StoryEditorOCM
Splitilegalno kampiranje

Pripremili su šatore i uputili se na... Katalinića brig?! Nedostaju im samo sljezovi kolačići i vatrica

Piše P. K.
6. kolovoza 2024. - 21:50
Izabrali su lokaciju s odličnim pogledom, ali naši zakoni to ipak ne dopuštaju...Get Getanima/Nikola Vilić/Cropix

Splićani se tijekom turističke sezone stvarno nagledaju svega i svačega, a posebno zanimljiva znaju biti mjesta na kojima naši posjetitelji odluče "ubiti oko". Najčešće je to mladost koja se odluči na brzinsku drijemku nakon izlaska, a najpopularnija mjesta su plato poviše kipa Franje Tuđmana, Đardin, skrivene ulice u Getu...

No ova skupina turista (pretpostavit ćemo da su turisti), odlučila se utaboriti na Katalinića brigu, tamo gdje se zapravo nalazi neograđeni park za pse. Donijeli su šatore i hammocke (viseće ležaljke) i napravili si pravi mali kamp. Sve su zabilježili i objavili članovi Facebook grupe "Get Getanima".

Iako je kampiranje van za to predviđenih mjesta u Hrvatskoj zabranjeno, ono se tolerira ako nije na jako frekventnim lokacijama kao što su plaže i mjesta u gradovima. Ovdje to, pak, nije slučaj, radi se o iznimno popularnoj lokaciji tik do centra grada, Bačvica, autobusnog kolodvora...

image
Screenshot/Get Getanima

Istina je da Splitu kampova nedostaje, najbliži je u Stobreču, ali ovo svakako nije primjereno, a ni legalno. Još kad se u obzir uzme da tu svakodnevno borave psi, riječ je zapravo o jednom od rijetkih mjesta u tom dijelu grada na kojem se pse smije pustiti s uzice. Jednostavno, ako neko mjesto ne pruža turističku uslugu koju ti želiš, pronađi drugo mjesto, a i nije Stobreč baš toliko daleko. 

Kampiranje je u Hrvatskoj definirano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, u čijem 29. članku (stavak 1) stoji da je kampiranje boravak pod šatorom, u kamp-kućici, kamp-prikolici, pokretnoj kućici (mobile home), autodomu (kamper) i drugoj odgovarajućoj opremi za smještaj na otvorenom prostoru u vrstama ugostiteljskih objekata iz skupine »Kampovi« i u kampovima u domaćinstvu i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 

Stavak 4. istog članka izričito zabranjuje kampiranje izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova. Isti zakon za kršenje odredbi iz ovog članka predviđa novčanu kaznu od 200 do 1327 eura, a za nadzor su zaduženi turistički inspektori i komunalni redari.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 18:49