Čim se približi ljeto, kruh mnogima završi na crnoj listi. No lako je donijeti tu odluku, a teško je se pridržavati. Posebno kad vam dođe želja za pojesti sendvič pa sve maštate što biste u njega sve mogli staviti...
Nemojte se mučiti, postoji rješenje. Proteinski kruh od nekog zdravog sastojka, bez ugljikohidrata po mogućnosti ili barem uz njihov minimum. Takav vas kruh neće udebljati, štoviše, pomoći će vam, da smršavite jer će vas dugo držati sitima i tako vam smanjiti želju za grickanjem.
Jedan od trenutno najpopularnijih proteinskih kruhova radi se od sasvim obične leće. Nije važno koju ćete sortu odabrati, dobra je i ona smećkasta, no prolaze i crvena, kao i zelena. Evo jednog od mnoštva recepata, ovaj nam je drag jer uključuje sastojke koji jamče rahlost.
Kruh od leće
Sastojci
300 g smeđe leće
60 g škrobnog brašna
2 i 1/2 žličice praška za pecivo
1 žlica psylliuma
1 žlica maslinovog ulja
3/4 žličice soli
voda
Priprema:
Isperite leću pa je stavite u veću zdjelu i prekrijte vodom. Vode treba biti toliko da joj je površina najmanje 2,5 cm iznad razine leće. Ostaviote leću da se namače najmanje 2, a najviše 24 sata, zatim je ocijedite i prebacite u blender.
Zagrijte pećnicu na 200 C. Obložite kalup za kruh veličine 22,5 x 12,5 cm papirom za pečenje pa ga poprskajte uljem.
U blender sodajte oko 120 ml vode, ulje i sol pa blendajte dok se dobijete glatku smjesu.
Prebacite leću u zdjelu, pomiješajte je sa škrobnim brašnom, ljuskama psiliuma, solju i praškom za pecivo pa smjesu prebacite u kalup. Poravnajte vrh i lupnite kalupom o radnu površinu kako biste oslobodili mjehuriće zraka.
Pecite 50 minuta, odnosno dok ne porumeni i zvuči šuplje kada se lupne.
Izvadite kruh iz kalupa i pustite ga da se ohladi prije rezanja, kako bi se manje mrvio.