudi za iznajmljivanje oko 80 tisuća stanova u Berlinu, odnosno oko 14 tisuća stanova više svake godine, berlinski gradski uredi uglavnom do daljnjega odbijaju registraciju za iznajmljivanje cijelog stana ili kuće.

Tako vlasnik stana ili kuće mora živjeti na toj adresi i koristiti najmanje 50 posto stana da bi dobio registraciju kao iznajmljivač, jer je procijenjeno da u Mitte, povijesnom centru Berlina, već ima za tržište dovoljno takvih legalnih stanova i da novi nisu potrebni. Isto tako, i berlinski gradski senat pozvao je građane da prijavljuju one koji rade drugačije, a radi toga im je otvorio čak i web-stranicu na kojoj mogu anonimno prijaviti ilegalne iznajmljivače.

Zbog svega toga je poznati portal Airbnb, koji u svijetu ima oko tri milijuna stanova ili kuća koje oglašava, a raspolagao je s oko 20 tisuća stanova za iznajmljivanje u Berlinu, ovih dana prepolovio u oglasima svoju ponudu.

Naime, ako mu se na oglasnim stranicama nađe stan koji nema registraciju, portal će platiti gradu kaznu od 100 tisuća eura, odlučili su gradski vijećnici. Na taj način žele potaknuti jače iznajmljivanje stanova građanima i studentima koji su se, baš kao i drugdje u svijetu, pa i kod nas, našli u problemu jer vlasnici stanova radije se odlučuju za turiste od kojih imaju veću zaradu.

Da je oko pet milijuna stanova, koliko se procjenjuje da je u Europi ukupno stavljeno na tržište, za iznajmljivanje turistima doseglo razinu međunarodnog problema, govori i činjenica da se upravo o tome govorilo na Svjetskom forumu za putovanja (World Travel Monitor Forum) koji je prošlog tjedna održan u Pisi (Italija) uz sudjelovanje predstavnika više od 50 turističkih zemalja svijeta. Iako je tom prilikom iznesen podatak da smještaj u stanovima i kućama po principu "ekonomije dijeljenja", kako se naziva taj način iznajmljivanja stanova, za sada ima tek 3 posto udjela u ukupnom svjetskom turističkom prometu, ipak je njihov udio stalno rastući.

Tako je prošle godine na taj način svijetom putovalo oko 14 milijuna turista, a od toga broja njih 10 milijuna iznajmilo je stanove ili apartmane, dok je samo 4 milijuna turista iznajmilo sobu u stanu.

Većina ekonomista dokazuje već godinama kako se u takvom legalnom iznajmljivanju stanova turistima radi isključivo o komercijalnoj djelatnosti u kojoj vlasnik stana zarađuje, a ne "razmjenjuje" nekretnine, kako je to u startu bilo zamišljeno. Zbog toga su neki gradovi s rastućom ponudom stanova za iznajmljivanje donijeli i neke posebne propise.

Tako se u Londonu stan može iznajmiti na najviše 90 noći godišnje, dok je u Amsterdamu to ograničenje vezao za 60 noći u godini. Svako iznajmljivanje preko tog broja dana podliježe bitno većim poreznim davanjima. Istovremeno je izračunato kako 80 posto stanova koji se iznajmljuju u Londonu, Madridu, Amsterdamu i Berlinu iznajmljuje prosječno duže od 31 dan godišnje, i to najviše u središtima gradova u kojima vlasnici stanova imaju po više takvih jedinica za iznajmljivanje.

Time su, zaključeno je na Svjetskom forumu putovanja, stanovnici povijesnih jezgri u europskim gradovima iseljeni radi turista koji postaju "stanovnici" centara velikih gradova.

Rastući broj iznajmljivača stanova u gradovima u Hrvatskoj nije ništa drugačiji nego u drugim svjetskim metropolama s milijunima turista, pa ostaje vidjeti hoće li se i na koji način postaviti odgovorni za hrvatski turizam u ovoj priči. Jer, javna je tajna da nema veće stambene zgrade u jadranskim gradovima na kojoj nema poneka tabla da se iznajmljuje "apartman", ali je barem još toliko onih koji sve to rade bez registracije i u "sivoj zoni".

