StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJoš i ukusno

Frižider prazan, a ni vama se ne da znojiti nad štednjakom: evo četiri recepta uz koje ćete 'sklepati' brzinski ručak od sastojaka koje imate kod kuće

Piše J. V.
11. kolovoza 2018. - 20:31

Poznat vam je vjerojatno onaj osjećaj kad otvorite hladnjak, a on - poluprazan. Vi gladni, prije neki dan ste bili "u spizi", pa kako nema ništa "konkretno"..? 

Sklepati ručak s malo sastojaka, a da je ukusan i hranjiv nije lako. U takvim trenutcima najčešće posežemo za "manistrom" - tjestenina na razne načine spremi se brzo, ne trebate se prekuhavati nad štednjakom, a uz to je i ukusna. Evo nekoliko prijedloga...


1. recept - Jednostavnije ne može

- 2 žličice maslinovog ulja
- pola crvenog luka (kapule)
- chili u prahu
- jedan režanj češnjaka
- pelate/ pasate
- pola vrećice tjestenine (penete)
 
Jednostavnije ne može: nasjeckajte kapulu i češnjak sitno, "zažutite" na maslinovom ulju i dodajte začine po želji - uz sol i papar predlažemo i chili u prahu. Dodajte pasate ili pelate (ili oboje) i pustite da krčka dvadesetak minuta. Na kraju dodajte kuhanu tjesteninu i uživajte! 

I jedan "trik" za kraj: kako bi "šug" bio tečniji i bolje se priljubio uz tjesteninu, dodajte i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala.

2. recept - Tko voli pikantno...

- tri žličice maslinovog ulja
- četiri režnja češnjaka
- chili pahuljice (granule)
- čaša vode u kojoj se kuhala tjestenina
- pola vrećice špageta
- žličica usitnjenog peršina

Ovi pikantni špageti toliko su jednostavni za pripraviti, a uz to i toliko ukusni da ćete se već nakon prvog zalogaja priupitati kako vam recept i samima prije nije pao na pamet. Okrenite češnjak na maslinovom ulju - ne morate ga sitno rezuckati, samo pazite da ploškice budu tanke. Dodajte chili u granulama, malo vode od kuhanja tjestenine i na kraju tanke špagete. 

3. recept - Mediteranski ugođaj

- dvije žličice maslinovog ulja
- dva režnja češnjaka
- chili granule
- dvije žličice origana u prahu
- dvije žličice kapara
- pola šalice maslina
- dvije žličice konšerve
- nasjeckane pelate
- konzerva tune
- pola vrećice tjestenine (špageti ili linguini)

Izmiješajte sve sastojke i pustite da smjesa krčka desetak minuta. Na kraju, po običaju, dodajte kuhanu tjesteninu po želji i uživajte u mirisu i okusu prave mediteranske spize uz malo sastojaka.

4. recept - Kremasti špageti

- dvije žličice maslinovog ulja
- dvije žličice masla
- crni papar
- čaša vode u kojoj se kuhala tjestenina
- vrećica parmezana
- vrećica špageta 

Ovi kremasti špageti sa sirom razveselit će naročito djecu: zdravija i sastojcima nešto "punija" varijanta uobičajene tjestenine sa sirom zamirisat će čak i onima koji inače ne luduju za ovakvim jelima.

17. lipanj 2024 13:24