stdClass Object ( [id] => 1241228 [title] => U posjetu Pioneering Spiritu, brodu koji mijenja pravila igre: Naftne plaftforme diže u komadu [alias] => u-posjetu-pioneering-spiritu-brodu-koji-mijenja-pravila-igre-naftne-plaftforme-dize-u-komadu [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad god bih se vratio s nekog broda, uvijek sam znao što reći i kako taj brod opisati. Sve do nedavnog posjeta grdosiji imena Pioneering Spirit. Kako ga, u par riječi, opisati?

Je li to brod ili su tvorničke hale? Jednotrupac ili katamaran? Za rad na visinama ili u dubinama? Odgovor na sva ova pitanja je DA, a najbolje riječi koje ga (ne) opisuju su: moćno, impresivno, divovski, nevjerojatno.

Pioneering Spirit, 382 metra dug i 124 metra širok brod, od 2011. do 2014. građen je u Južnoj Koreji po narudžbi Allseas Group S.A., kompanije registrirane u Švicarskoj koja svoje ogranke ima u Nizozemskoj, SAD-u, Australiji i Brazilu. Grupa je osnovana 1985. godine, a Edward Heerema, osnivač i vlasnik, u samom je startu krenuo s idejom da njegova kompanija neće drugima konkurirati trudeći se raditi na isti i tek nešto malo bolji način od njih, nego da će se Allseas profilirati kao inovativni i tehnološko revolucionarni igrač na polju off-shore konstrukcija.

Montaža na moru

Od samog početka su se koncentrirali na razvoj dinamic positioning brodova za polaganje podmorskih instalacija. Dinamic positioning je sustav koji, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih senzora i girokompasa, te kompjutora koji analizira dobivene vrijednosti i upravlja radom brodskih propelera i potisnika, omogućava brodu da stoji na određenoj poziciji.

---

image

Sve je puno cijevi, uređaja, raznih senzora

---

Pioneering Spirit se često opisuje kao game changing vessel, slobodnije prevedeno, kao brod koji mijenja pravila igre. Namijenjen je ne samo polaganju kablova, nego i za montažu i demontažu platformi za bušenje u morskom dnu. Zahvaljujući svojoj nosivosti i moćnim dizalicama, Pioneering Spirit je u stanju prenijeti i na stupove nosače postaviti i do 48.000 tona teške kompletne platforme za vađenje nafte ili plina. Osim toga, može iz mora izvaditi i do 20.000 tona teške stupove na kojima su platforme stajale. I jedno i drugo omogućava da se velik broj off-shore poslova može uraditi na on-shore lokaciji. Drugim riječima, većina poslova montaže i demontaže koji su se, do pojave ovog broda, morali obavljati na lokaciji platforme, sada se mogu uraditi na kopnu. To smanjuje ne samo troškove, nego i sve rizike i opasnosti povezane s radom na pučini.

---

image

Moćni kranovi dizalica projektirani su četiri godine

---

Sve ove, većini nas apstraktne, brojke astronomskih tonaža postanu tek malo konkretnije kad se brod vidi uživo. A ta mi se mogućnost pružila zahvaljujući činjenici da se Pioneering Spirit našao u Rotterdamu baš kad sam i ja bio u Nizozemskoj, a prijatelj Enis Abazović, koji radi u uredu Allseasa u Delftu, bio je u mogućnosti srediti mi posjet brodu. Za to je trebalo prvo doći na Maasvlakte 2, na samom zapadnom dijelu rotterdamske luke. To je pijeskom s dna Sjevernog mora nasuti dio kojim su Nizozemci u pet godina, otimajući zemlju od mora od 2008. do 2013., povećali površinu svoje države za 2000 hektara. A onda je tu trebalo ući u brod koji nas je odveo do Pioneering Spirita. Jer, koliko god rotterdamska luka bila velika i duboka da i supertankeri i kontejneraši mogu u njoj pristajati, brod ovolikih gabarita nije bio vezan uz obalu.

Nestvaran prizor

Nestvaran je bio prizor ogromne konstrukcije koja je, dok smo joj prilazili, pomalo izranjala iz jutarnje magle. A penjanje uza skale postavljene na maonu privezanu uz bok broda, bio je prvi fizički doživljaj njegove veličine. Svaki je sljedeći korak bio samo potvrda i dodatno otkrivanje te veličine. Kao kada, recimo, vidiš kamion-dizalicu koja se cestama zbog svoje veličine kreće kao vozilo pod pratnjom, a na palubi ovog broda izgleda kao dječja igračka.

