StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNešto je pobrkao

Todorić misli da ide kući, ali naš ugledni odvjetnik objašnjava zašto se vara: Evo što slijedi čim stupi na hrvatsko tlo

Piše JL, PSD
25. listopada 2018. - 20:11

'Idem doma, ja sam slobodan građanin' izjavio je Ivica Todorić po završetku ročišta na kojem je odlučeno da će biti izručen Hrvatskoj te je izjavio kako će u Londonu ostati još 25 dana. Odvjetnik Veljko Miljević ne slaže se s tim planom te objašnjava kako ide postupak izručenja sukladno Europskoj konvenciji o izručenju.

Sam postupak ekstradicije prema spomenutoj konvenciji mora biti, kazao je odvjetnik Miljević za Jutarnji list, proveden u roku od najviše dva mjeseca. Nadalje objašnjava da proces izručenja ovisi o dogovoru dviju strana, dakle, moguće je i da hrvatski policajci Todorića preuzmu u Londonu, kao što je moguće i da se dogovore da ga engleska strana doprati do Hrvatske. Uobičajeno je također da tijekom puta, u avionu, jedan red ispred i jedan red iza onoga u kojem sjedi optuženik budu slobodni.

Čim bude predan hrvatskim vlastima, okrivljeni Ivica Todorić biti će izravno odveden u Okružni zatvor Zagreb u Remetincu jer je protiv njega na snazi rješenje nadležnog suca istrage zagrebačkog Županijskog suda od prošle godine, kojim mu je određen istražni zatvor. Sljedeća adresa na koju bi Todorić trebao biti odveden je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje protiv njega vodi kazneni postupak.

Očekuje se da bi Todorić već u prvim danima svoga boravka u Hrvatskoj mogao biti doveden na tzv. prvo ispitivanje u prostorije tužiteljstva, smještenog u zgradi Zagrepčanke na Savskoj cesti, gdje će imati priliku iznijeti svoju obranu, odnosno očitovati se o optužbama.

Spomenuto tužiteljstvo protiv Ivice Todorića pokrenulo je do sada dvije zasebne istrage. Osnovnom istragom pokrenutom u listopadnu prošle godine, uz Ivicu Todorića, obuhvaćeni su i njegovi sinovi Ante i Ivan, zet Hrvoje Balent, te njihovi bivši suradnici u samom vrhu Agrokora Ivica Crnjac, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Ivica Sertić, Mislav Galić, Alojzije Pandžić i Marijan Alagušić te Agrokorovi prijašnji revizori iz Baker Tillyja, Olivio Discordia i Sanja Hrstić. Tužiteljstvo ih tereti za kaznena djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službenih isprava i povredu obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

16. lipanj 2024 01:18