O tome svjedoče susjedi, stanari i svi koji susreću na svojem stepeništu kosooke, tamnopute i druge "susjede" koji nigdje i nikome nisu prijavljeni. Sve kada bi se benevolentno progledalo građanima kroz prste da to rade kako bi popravili kućne proračune, ostaje otvoreno pitanje sigurnosti svih koji su u okruženju takvih "anonimnih" gostiju u neregistriranom stanu. Ne treba biti paranoičan da bi se zapitalo: zašto bi gost poželio biti u neregistriranom stanu? Krije li se tako od nekoga ili nečega jer će ostati neprijavljen?

Pravila ponašanja

U Hrvatskoj se procjenjuje da preko Airbnba na tržištu ima oko 54 tisuće stanova, najviše u Zagrebu (oko 3 tisuće) te Dubrovniku i Splitu, gdje ih je oko 2,5 tisuća na tržištu. Zacijelo ih je još barem toliko i na drugim online platformama.

Kako bi izbjegli oglašavanje stanova koji nisu registrirani za djelatnost iznajmljivanja, Hrvatska turistička zajednica još krajem ovogodišnje sezone zatražila je od Airbnba i drugih da ubuduće objavljuju ponude za smještaj isključivo registriranih domaćih iznajmljivača.

Prvi rezultati takvog zahtjeva bit će vidljivi ubrzo u broju onih koji će ostati oglašeni u odnosu na one koji bi zbog neregistrirane djelatnosti morali otpasti iz oglasa.

Pravila ponašanja, naime, moraju se znati, a kapaciteti za iznajmljivanje imaju svoje gornje granice u održivom turizmu kakvim se Hrvatska promovira i hvali. Zato je za turističke gradove poput Dubrovnika, Zagreba, Splita, Zadra i drugih vrijeme da im gradske vlasti pomno analiziraju što su napravili njihovi kolege u Berlinu i Barceloni s brojem i plasmanom stanova za iznajmljivanje.

Jer, nisu valjda Nijemci i Španjolci manje skloni turizmu od nas niti su imuni na zaradu od njega. Dapače. Ali, u nekom trenutku valja skinuti ružičaste naočale i realno ocijeniti i procijeniti kako dalje. Oni znaju, a mi?!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/hoce-li-i-split-krenuti-istim-putem-evo-kako-su-turisticke-metrople-stale-na-kraj-prekomjernom-broju-iznajmljivaca-459385 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5407e1ae5704e3ef16f10d68c3df589b6ff3dbb5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+i+Split+krenuti+istim+putem%3F+Evo+kako+su+turisti%C4%8Dke+metrople+stale+na+kraj+prekomjernom+broju+iznajmljiva%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fhoce-li-i-split-krenuti-istim-putem-evo-kako-su-turisticke-metrople-stale-na-kraj-prekomjernom-broju-iznajmljivaca-459385 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fhoce-li-i-split-krenuti-istim-putem-evo-kako-su-turisticke-metrople-stale-na-kraj-prekomjernom-broju-iznajmljivaca-459385 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zimmer nije frei [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Bizniszimmer nije frei

Hoće li i Split krenuti istim putem? Evo kako su turističke metrople stale na kraj prekomjernom broju iznajmljivača

Piše Dražen Gudić
22. prosinca 2016. - 21:53

Bliži li se kraj ilegalnog zarađivanja iznajmljivanjem stanova i kuća "na crno" koje je posljednjeg desetljeća izazvalo pravi bum na komercijalnom tržištu smještajnih kapaciteta diljem Hrvatske i Europe?! Ako je suditi prema odlukama koje su upravo donijela gradska vijeća i parlamenti Berlina, Pariza, Londona, Madrida, Barcelone, čini se da je odluka o tome da se u taj posao uvede reda definitivno donesena.

Jer, nevjerojatan rast kapaciteta koji su se iz dana u dan pojavljivali na tržištu turističkog iznajmljivanja stanova i apartmana doveo je do milijunske ponude u kojoj značajan dio nije imao registraciju niti je prijavljivao goste.

E, toga, čini se, više neće biti u poznatim i traženim europskim gradovima koji su odredili drakonske kazne za takvo ilegalno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:33