StoryEditorOCM
Spiza plusdelicija

Znate li što je čičimak? Čini čuda za živce, san i apetit, a evo kako se s njim pravi rakija - probajte, guštat ćete!

Piše Spiza SD
2. listopada 2023. - 07:10

Kad neka biljka nije "mainstream" to kod nas znači dvije stvari: prvo, još uvijek se može naći u izvornom, u pravilu ukusnijem i zdravijem obliku, i drugo, za nju postoji pravo izobilje naziva, najčešće uhu vrlo neobičnih. Čingulin, čičindra, čičindarica, cicindra, čičimak, i žižulja nazivi su za biljku koju neki zovu i žižula, dok će je svaki stručni poznavatelj porodice biljaka lako prepoznati po nazivu crvena kineska datulja i po latinskom imenu Zizyphus jujuba.

Premda još ima onih kojima je ovaj plod nepoznanica, posljednjih se godina o čičindri, žižuli ili ziziphus jujubi nešto češće piše, nažalost najčešće zbog toga što je postala jako skupa, no povremeno se spominje i zbog nešto poželjnijih karakteristika - primjerice zbog svog i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2024 20:15