StoryEditorOCM

VELIKI DANZaplovio prvi vatrogasni brod na Korčuli: koristit će se za prijevoz vatrogasaca, traganje i spašavanje na moru...

Piše Dora Lozica/DV
26. srpnja 2021. - 07:36

Zaplovio je u subotu prvi vatrogasni brod na otoku Korčuli! Moderni i brzi Sv. Stjepan kojem od smokviške uvale Brna do Lastova treba tek 12 minuta, i na raspolaganju je otočnim vatrogascima, piše Dubrovački vjesnik.

„Ovo je velika stvar za DVD Smokvica, ali i za cijeli otok i županiju u smislu protupožarne zaštite. Brod smo isprobali, od Brne do Lastova mu treba 12 minuta! Moramo uložiti u opremu, a za sad ćemo ga koristiti za prijevoz vatrogasaca na požarište te za zaštitu i spašavanje na moru uključujući i zaštitu od ekoloških katastrofa. Pomorski promet je sve gušći, ovaj je brod velika stvar i bit će nam svima na usluzi“, komentirao je Ivo Pecotić, zapovjednik DVD-a Smokvica.

image
DVD Smokvica

Brod je DVD-u Smokvica donirala Carinska uprava Dubrovačko-neretvanske županije, a riječ je o brodu izrađenom 2012. godine od stakloplastike koji je do subote plovio pod imenom Sv. Matej IV.

Brod je dug 10 metara, širok gotovo 4 metra, pokreću ga dva Cummins Qsb 5,9 motora od 425 konjskih snaga, putna brzina je oko 26 čvorova, a maksimalna 36 čvorova.

Kako doznajemo od vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Sjepana Simovića, brod će se koristiti za prijevoz vatrogasaca na požarište, traganje i spašavanje na moru, protupožarno izviđanje te za sve ostale zadatke na terenu.

Stacioniran je na sredini otoka, u Brni, te u najkraćem roku može djelovati u akvatoriju otoka Korčule i Lastova, a prema potrebi i dalje.

„Za sljedeću sezonu planiramo brod opremiti vatrogasnim topom za gašenje i pjenilom te bananom za sprječavanje onečišćenja na moru, sad nam je bilo važno da ga što prije ubacimo u more. Brod je bio na remontu, pripremili smo ga i od jučer je službeno na raspolaganju vatrogascima. Apsolutno je točno da otoku treba više ovakvih plovila, Korčula ima puno marina i lučica, puno jahti, kruzera i luksuznih brodova, jedan je trenutak dovoljan za požar ili ekološku katastrofu poput curenja nafte. Imamo u planu još jednu sličnu realizaciju, ali neka za sad ostane tajna, radimo na tome“, najavio je zapovjednik Simović.

image
DVD Smokvica

Zapovjednika Simovića, koji nosi isto ime kao i brod Sv. Stjepan, u šali su otočni vatrogasci pitali je li brodu dao ime po sebi.

„Ma to je samo šala, brod je dobio ime u čast sv. Stjepana, jedinog sveca koji u Brni ima svoju crkvicu“, rekao je uz smijeh te se pritom zahvalio Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstvu financija bez čije velike pomoći projekt vatrogasnog broda na Korčuli ne bi bio moguć.

16. travanj 2024 14:36