---

image

Plovećoj grdosiji ime je Pioneering Spirit

---

Obilazak smo započeli na krmi broda pokraj dva spuštena krana Jacket Lift Systema. Potrebno je oko sat vremena da se 170 metara dugi kranovi iz vodoravnog podignu u radni položaj, pogonjeni prvo komprimiranim zrakom koji pokrene hidraulički sistem za podizanje. Mogu se podići do kuta od 110 stupnjeva u odnosu na palubu, što znači da težište podizanog tereta može biti i znatno izvan broda. Projektiranje kranova trajalo je četiri godine, a prvi su put upotrijebljeni u travnju ove godine pri krajnjoj demontaži NINIAN platforme. Vađenje iz mora 8100 tona teških stupova na kojima je stajala platforma bila je završna faza uklanjanja cijele platforme, koja se nalazila oko 160 kilometara sjeveroistočno od obale Shetlanda.

Nakon vađenja, stupovi su odvezeni na daljnje rastavljanje i reciklažu. Dvije godine ranije uklonjena je i sama platforma. Stupovi se podižu uspravljenim dizalicama s krme, dok se platforme podižu i prenose preko prove broda, odnosno njegova katamaranskog dijela. Brod doplovi do platforme koja se nađe između njegova dva trupa te je horizontalni nosači podvučeni pod platformu podignu i, bez ikakve potrebe za remorkerima i transportnim maonama, odvezu gdje treba.

---

image

Autor teksta u megabrodu, tvornici, katamaranu..., svemu istovremeno

---

Procjena je da će samo u Sjevernom moru, tijekom idućih 30 do 40 godina, oko 470 platformi za vađenje nafte i plina biti otpisano i uklonjeno. Veliki broj njih će preći preko prove Pioneering Spirita koji od travnja 2017. drži rekord u brzini podizanja platforme: prilazak broda platformi Brent Delta, postavljanje nosača pod nju, debalastacija broda i podizanje platforme je obavljeno za samo dvanaest sati.

Kilometri u danu

Kad se sva podizanja zbroje, Pioneering Spirit je do sada podigao više od 200.000 tona tereta, ali to nije samo labudica za transport teških tereta; to je brod i za proizvodnju i postavljanje podmorskih instalacija. U središnjem dijelu trupa, gdje se nalazi i simboličko i stvarno srce broda, prave se i cjevovodi, koji se postavljaju na dno mora. Cijevi duge dvanaest metara se u potpuno automatiziranim radionicama pripremaju za varenje, vare, i nakon što im se ultrazvukom provjeri kvaliteta vara, oblažu u zaštitne obloge i preko krme postavljaju na dno mora. Maksimalni promjer cijevi, od kojih na brodu mogu napraviti i s njega postaviti cjevovod, je 60 inča. Drugim riječima, metar i pol. Rekord broda i njegove posade iznosi 6,3 kilometra cjevovoda postavljenog u jednom danu. Ovaj i drugi brodovi koji rade za Allseas do sada su postavili više od 20.000 kilometara cjevovoda. Polovicu opsega Zemlje na ekvatoru.

---

image

Sve je veliko i odiše snagom

---

Zahvaljujući dynamic positioning sustavu koji upravlja s 12 azimutskih potisnika, Pioneering Spirit je bez problema postavljao cjevovode i podizao terete i na valovima visine 3,5 metara. A da se, sve u skladu s vizijom Edwarda Heereme, na brodovima Allseasa može očekivati još inovacija i poboljšanja, najbolje svjedoči primjer iz pandemijskog razdoblja. Kada je 2020. cijeli svijet gotovo potpuno stao, to se, naravno, odrazilo i na angažman brodova kompanije. Između ostalog i zbog komplikacija oko putovanja i ukrcaja i iskrcaja članova posada.

Dalijeva kompozicija

Kompanija je sredinom 2020. pozvala sve zaposlene da razmisle i predlože organizacijske i tehnološke inovacije s ciljem uštede u poslovanju. Došlo je oko 300 ideja, iz kojih se kristaliziralo 50 projekata koji bi trebali donijeti uštedu od oko 55 milijuna eura. Tijekom 2021. završeno je 30 takvih projekata koji su rezultirali uštedom u poslovanju u iznosu od 20 milijuna eura.

