StoryEditorOCM

stigle u jadranZnanstvenici secirali napuhače ulovljene kod Medulina: ‘Imaju toksina za ubiti 30 ljudi!‘

Piše OM
15. svibnja 2024. - 13:32

Sa Fakulteta prirodnih znanosti u Puli potvrdili su kako je riba srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) došla i do sjevernog Jadrana. Ona je, naime, piše Jutarnji list, ulovljena u Medulinskom zaljevu kod otoka Ceja. Iako je ribar koji ju je ulovio odmah prepoznao o kome se radi, analiza koja je provedena dokazala je kako je bio u pravu.

Napuhače (kuglače), porodica Tetradontidae spadaju u skupinu pasivno otrovnih životinja jer u tijelu sadrže jak otrov tetrodotoksin (TTX) koji zaustavlja prijenos živčanih impulsa u tijelu osobe koja pojede ribu.

Meso takvih riba naziva se FUGU, a ukoliko se dijelovi tijela ribe koji sadrže otrov ne uklone u potpunosti, nakon konzumacije može doći do smrtonosnog trovanja. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži.

Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna. Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.

- Znanstvena istraživanja pokazala su da u samo jednoj jedinki napuhače ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a do danas nije poznat protuotrov. Prije tri godine skrenuli smo pozornost na ovu vrstu kad smo je opisali u našem vodiču U moru promjena, Vodič za prepoznavanje novopridošlih vrsta riba i rakova u Jadranu - objavili su s fakulteta.

U našoj zemlji, kažu stručnjaci s kojima smo razgovarali, nije bilo smrtnih slučajeva zbog konzumacije ove ribe. No, bilo ih je na području istočnog Mediterana. Nisu stradavali samo ljudi.

- Znale su umirati čak i mačke koje su jele odbačene ribe - potvrdili su za.

28. svibanj 2024 07:46