StoryEditorOCM
Zagoralagano zagrijavanje

U jeku priprema za Sinjsku alku, alkari upozorili na neobičan problem: ‘Imamo ih taman na knap. Posebno ih čuvamo...‘

Piše Toni Paštar
28. lipnja 2024. - 18:47

U petak je završio prvi dio priprema alkara za 309. Sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića održati 4. kolovoza.

Od ponedjeljka, 1. srpnja alkarski treninzi odvijat će se svakodnevno. Iako je na početku priprema najavljeno da će se prva selekcija obaviti na završetku prvog dijela, svih 30 kandidata nastavljaju s pripremama. Isključeno je samo pet vježbenika koji su prvi put jahali i koji još nisu članovi Viteškog alkarskog društva.

Izvjesno je da će u ovogodišnjoj alkarskoj povorci biti barem jedan debitant kojega će, kao i sve ostale alkare, odrediti alkarski vojvoda Mario Šušnjara uz pomoć alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića. Do 11. srpnja alkari će nastaviti sa svakodnevnim jahanjima na terenima u Sinjskom polju i uz Cetinu te u okolici Sinja, a potom će završni dio priprema obaviti na stazi alkarskog trkališta.

image

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara 

Duje Klarić/Cropix

Prva dva dana na trkalištu će jahati bez koplja, radi privikavanja konja na novi ambijent i atmosferu. Od 15. srpnja alkari će početi s uvježbavanjem gađanja u alkarsku metu, a pojedinačni rezultati bit će važni element za izbor najviše 17 kopljanika koji će se nadmetati za slavodobitnika 309. Sinjske alke te za pobjednika Bare i Čoje.

Uz njih, u pratnji alkarskog barjaka jahat će najviše šest alkara koji će u desnici umjesto koplja imati isukane sablje. Kada bude određivao alkare kopljanike i pratitelje barjaka, alkarski vojvoda odredit će i alkara koji će ove godine obnašati dužnost njegova ađutanta.

image

Alaj-čauš Ivica Filipović Grčić

Tom Dubravec/Cropix

Na početku ovogodišnjih priprema vojvoda Mario Šušnjara objavio je svoju odluku da će na 309. Sinjskoj alci barjak Viteškog alkarskog društva nositi dugogodišnji alkar Kristijan Bikić.

Alkari su na pripremama limitirani konjima. Imaju ih, kažu, "taman na knap". Točnije, trenutno raspolažu s 27 upotrebljivih konja. Stoga vele kako ih posebno čuvaju od povreda da ne bi došli u još goru poziciju. Nadaju se, ipak, da će i s konjima sve proći u najboljem redu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na samoj Alki, kao i na Bari i Čoji, u alkarskoj povorci sudjelovat će najviše 25 konja: konji na kojima će jahati 17 kopljanika, šest konja jahat će alkari pratitelji barjaka, jednog konja, bijelca, kojega tek treba nabaviti jahat će alkarski vojvoda, a 25. konj u povorci bit će edek.

Paralelno sa završnicom alkarskih priprema zahuktale su se i tehničke pripreme na stazi alkarskog trkališta. Već se uvelike montiraju alkarske tribine na kojima će i ove godine biti 5200 sjedećih mjesta. Cijeli posao s montažom kao i nasipavanje same staze pijeskom mora se okončati do 10. srpnja kako bi dan kasnije na trkalište mogli stići alkari.

image

Radnici montiraju tribine na alkarskom trkalištu

Duje Klarić/Cropix

Za očekivati je da se na tribinama neće ponoviti "strujni udari" kakvi su evidentirani prošle godine. Nemali broj osoba u večernjim satima u dodiru s pojedinim metalnim dijelovima tribina osjetili su kako ih "trese" struja. Poslije obavljenih ispitivanja utvrđeno je da se radilo o naponskom proboju iz mreže javne rasvjete. 

Na slici: Montaža tribina na alkarskom trkalištu u punom je zamahu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 18:48