StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanijska Udruga slijepih

Novi projekt: čekaju potpisivanje ugovora za zapošljavanje osam žena na godinu dana kroz projekt "Zaželi"; one će skrbiti o 48 korisnika

Piše Katarina Rudan
9. srpnja 2020. - 12:37

Šibensko-kninska Udruga slijepih pridružila se brojnim ustanovama i udrugama civilnog društva u provođenju i korištenju sredstava iz Nacionalnog programa zapošljavanja žena "Zaželi", koji se financira iz Europskog socijalnog programa. Prošli su sve "skale" provjere i ocjenjivanja projekta i sad čekaju potpisivanje ugovora o financiranju nepovratnim sredstvima.
– Zahvaljujući logistici koju imamo u šibenskoj udruzi "Mladi u EU", prošli smo i na ovom projektu. Za zapošljavanje osam žena, koje su teže zapošljive na tržištu rada, odobreno nam je oko 750.000 kuna. One će se brinuti o 48 korisnika, svaka po šestero. Žao nam je što projekt traje samo godinu dana, a bude li nakon isteka tog vremena novog natječaja, ponovno ćemo se javiti – kaže tajnik županijske Udruge slijepih Darko Juras.
U ovom trenutku nije mogao reći kad će se krenuti s provedbom projekta, jer čekaju poziv za potpisivanje ugovora o financiranju.

– Nažalost, sad su ti projekti financijski oslabljeni. Naime, sredstva koja se dobiju planirana su za "gole" plaće zaposlenica, i to minimalca, dok svi drugi troškovi koji su se ranije pokrivali kroz projekte, kao što je oprema, gorivo i slično, danas više ne prolaze kao opravdana financijska sredstva. Drugim riječima, te troškove moramo snositi sami, što nam je dodatno opterećenje na ionako mala sredstva kojima kao udruga raspolažemo – kaže Juras.
S obzirom na to da se na području Šibensko-kninske županije već provode takvi projekti, upitan hoće li imati dovoljan broj korisnika, Juras kao iz topa odgovara:
– Ne bojimo se toga. Sigurno će ih biti dovoljno, a bojim se da će interes biti i veći. Naime, naša udruga, koja pokriva područje cijele županije, trenutno ima oko 160 članova uglavnom starije životne dobi. Pretpostavljam da će korisnici biti naši članovi ili članovi njihovih užih i širih obitelji.
Osim ovog projekta, koji je ispred njih, u tijeku je – što korisnicima izuzetno puno znači – provođenje dva projekta videćeg pratitelja.

Dva videća pratitelja

Pet i pol godina je prošlo otkad su dobili prvog videćeg pratitelja, Karla Orbanića, za čiji su rad sredstva osigurana preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nakon nepunih godinu i pol dana Udruga je dobila i drugog videćeg pratitelja, Ivana Kunčića, kroz projekt "Tvoja ruka vodi me", koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog programa. Ujedno je spašeno i radno mjesto jedine zaposlenice u Udruzi koja radi kao voditelj projekta – koordinator.
– Poznato je da je područje naše županije prostorno veliko i dva videća pratitelja su veliki korak naprijed za slijepe članove naše udruge. Pozivi za pomoć stižu sa svih strana – doslovno od Pirovca do Rogoznice, od Strmice do Prvić Luke. Karlo se brine o trideset, a Ivan o četrnaest članova, i već su dobro uhodani u svoj posao, a slijepe osobe izuzetno su ih dobro prihvatile. Za razliku od nekih drugih udruga, mi smo cijelo vrijeme epidemije koronavirusa aktivni.
Doduše, manje se iz epidemioloških razloga sastajemo u našem prostoru u Zadarskoj ulici, ali naši videći pratitelji obavljali su i obavljaju svoj posao cijelo ovo vrijeme. Posjećuju naše članove, vode ih liječniku, obavljaju kupnju za njih, plaćaju im račune te obavljaju sve ostalo što je potrebno – navodi Juras.

Dodaje da je vrijeme stalnih i sigurnih izvora financiranja udruga, a time i njihove, davno iza nas. Jedini način da ostanu i opstanu je javljati se na natječaje, dobro ih pripremiti i proći. A sredstvima koja za svoj rad dobiju iz proračuna na regionalnoj i lokalnoj razini ne mogu financirati programe, nego "hladni pogon".

– Naša udruga djeluje sedamdeset godina i želimo nastaviti dalje pomagati slijepim osobama, jer im naša pomoć puno znači. Puno nam znače i sredstva koja povremeno dobijemo od nekih općina ili gradova, a stalno smo uvršteni u sufinanciranje rada udruge jedino u proračunima Grada Šibenika i Županije. S obzirom na situaciju koja je snašla našu zemlju i svijet i posljedice koje koronavirus sa sobom nosi u ekonomskom i financijskom smislu, od Grada Šibenika već smo službeno dobili dopis da ćemo, zbog smanjenja priljeva sredstava u proračun, umjesto planiranih 32.000 ove godine dobiti 25.000 kuna. U županijski proračun ušli smo sa 16.000 kuna i za sada nemamo informaciju hoće li biti smanjivanja iznosa – na kraju će Juras.

20. travanj 2024 12:08