StoryEditorOCM
Lifestyleove godine su uranile

Koštaju čak 8 eura, već su stigle na šibensku tržnicu, a mnogi kontinentalci za njih nikad nisu ni čuli

Piše Dobra hrana
5. rujna 2024. - 17:15

Žižula (Ziziphus jujuba), kod nas poznata još i kao žižola, ćićindula, čičimak ili cicindra, a znana i kao kineska datulja, drevno je azijsko voćno stablo koje se rasprostranilo Mediteranom pa ga tako nalazimo i u našim primorskim krajevima. Premda smo navikli u njegovim plodovima guštati tek tamo početkom listopada, ove godine je s obzirom na klimu pošteno uranilo, pa se žižule već može pronaći na šibenskoj tržnici po cijeni od čak 8 eura!

Žižula, inače, raste na kvrgavom stablu koje na svojim granama, poput limuna, ima velike bodlje. Vrlo je otporno na visoke temperature, ali i na hladnoću te je stoga idealno za naše priobalno područje s puno sunčanih sati i oštrim zimskim vjetrovima. Pitate li stručnjake, reći će vam da je stablo žižule najboljem posaditi u blizini drugih mediteranskih biljaka, poput primjerice masline.

Kad dođe vrijeme dozrijevanja koštunjičavog ploda nalik maslini, a to je ove godine očito dobrih mjesec dana ranije nego inače, oni prvo dobiju smeđu, a potom, kako zriju prelaze u narančasto-crvenu boju. Koža im je u počecima čvrsta, glatka i sjajna. S vremenom postane i smežurana, no neka vas to ne navede na krivu pomisao da je plod suh, nejestiv ili da je prošlo puno vremena od branja. Dapače, plod upravo takav mora biti, a osobnim preferencijama ovisi volite li radije mlade i tvrde ili zrelije i smežurane žižule. Kao i kod drugih voćnih sorti, i žižula može imati različiti oblik - tako su neke slične maslinama, a neke datuljama ili manjim šljivama.

Kad ih jedemo, moramo biti oprezni jer u sredini imaju tvrdu košticu vrlo špičastog završetka. Njezino meso je ugodnog slatkasto-kiselkastog okusa, pomalo nalik jabuci, no njena slatkoća podsjetit će vas na aromu datulje.

Najbolje je što, iako mnogi kontinentalci za ovo voće ne znaju, svježi plodovi žižule imaju vrlo malo kalorija i puno vlakana, bogati su vitaminima i mineralima, posebice vitaminom C i kalijem. No, žižule se mogu i sušiti, od njih se može praviti sok, kompot, liker, rakija ili marmelada, može ih se kandirati, dodati u med... A možete ih dodati i u mesna jela.

 

27. rujan 2024 18:33