---

image

Šuma čelične užadi, koloturnici, vitla...

---

Tekst sam započeo konstatacijom da je ovo brod koji mi nije lako opisati, pa ću se za kraj, poslužiti riječima Josa Haarmana, prvog čovjeka heavy lift engineeringa koji je brod i sve na njemu usporedio sa slikama Salvadora Dalija: Potpuno nadrealno; svi elementi su nam prepoznatljivi, ali njihova kompozicija je nestvarna i fascinantna.

Ja bih na to dodao i Citius, altius, fortius. Brže, više i jače, moto je Olimpijskih igara koji bi se bez ikakvog problema mogao primijeniti na ovaj brod i rezultate rada njegovih 570 članova posade.

---

image

Već i penjanje na brod otkriva njegove dimenzije

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sila pučinska [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sila pučinska 2 0 7753 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-24 07:15:46 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Tekst i snimke: Vanja Valtrović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-16 14:01:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-16 14:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U posjetu Pioneering Spiritu, brodu koji mijenja pravila igre: Naftne plaftforme diže u komadu [metakey] => Pioneering Spirit [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658642.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658643.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658647.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658662.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658663.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658668.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658674.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23658675.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23660184.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23660185.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/24\/23660186.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Plove\u0107oj grdosiji ime je Pioneering Spirit<\/em><\/p>","

Sve je veliko i odi\u0161e snagom<\/p>","

\u0160uma \u010deli\u010dne u\u017eadi, koloturnici, vitla...<\/p>","

Sve je puno cijevi, ure\u0111aja, raznih senzora<\/p>","

U srcu broda je automatizirana tvornica za gradnju cjevovoda<\/p>","

Cijevi se u brodu zavaruju, izoliraju i pola\u017eu na morsko dno<\/p>","

Zanimljivi plovak<\/p>","

Dio strojarnice<\/p>","

Ve\u0107 i penjanje na brod otkriva njegove dimenzije<\/p>","

Autor teksta u megabrodu, tvornici, katamaranu..., svemu istovremeno<\/p>","

