Jede vam se nešto slatko, ali grize vas savjest zbog toga? Bez brige, imamo rješenje. U ovaj ćete kolač zagristi bez grižnje savjesti, jer prepun je zdravih sastojaka koje bismo trebali jesti što češće, u ovom ili onom obliku.
Batat, maslac od orašastih plodova, kakao i zdrave vrste brašna zaista nisu namirnice koje biste si trebalin uskraćivati, zar ne? Pa onda nema veze što u slasticu ide i malo čokolade i šećera (ako ste baš teški karakter, i tome se može doskočiti: šećer zamijenite ksilitolom, a čokoladu nekom bez šećera).
Sve u svemu, ovo je prava guilt-free poslastica, a najbolje od svega je što ju je zaista lako napraviti, čak i početnicima. Jedina malo zeznuta stvar je dobiti pire od batata prave konzistencije, ali i to se može svladati uz naše savjete.
Brownie od batata
Sastojci
250 g maslaca od kikirikija ili badema
200 g čokolade za kuhanje
170 g skuhanog i zgnječenog batata
65 g šećera u prahu
6 žlica pirovog, zobenog ili bademovog brašna
6 žlica kakaa
1 1/2 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstrakta vanilije
1/8 žličice soli
Priprema:
Oko 200 g batata ogulite i skuhajte, po mogućnosti na pari, kako bi upio što manje tekućine. Ako ga kuhate u vodi, skuhani batat dobro ocijedite, a zatim ga vratite u teću i kuhajte 3-4 minute na suho na sasvim laganoj vatri, kako bi što više tekućine isparilo. Odmjerite 170 g i prebacite ih u zdjelu.
80 g čokolade narežite na sitne kockice, ostalo ostavite sa strane za glazuru.
Maslac od kikirikija ili badema promiješajte, a ako se ne da lako miješati malo ga zagrijte. Kad omekša, dodajte ga batatu zajedno s vanilijom pa miješajte dok ne postane glatko.
Dodajte sve preostale sastojke pa sve izmiješajte i smjesu istresite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i zagladite površinu pa pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 165 stupnjeva Celzija. Kolač bi trebao izgledati nedovoljno pečeno kad ga izvadite jer će se stvrdnuti kad se ohladi.
Ako vam i dalje budu previše mekani, ostavite ih par sati u hladnjaku.
Ohlađeni kolač prelijte glazurom od ostatka čokolade otopljenog s dvije žlice ulja.