StoryEditorOCM
OtociORAO JE SLETIO

Kakva bahatost!? Usidrili brod nad Dioklecijanovim ribnjakom i otvorili - ploveći restoran: ‘Gdje idu fekalije i otpad?‘

Piše Sandra Barčot
2. srpnja 2024. - 07:42

U Nečujam nam je sletio i orao! Donio je fekalije, smeće, buku i devastaciju.. Pa ljudi, zar je moguće da netko može doći u valu gdje je Dioklecijanov ribnjak, usidri se bez dozvole, veže konope od broda za borove na obali i onda se reklamira kao ploveći restoran!

A gdje će s fekalinim vodama s broda? Kako će prati posuđe? Gdje će s otpadnim vodama? U more, trovati našu dicu - prava buna, prosvjed Šoltana zbio se u dubokom nečujamskom zaljevu, preciznije u dijelu Mala Maslinica gdje se nalazi uvala Piškera.

Javili su nam se ogorčeni mještani šaljući nam fotografije turističkog broda "Orao", dugog više 20 metara, koji se usidrio u uvali gdje se u antičko doba nalazio Dioklecijanov ribnjak, u uvali koja je mala, zatvorena i plitka, a dolazak plovećeg restorana, očita je prijetnja i za ćistoću uvale i za kakvoću mora.

image

Piškera - Dioklecijanov ribnjak

Vojko Bašić/Cropix

Mora u kojem se kupaju domaći ljudi, ali i brojni gosti s brodova, jahti i jedrilica koji svakodnevno doplove u mirnu valu na sjevernoj obali škoja. Ta brojka budućih gostiju očito je ponukala i vlasnika "Orla" da ga privremeno "prenamijeni" u ploveći restoran.

- Ne znam odakle im dozvole, ne znam je li ovo uopće moguće obavljati u Piškeri, je li se nešto što se, makar i neslužbeno, naziva brod-restoran smije uopće sidriti na Dioklecijanovom ribnjaku, tko uopće može dati dozvolu za tako nešto – nizao je pitanja koja muče sve Šoltane, njihov općinski načelnik Nikola Cecić Karuzić, otkrivajući nam kako je sve uputio i nadležnim inspekcijama.

- Nažalost, Općina u ovakvim slučajevima nema nadležnosti za veće djelovanje, samo možemo prijavljivati. Što sam odmah i napravio, uputio sve spoznaje Lučkoj kapetaniji Split.

Sada čekamo odgovore, odnosno reakciju onih koji su odgovorni za (po)morsku problematiku. Ponavljam, nama su ruke vezane – dodao je prvi čovjek otoka.

Naravno, i mi smo pitanja o ovom slučaju uputili Ministarstvu mora, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Ujedno doznajemo kako je na brodu-restoranu bilo "živo", a u ponudi je bila bogata paleta ljetnih koktela.

image

Dioklecijanov ribnjak

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 07:42