Mo\u0107ni kranovi dizalica projektirani su \u010detiri godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23658642_1920.jpg":"1920x1080","k_23658642_1280.jpg":"1280x1280","k_23658642_1024.jpg":"1024x1024","k_23658642_640.jpg":"640x640","k_23658642_480.jpg":"480x480","k_23658642_340.jpg":"340x340","k_23658642_220.jpg":"220x220","o_23658642_1280.jpg":"1280x853","o_23658642_1024.jpg":"1024x682","o_23658642_640.jpg":"640x426","o_23658642_480.jpg":"480x320","o_23658642_340.jpg":"340x226","o_23658642_220.jpg":"220x146","h_23658642_1280.jpg":"1280x854","h_23658642_1024.jpg":"1024x683","h_23658642_640.jpg":"640x427","h_23658642_480.jpg":"480x320","h_23658642_340.jpg":"340x227","h_23658642_220.jpg":"220x147","pp_23658642_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658642_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658642_640.jpg":"640x814","pp_23658642_480.jpg":"480x611","pp_23658642_340.jpg":"340x432","pp_23658642_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658643_1920.jpg":"1920x1080","k_23658643_1280.jpg":"1280x1280","k_23658643_1024.jpg":"1024x1024","k_23658643_640.jpg":"640x640","k_23658643_480.jpg":"480x480","k_23658643_340.jpg":"340x340","k_23658643_220.jpg":"220x220","o_23658643_1280.jpg":"1280x853","o_23658643_1024.jpg":"1024x682","o_23658643_640.jpg":"640x426","o_23658643_480.jpg":"480x320","o_23658643_340.jpg":"340x226","o_23658643_220.jpg":"220x146","h_23658643_1280.jpg":"1280x854","h_23658643_1024.jpg":"1024x683","h_23658643_640.jpg":"640x427","h_23658643_480.jpg":"480x320","h_23658643_340.jpg":"340x227","h_23658643_220.jpg":"220x147","pp_23658643_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658643_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658643_640.jpg":"640x814","pp_23658643_480.jpg":"480x611","pp_23658643_340.jpg":"340x432","pp_23658643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658647_1920.jpg":"1920x1080","k_23658647_1280.jpg":"1280x1280","k_23658647_1024.jpg":"1024x1024","k_23658647_640.jpg":"640x640","k_23658647_480.jpg":"480x480","k_23658647_340.jpg":"340x340","k_23658647_220.jpg":"220x220","o_23658647_1280.jpg":"1280x853","o_23658647_1024.jpg":"1024x682","o_23658647_640.jpg":"640x426","o_23658647_480.jpg":"480x320","o_23658647_340.jpg":"340x226","o_23658647_220.jpg":"220x146","h_23658647_1280.jpg":"1280x854","h_23658647_1024.jpg":"1024x683","h_23658647_640.jpg":"640x427","h_23658647_480.jpg":"480x320","h_23658647_340.jpg":"340x227","h_23658647_220.jpg":"220x147","pp_23658647_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658647_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658647_640.jpg":"640x814","pp_23658647_480.jpg":"480x611","pp_23658647_340.jpg":"340x432","pp_23658647_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658662_1920.jpg":"1920x1080","k_23658662_1280.jpg":"1280x1280","k_23658662_1024.jpg":"1024x1024","k_23658662_640.jpg":"640x640","k_23658662_480.jpg":"480x480","k_23658662_340.jpg":"340x340","k_23658662_220.jpg":"220x220","o_23658662_1280.jpg":"1280x853","o_23658662_1024.jpg":"1024x682","o_23658662_640.jpg":"640x426","o_23658662_480.jpg":"480x320","o_23658662_340.jpg":"340x226","o_23658662_220.jpg":"220x146","h_23658662_1280.jpg":"1280x854","h_23658662_1024.jpg":"1024x683","h_23658662_640.jpg":"640x427","h_23658662_480.jpg":"480x320","h_23658662_340.jpg":"340x227","h_23658662_220.jpg":"220x147","pp_23658662_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658662_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658662_640.jpg":"640x814","pp_23658662_480.jpg":"480x611","pp_23658662_340.jpg":"340x432","pp_23658662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658663_1920.jpg":"1920x1080","k_23658663_1280.jpg":"1280x1280","k_23658663_1024.jpg":"1024x1024","k_23658663_640.jpg":"640x640","k_23658663_480.jpg":"480x480","k_23658663_340.jpg":"340x340","k_23658663_220.jpg":"220x220","o_23658663_1280.jpg":"1280x853","o_23658663_1024.jpg":"1024x682","o_23658663_640.jpg":"640x426","o_23658663_480.jpg":"480x320","o_23658663_340.jpg":"340x226","o_23658663_220.jpg":"220x146","h_23658663_1280.jpg":"1280x854","h_23658663_1024.jpg":"1024x683","h_23658663_640.jpg":"640x427","h_23658663_480.jpg":"480x320","h_23658663_340.jpg":"340x227","h_23658663_220.jpg":"220x147","pp_23658663_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658663_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658663_640.jpg":"640x814","pp_23658663_480.jpg":"480x611","pp_23658663_340.jpg":"340x432","pp_23658663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658668_1920.jpg":"1920x1080","k_23658668_1280.jpg":"1280x1280","k_23658668_1024.jpg":"1024x1024","k_23658668_640.jpg":"640x640","k_23658668_480.jpg":"480x480","k_23658668_340.jpg":"340x340","k_23658668_220.jpg":"220x220","o_23658668_1280.jpg":"1280x853","o_23658668_1024.jpg":"1024x682","o_23658668_640.jpg":"640x426","o_23658668_480.jpg":"480x320","o_23658668_340.jpg":"340x226","o_23658668_220.jpg":"220x146","h_23658668_1280.jpg":"1280x854","h_23658668_1024.jpg":"1024x683","h_23658668_640.jpg":"640x427","h_23658668_480.jpg":"480x320","h_23658668_340.jpg":"340x227","h_23658668_220.jpg":"220x147","pp_23658668_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658668_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658668_640.jpg":"640x814","pp_23658668_480.jpg":"480x611","pp_23658668_340.jpg":"340x432","pp_23658668