U svibnju 2024. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije pokrenula je novi projekt „Taste like... marenda“, u suradnji s turističkim zajednicama diljem županije, a cilj ovog projekta je da se revitalizira i njeguje stari običaj marendavanja u našem kraju kao i neki tradicionalni obrti, odnosno zanati te narodni običaji.
Održano je tako ukupno šest marendi svakog prvog vikenda u mjesecu, i to redom u Šibeniku, Rogoznici, Kistanjama, Kninu, Betini i Vodicama.
No, kako se koncept već u prvoj godini održavanja pokazao vrlo uspješnim i dobro prihvaćenim, kako kod lokalnog stanovništva, tako i među stranim posjetiteljima, iz TZ Šibensko-kninske županije su odlučili da ipak neće prekidati ovaj niz, već će nastaviti s marendom u nešto malo drugačijem, zimskom izdanju.
Ove nas zime tako očekuju edukativne radionice te drugi zanimljivi sadržaji kojima će biti prezentiran koncept ovog projekta TZ Šibensko-kninske županije.
Prva na redu je edukativno-prezentacijska marenda koja će se održati u nedjelju, 3. studenoga u Vinariji Baraka. Ova marenda zamišljena je kao interaktivno druženje uz dobru spizu i vrhunska vina. Poznati šibenski chef Dino Bebić pripremit će dvije marende: janjetinu s domaćim njokima te štuku na „bakalar“, a kroz pripremu će prisutnima pričati kako su marende izgledale nekada kroz povijest, i kako se s vremenom marenda modernizirala. Sudionici će se također moći uključiti u pripremu hrane.
Već je svima jasno da marenda nije potpuna bez dobroga vina pa ćete imati priliku degustirati i neke etikete vina poznate Vinarije Baraka, a vlasnik Filip će tijekom degustacije ispričati zanimljivosti o poznatim šibenskim sortama kroz povijest. Ova je edukativno-prezentacijska marenda zamišljena za manji broj ljudi pa je prijava na istu obavezna, a prijave će se smatrati potpunima tek nakon uplate kotizacije u iznosu od 25 Eura.
Na ovu zanimljivu edukativno-prezentacijsku marendu se možete prijaviti putem linka https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyxH63_brraHISVFk3A8Q8boZZG5FWHsqO9tceN3eIlW5XUg/viewform