StoryEditorOCM
Županijavrelo cetine

Osviješteni posjetitelji zgranuti: mnogi ignoriraju znakove zabrane kupanja u spomeniku prirode

Piše Šibenski.hr
18. kolovoza 2024. - 11:18

Ni tri i pol godine nakon proglašenja Parka prirode Dinara još nije osnovana javna ustanova koja bi upravljala tim planinskim masivom i nadzirala njegovu zaštitu. Nagađaju mnogi, uz ostalo, hoće li sjedište biti u Vrlici ili Kijevu. A dok se odluka čeka, i ovog ljeta - izvor Cetine u podnožju planine svakodnevno posjećuju tisuće turista, a mnogi ignoriraju znakove zabrane kupanja na izvoru koji je zaštićen kao spomenik prirode, piše HRT

Zabrane kao da nema, plivanje u izvor-vodi Velikoga Vrila nije masovno kao prije, ali i dalje je svakodnevno. Zbog očitog nemara osviješteni posjetitelji - zgranuti.

- Mislim da nije dobro da ljudi ulaze i kupaju se u prirodnom izvoru. Kremama za sunčanje onečišćuju izvorsku vodu i nagrđuju ovu prekrasnu prirodu, rekao je gost iz Švicarske Tomas. 

Za nadzor provedbe zaštite izvora Cetine zadužen je inspektorat, koji reagira tek nakon prijave.

No, dok izađu na teren, počinitelja više nema, a snimke postaju viralne.

- Možemo reći da građani postaju osvješteniji i da čuvaju okoliš. Međutim, uvijek, nažalost, postoje neodgovorni pojedinci. Tako da, još u jednom apel, da se što prije osnuje javna ustanova PP Dinara, poručila je Inga Kukolj, ekološka udruga "Krka", Knin. 

Apeliraju i Kijevljani, idejni začetnici zaštite žarišta krške bioraznolikosti.

- Nemamo ingerenciju na tim prostorom. Nemamo mogućnost naplatiti kampiranja, raznorazna planinarenja i sve ostalo što se dovodi u vezu s Parkom prirode, istaknuo je načelnik Općine Kijevo Martin Ercegovac.

Oni ne dvoje, sjedište parka, kažu - mora biti u Kijevu. Državi nude "ključ u ruke" - uređenu upravnu zgradu, posjetiteljski centar.

I mladi u tome vide priliku za povratak pod Dinarine skute.

- Jer bi mi to dalo mogućnost zapošljavanja u struci, pošto moj diplomski nudi smjer zaštite okoliša, kazala je Iva Ćulum, Kijevo.

- Mislim da bi ljude prvenstveno vratilo, jer bi se mnoga radna mjesta otvorila tu u Općini, bez obzira gdje bi sjedište bilo, dodao je Matej Teskera, Kijevo.

Iz Ministarstva odgovaraju - priprema odluke o javnoj ustanovi, ali i sjedištu u završnoj je fazi.

- Očekuje se da će postupak u narednim mjesecima biti dovršen i da će se do kraja ove godine donijeti svi potrebni akti, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dinara je stanište 75 biljnih i 20 životinjskih endema, ali i mitsko mjesto stare i nove hrvatske povijesti, vrijednost koja ne poznaje akte, odluke, granice i već predugo čeka cjelovitu i sustavnu zaštitu, piše HRT 

 

19. rujan 2024 06:03