StoryEditorOCM
ŽupanijaDanas u Saboru

Anja Šimpraga: ‘Vrijeme je da u općini Kijevo bude sjedište Parka prirode Dinara‘

Piše Hina/Šibenski.hr
9. srpnja 2024. - 13:52

Anja Šimpraga (Klub SDSS-a) danas je u raspravi u Saboru upozorila da više od tri godine od kada je donesen zakon o proglašenju Parka prirode Dinara još nije osnovana javna ustanova, zbog čega je cijelo to područje turistički, gospodarski i znanstveno nedovoljno iskorišteno. 

- Vrijeme je da u općini Kijevo bude sjedište Parka prirode Dinara i da se zaštiti rijeka Una i Štrbački buk - pozvala je.

Podsjetimo, Hrvatski sabor donio je početkom veljače 2021. godine Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara te je time područje masiva Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu proglašeno 12. parkom prirode u Republici Hrvatskoj.

Park prirode Dinara obuhvaća površinu od 63.052 ha na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, što predstavlja najveće područje parka prirode nakon Parka prirode Velebit.

Donošenjem Zakona stvorile su se pravne pretpostavke za osnivanje javne ustanove, donošenje prostornog plana područja posebnih obilježja i plana upravljanja Parkom prirode Dinara kojima će se pobliže urediti zaštita, korištenje i način upravljanja područjem Parka.

Kad i gdje će se osnovati javna ustanova, i dalje se ne zna...

 

18. rujan 2024 08:44