StoryEditorOCM
SplitSVUGDJE JE BOLJE

Splićanka Petra: Svi bježimo tamo, sjajno je! Blagdanska bajka, top atmosfera, taj je advent totalno posramio Split

Piše Frano Kiso
16. prosinca 2023. - 18:50
U Trogiru se ekipa sinoć vrhunski zabavila uz Juru Stublića. Kažu da je pod kulom Kamerlengo najbolja zabava ove godineBožidar Vukičević/Slobodna Dalmacija

Centre gradova diljem Dalmacije zahvatilo je predblagdansko ludilo. Mnoštvo nasmijanih gostiju svaku večer gušta uz dobru glazbu poznatih izvođača i još bolje gastronomske delicije na adventskim kućicama.

No nije u svim gradovima, dakako, ponuda ista, niti je svaki grad jednako raskošno ukrašen, niti je "vibra" među ljudima jednaka, kao ni dojam koji o zabavi ostavlja.

Kako smo otkrili, Splićani posebno hvale jednu adventsku destinaciju, a to je Trogir. To smo čuli više puta prethodnih dana u različitim društvima, a da je to živa istina potvrdila nam je i Splićanka Petra, koja se sinoć s društvom vrhunski zabavila na koncertu Jure Stublića.

image

Adventski ugođaj u Trogiru

Snimila čitateljica SD

- Bila sam razočarana splitskim adventom i odlučila otići do Trogira koji su mi mnogi pohvalili - prepričava nam, naposljetku oduševljena trogirskim adventom.

- Centar grada je ludilo! Predivno ukrašen, prava blagdanska bajka, stvarno! Nastupali su Jura Stublić i grupa Film, sve je bilo krcato, a Jura na visini zadatka. I poslije njihovog nastupa je DJ puštao sjajnu glazbu, pa se ni Juri nije žurilo zatvoriti u toplo, nego se pridružio ljudima i nastavio plesati, savršeno je bilo. Kako čujem od ekipe, u Trogiru je prva liga otkad god su krenule adventske zabave. Ovo je jedna velika lekcija za Split - kaže nam čitateljica.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

Opravdanja će se sigurno tražiti. Spominjat će se visoke cijene ugostitelja, hladno vrijeme ili možda medijska hajka, no usporedba s drugim gradovima je hladan tuš za sve one koji bi se trebali osjećati odgovornima.

Split, drugi najveći grad u državi je otužan, prazan i potpuno izoliran od božićnog ugođaja koji je zahvatio susjedne gradove. Splićani mogu ljubomorno gledati kako drugi feštaju, a gradska vlast mora pogledati istini u oči i priznati - advent u Splitu je totalni promašaj.

image

Split, 14.12.2023.

Paun Paunović/Cropix

Naravno, postoje iznimke i na nekim adventskim lokacijama se može pronaći veća grupa ljudi, poput Zvončaca na kojem nastupaju domaće glazbene zvijezde ili studentskog Kampusa, koji se može pohvaliti možda i najboljom samostalnom organizacijom.

image

Split, 14.12.2023.

Paun Paunović/Cropix

No, u centru grada nema šušura, gosti na kućicama se broje na prste jedne ruke, a najpoznatije lokacije, splitska Riva i Pjaca, izgledaju sumorno. Na Rivi otužno vise božićne lampice ispod kojih bi se na praznom prostoru mogao igrati balun, a dok drugi gradovi imaju grandiozne pozornice Splićani se mogu okupiti tek ispred jednog otužnog podesta s DJ pultom.

image

Split, 14.12.2023.

Paun Paunović/Cropix

Banovina je Narodni trg pokušavala spasiti u posljednji trenutak s jednom jelkom i nekoliko poprečnih redova lampica obješenih na visini.

Jedina svijetla točka su možda Prokurative, a zahvaljujući nekolicini djece koja uživaju na klizalištu, može se osjetiti barem malo veselja i božićne atmosfere.

Drugi gradovi se ponose velikim zvijezdama, bogatim programom, zadovoljnim gostima i dobrim prihodom za grad i ugostitelje, dok Split mora nekoliko puta raspisivati natječaj da bi iti postavio adventske kućice.

Primjerice, u četvrtak smo bili u Makarskoj i iako na pozornici nije nastupalo nije zvučno glazbeno ime, Trg je bio prepun domaćih ljudi, a na kućicama se radilo punom parom. Slično je i u drugim dalmatinskim gradovima koji su čista suprotnost od Splita opterećnog brojnim adventskim boljkama.

image

Koncert klape Intrade na Adventu u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix
image

Koncert klape Intrade na Adventu u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix
image

Atmosfera na šibenskoj Adventuri

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Atmosfera na šibenskoj Adventuri

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Matija Cvek na Adventu u Zadru

Bojan Bogdanić
image

Matija Cvek na Adventu u Zadru

Bojan Bogdanić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 01:13