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658674_1920.jpg":"1920x1080","k_23658674_1280.jpg":"1280x1280","k_23658674_1024.jpg":"1024x1024","k_23658674_640.jpg":"640x640","k_23658674_480.jpg":"480x480","k_23658674_340.jpg":"340x340","k_23658674_220.jpg":"220x220","o_23658674_1280.jpg":"1280x853","o_23658674_1024.jpg":"1024x682","o_23658674_640.jpg":"640x426","o_23658674_480.jpg":"480x320","o_23658674_340.jpg":"340x226","o_23658674_220.jpg":"220x146","h_23658674_1280.jpg":"1280x854","h_23658674_1024.jpg":"1024x683","h_23658674_640.jpg":"640x427","h_23658674_480.jpg":"480x320","h_23658674_340.jpg":"340x227","h_23658674_220.jpg":"220x147","pp_23658674_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658674_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658674_640.jpg":"640x814","pp_23658674_480.jpg":"480x611","pp_23658674_340.jpg":"340x432","pp_23658674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23658675_1920.jpg":"1920x1080","k_23658675_1280.jpg":"1280x1280","k_23658675_1024.jpg":"1024x1024","k_23658675_640.jpg":"640x640","k_23658675_480.jpg":"480x480","k_23658675_340.jpg":"340x340","k_23658675_220.jpg":"220x220","o_23658675_1280.jpg":"1280x853","o_23658675_1024.jpg":"1024x682","o_23658675_640.jpg":"640x426","o_23658675_480.jpg":"480x320","o_23658675_340.jpg":"340x226","o_23658675_220.jpg":"220x146","h_23658675_1280.jpg":"1280x854","h_23658675_1024.jpg":"1024x683","h_23658675_640.jpg":"640x427","h_23658675_480.jpg":"480x320","h_23658675_340.jpg":"340x227","h_23658675_220.jpg":"220x147","pp_23658675_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658675_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658675_640.jpg":"640x814","pp_23658675_480.jpg":"480x611","pp_23658675_340.jpg":"340x432","pp_23658675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_23660184_1920.jpg":"1920x1080","k_23660184_1280.jpg":"1280x1280","k_23660184_1024.jpg":"1024x1024","k_23660184_640.jpg":"640x640","k_23660184_480.jpg":"480x480","k_23660184_340.jpg":"340x340","k_23660184_220.jpg":"220x220","o_23660184_1280.jpg":"1280x1706","o_23660184_1024.jpg":"1024x1365","o_23660184_640.jpg":"640x853","o_23660184_480.jpg":"480x640","o_23660184_340.jpg":"340x453","o_23660184_220.jpg":"220x293","h_23660184_1280.jpg":"1280x854","h_23660184_1024.jpg":"1024x683","h_23660184_640.jpg":"640x427","h_23660184_480.jpg":"480x320","h_23660184_340.jpg":"340x227","h_23660184_220.jpg":"220x147","pp_23660184_1280.jpg":"1280x1628","pp_23660184_1024.jpg":"1024x1303","pp_23660184_640.jpg":"640x814","pp_23660184_480.jpg":"480x611","pp_23660184_340.jpg":"340x432","pp_23660184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x961","hd_23660185_1920.jpg":"1920x1080","k_23660185_1280.jpg":"1280x1280","k_23660185_1024.jpg":"1024x1024","k_23660185_640.jpg":"640x640","k_23660185_480.jpg":"480x480","k_23660185_340.jpg":"340x340","k_23660185_220.jpg":"220x220","o_23660185_1280.jpg":"1280x961","o_23660185_1024.jpg":"1024x768","o_23660185_640.jpg":"640x480","o_23660185_480.jpg":"480x360","o_23660185_340.jpg":"340x255","o_23660185_220.jpg":"220x165","h_23660185_1280.jpg":"1280x854","h_23660185_1024.jpg":"1024x683","h_23660185_640.jpg":"640x427","h_23660185_480.jpg":"480x320","h_23660185_340.jpg":"340x227","h_23660185_220.jpg":"220x147","pp_23660185_1280.jpg":"1280x1628","pp_23660185_1024.jpg":"1024x1303","pp_23660185_640.jpg":"640x814","pp_23660185_480.jpg":"480x611","pp_23660185_340.jpg":"340x432","pp_23660185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_23660186_1920.jpg":"1920x1080","k_23660186_1280.jpg":"1280x1280","k_23660186_1024.jpg":"1024x1024","k_23660186_640.jpg":"640x640","k_23660186_480.jpg":"480x480","k_23660186_340.jpg":"340x340","k_23660186_220.jpg":"220x220","o_23660186_1280.jpg":"1280x960","o_23660186_1024.jpg":"1024x768","o_23660186_640.jpg":"640x480","o_23660186_480.jpg":"480x360","o_23660186_340.jpg":"340x255","o_23660186_220.jpg":"220x165","h_23660186_1280.jpg":"1280x854","h_23660186_1024.jpg":"1024x683","h_23660186_640.jpg":"640x427","h_23660186_480.jpg":"480x320","h_23660186_340.jpg":"340x227","h_23660186_220.jpg":"220x147","pp_23660186_1280.jpg":"1280x1628","pp_23660186_1024.jpg":"1024x1303","pp_23660186_640.jpg":"640x814","pp_23660186_480.jpg":"480x611","pp_23660186_340.jpg":"340x432","pp_23660186_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7607335 Threads: 1 Questions: 1616395920 Slow queries: 4799238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110916746 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/u-posjetu-pioneering-spiritu-brodu-koji-mijenja-pravila-igre-naftne-plaftforme-dize-u-komadu-1241228 [printLink] => /om/vijesti/u-posjetu-pioneering-spiritu-brodu-koji-mijenja-pravila-igre-naftne-plaftforme-dize-u-komadu-1241228?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697274 [name] => Pioneering Spirit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-16 15:03:38 [main_article_id] => 0 [alias] => pioneering-spirit [link] => /tag/pioneering-spirit ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sila pučinska [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U posjetu Pioneering Spiritu, brodu koji mijenja pravila igre: Naftne plaftforme diže u komadu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658642.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Plovećoj grdosiji ime je Pioneering Spirit

