StoryEditorOCM
Šibeniktalentirana cura

Mladoj Šibenčanki Maruški Biondi strip je život: ‘Složim svoju priču i od nečeg dosadnog napravim nešto zanimljivo‘

Piše Šibenski.hr
23. veljače 2024. - 20:53

Mladoj Šibenčanki, 16-godišnjoj Maruški Biondi strip je - život! Crta od malih nogu, a nedavno je u svom gradu otvorila prvu samostalnu izložbu. Njezine radove nisu prepoznali samo Šibenčani nego i inozemni majstori stripa koji za nju imaju samo riječi hvale.

Olovke i papir Maruški su u ruci od treće godine!

- Oduvijek sam crtala jer to je nešto što volim. I onda je moja teta u vrtiću ukazala na to da dobro crtam, kaže za HRT Maruška Bionda, crtačica stripova.

- Znači, samo u jednom potezu bi nacrtala svoj lik. I ti likovi su odmah imali neku dušu, kaže Venka Bionda, Maruškina majka.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Do danas ostala je vjerna jednoj od najtežih likovnih formi, koja nije popularna kao nekada, no za Marušku je sve suprotno!

- Pa, možda zato šta je strip najlakši jer ne znam crtati s bojama toliko i zato što nekako kroz strip mogu složiti svoju priču i od nečeg dosadnog napraviti nešto zanimljivo, govori nam Maruška.

A za inspiraciju potrebno joj je malo.

- Većinom ljudi koje znam ili neke situacije u životu koje mi se dogode, kaže Maruška.

Zato i ne čudi što je na ideje potrošila tisuće papira!

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Puno griješim, pa onda više bacim nego što imam, priznaje crtačica stripova.

Najviše od svega izaziva divljenje to što je samouka.

- Očuh mi je pomagao neko vrijeme, ali nekako sam prešla njegovu razinu crtanja, pa mi više nije bio potreban, kaže Maruška.

No njezin je talent ostao neprimijećen sve dok joj u šibenskoj Knjižnici nisu poželjeli postaviti izložbu!

- Mogu reći da je postigla zavidnu razinu s obzirom na svoju mladu dob. I u onom tehničkom smislu i u zanatskom smislu i savladala je dosta toga što je za strip potrebno, uključujući kadar, anatomiju, kaže Zdenka Bilušić, voditeljica odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

Potvrdio je to i majstor stripa, profesor Xavier Löwenthal iz Belgije, zemlje s najjačom školom stripa, kojemu je Maruškina majka potajno poslala radove!

- On je rekao da su joj vrata, kad završi bilo koju školu, otvorena na fakultetu jer on tamo predaje, kaže Venka Bionda.

Deveta umjetnost - Maruškina je budućnost. A, kaže, uspjela ili ne, strip će uvijek biti dio njezina identiteta.

25. travanj 2024 22:53