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658642.jpg [title] =>

Plovećoj grdosiji ime je Pioneering Spirit

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658643.jpg [title] =>

Sve je veliko i odiše snagom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658647.jpg [title] =>

Šuma čelične užadi, koloturnici, vitla...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658662.jpg [title] =>

Sve je puno cijevi, uređaja, raznih senzora

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658663.jpg [title] =>

U srcu broda je automatizirana tvornica za gradnju cjevovoda

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658668.jpg [title] =>

Cijevi se u brodu zavaruju, izoliraju i polažu na morsko dno

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658674.jpg [title] =>

Zanimljivi plovak

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23658675.jpg [title] =>

Dio strojarnice

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23660184.jpg [title] =>

Već i penjanje na brod otkriva njegove dimenzije

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23660185.jpg [title] =>

Autor teksta u megabrodu, tvornici, katamaranu..., svemu istovremeno

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/24/23660186.jpg [title] =>

Moćni kranovi dizalica projektirani su četiri godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad god bih se vratio s nekog broda, uvijek sam znao što reći i kako taj brod opisati. Sve do nedavnog posjeta grdosiji imena Pioneering Spirit. Kako ga, u par riječi, opisati?

Je li to brod ili su tvorničke hale? Jednotrupac ili katamaran? Za rad na visinama ili u dubinama? Odgovor na sva ova pitanja je DA, a najbolje riječi koje ga (ne) opisuju su: moćno, impresivno, divovski, nevjerojatno.

Pioneering Spirit, 382 metra dug i 124 metra širok brod, od 2011. do 2014. građen je u Južnoj Koreji po narudžbi Allseas Group S.A., kompanije registrirane u Švicarskoj koja svoje ogranke ima u Nizozemskoj, SAD-u, Australiji i Brazilu. Grupa je osnovana 1985. godine, a Edward Heerema, osnivač i vlasnik, u samom je startu krenuo s idejom da njegova kompanija neće drugima konkurirati trudeći se raditi na isti i tek nešto malo bolji način od njih, nego da će se Allseas profilirati kao inovativni i tehnološko revolucionarni igrač na polju off-shore konstrukcija.

Montaža na moru

Od samog početka su se koncentrirali na razvoj dinamic positioning brodova za polaganje podmorskih instalacija. Dinamic positioning je sustav koji, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih senzora i girokompasa, te kompjutora koji analizira dobivene vrijednosti i upravlja radom brodskih propelera i potisnika, omogućava brodu da stoji na određenoj poziciji.

---

image

Sve je puno cijevi, uređaja, raznih senzora

---

Pioneering Spirit se često opisuje kao game changing vessel, slobodnije prevedeno, kao brod koji mijenja pravila igre. Namijenjen je ne samo polaganju kablova, nego i za montažu i demontažu platformi za bušenje u morskom dnu. Zahvaljujući svojoj nosivosti i moćnim dizalicama, Pioneering Spirit je u stanju prenijeti i na stupove nosače postaviti i do 48.000 tona teške kompletne platforme za vađenje nafte ili plina. Osim toga, može iz mora izvaditi i do 20.000 tona teške stupove na kojima su platforme stajale. I jedno i drugo omogućava da se velik broj off-shore poslova može uraditi na on-shore lokaciji. Drugim riječima, većina poslova montaže i demontaže koji su se, do pojave ovog broda, morali obavljati na lokaciji platforme, sada se mogu uraditi na kopnu. To smanjuje ne samo troškove, nego i sve rizike i opasnosti povezane s radom na pučini.

---

image

Moćni kranovi dizalica projektirani su četiri godine

---

Sve ove, većini nas apstraktne, brojke astronomskih tonaža postanu tek malo konkretnije kad se brod vidi uživo. A ta mi se mogućnost pružila zahvaljujući činjenici da se Pioneering Spirit našao u Rotterdamu baš kad sam i ja bio u Nizozemskoj, a prijatelj Enis Abazović, koji radi u uredu Allseasa u Delftu, bio je u mogućnosti srediti mi posjet brodu. Za to je trebalo prvo doći na Maasvlakte 2, na samom zapadnom dijelu rotterdamske luke. To je pijeskom s dna Sjevernog mora nasuti dio kojim su Nizozemci u pet godina, otimajući zemlju od mora od 2008. do 2013., povećali površinu svoje države za 2000 hektara. A onda je tu trebalo ući u brod koji nas je odveo do Pioneering Spirita. Jer, koliko god rotterdamska luka bila velika i duboka da i supertankeri i kontejneraši mogu u njoj pristajati, brod ovolikih gabarita nije bio vezan uz obalu.

Nestvaran prizor

Nestvaran je bio prizor ogromne konstrukcije koja je, dok smo joj prilazili, pomalo izranjala iz jutarnje magle. A penjanje uza skale postavljene na maonu privezanu uz bok broda, bio je prvi fizički doživljaj njegove veličine. Svaki je sljedeći korak bio samo potvrda i dodatno otkrivanje te veličine. Kao kada, recimo, vidiš kamion-dizalicu koja se cestama zbog svoje veličine kreće kao vozilo pod pratnjom, a na palubi ovog broda izgleda kao dječja igračka.

---

image

Plovećoj grdosiji ime je Pioneering Spirit

---

Obilazak smo započeli na krmi broda pokraj dva spuštena krana Jacket Lift Systema. Potrebno je oko sat vremena da se 170 metara dugi kranovi iz vodoravnog podignu u radni položaj, pogonjeni prvo komprimiranim zrakom koji pokrene hidraulički sistem za podizanje. Mogu se podići do kuta od 110 stupnjeva u odnosu na palubu, što znači da težište podizanog tereta može biti i znatno izvan broda. Projektiranje kranova trajalo je četiri godine, a prvi su put upotrijebljeni u travnju ove godine pri krajnjoj demontaži NINIAN platforme. Vađenje iz mora 8100 tona teških stupova na kojima je stajala platforma bila je završna faza uklanjanja cijele platforme, koja se nalazila oko 160 kilometara sjeveroistočno od obale Shetlanda.

Nakon vađenja, stupovi su odvezeni na daljnje rastavljanje i reciklažu. Dvije godine ranije uklonjena je i sama platforma. Stupovi se podižu uspravljenim dizalicama s krme, dok se platforme podižu i prenose preko prove broda, odnosno njegova katamaranskog dijela. Brod doplovi do platforme koja se nađe između njegova dva trupa te je horizontalni nosači podvučeni pod platformu podignu i, bez ikakve potrebe za remorkerima i transportnim maonama, odvezu gdje treba.

---

image

Autor teksta u megabrodu, tvornici, katamaranu..., svemu istovremeno

---

Procjena je da će samo u Sjevernom moru, tijekom idućih 30 do 40 godina, oko 470 platformi za vađenje nafte i plina biti otpisano i uklonjeno. Veliki broj njih će preći preko prove Pioneering Spirita koji od travnja 2017. drži rekord u brzini podizanja platforme: prilazak broda platformi Brent Delta, postavljanje nosača pod nju, debalastacija broda i podizanje platforme je obavljeno za samo dvanaest sati.

Kilometri u danu

Kad se sva podizanja zbroje, Pioneering Spirit je do sada podigao više od 200.000 tona tereta, ali to nije samo labudica za transport teških tereta; to je brod i za proizvodnju i postavljanje podmorskih instalacija. U središnjem dijelu trupa, gdje se nalazi i simboličko i stvarno srce broda, prave se i cjevovodi, koji se postavljaju na dno mora. Cijevi duge dvanaest metara se u potpuno automatiziranim radionicama pripremaju za varenje, vare, i nakon što im se ultrazvukom provjeri kvaliteta vara, oblažu u zaštitne obloge i preko krme postavljaju na dno mora. Maksimalni promjer cijevi, od kojih na brodu mogu napraviti i s njega postaviti cjevovod, je 60 inča. Drugim riječima, metar i pol. Rekord broda i njegove posade iznosi 6,3 kilometra cjevovoda postavljenog u jednom danu. Ovaj i drugi brodovi koji rade za Allseas do sada su postavili više od 20.000 kilometara cjevovoda. Polovicu opsega Zemlje na ekvatoru.

---

image

Sve je veliko i odiše snagom

---

Zahvaljujući dynamic positioning sustavu koji upravlja s 12 azimutskih potisnika, Pioneering Spirit je bez problema postavljao cjevovode i podizao terete i na valovima visine 3,5 metara. A da se, sve u skladu s vizijom Edwarda Heereme, na brodovima Allseasa može očekivati još inovacija i poboljšanja, najbolje svjedoči primjer iz pandemijskog razdoblja. Kada je 2020. cijeli svijet gotovo potpuno stao, to se, naravno, odrazilo i na angažman brodova kompanije. Između ostalog i zbog komplikacija oko putovanja i ukrcaja i iskrcaja članova posada.

Dalijeva kompozicija

Kompanija je sredinom 2020. pozvala sve zaposlene da razmisle i predlože organizacijske i tehnološke inovacije s ciljem uštede u poslovanju. Došlo je oko 300 ideja, iz kojih se kristaliziralo 50 projekata koji bi trebali donijeti uštedu od oko 55 milijuna eura. Tijekom 2021. završeno je 30 takvih projekata koji su rezultirali uštedom u poslovanju u iznosu od 20 milijuna eura.

---

image

Šuma čelične užadi, koloturnici, vitla...

---

Tekst sam započeo konstatacijom da je ovo brod koji mi nije lako opisati, pa ću se za kraj, poslužiti riječima Josa Haarmana, prvog čovjeka heavy lift engineeringa koji je brod i sve na njemu usporedio sa slikama Salvadora Dalija: Potpuno nadrealno; svi elementi su nam prepoznatljivi, ali njihova kompozicija je nestvarna i fascinantna.

Ja bih na to dodao i Citius, altius, fortius. Brže, više i jače, moto je Olimpijskih igara koji bi se bez ikakvog problema mogao primijeniti na ovaj brod i rezultate rada njegovih 570 članova posade.

---

image

Već i penjanje na brod otkriva njegove dimenzije

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Plovećoj grdosiji ime je Pioneering Spirit


Sve je veliko i odiše snagom


Šuma čelične užadi, koloturnici, vitla...


Sve je puno cijevi, uređaja, raznih senzora


U srcu broda je automatizirana tvornica za gradnju cjevovoda


Cijevi se u brodu zavaruju, izoliraju i polažu na morsko dno


Zanimljivi plovak


Dio strojarnice


Već i penjanje na brod otkriva njegove dimenzije


Autor teksta u megabrodu, tvornici, katamaranu..., svemu istovremeno


Moćni kranovi dizalica projektirani su četiri godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/u-posjetu-pioneering-spiritu-brodu-koji-mijenja-pravila-igre-naftne-plaftforme-dize-u-komadu-1241228 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97da83f04ecdf021b769d84d4602ea642878bdc2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+posjetu+Pioneering+Spiritu%2C+brodu+koji+mijenja+pravila+igre%3A+Naftne+plaftforme+di%C5%BEe+u+komadu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fu-posjetu-pioneering-spiritu-brodu-koji-mijenja-pravila-igre-naftne-plaftforme-dize-u-komadu-1241228 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fu-posjetu-pioneering-spiritu-brodu-koji-mijenja-pravila-igre-naftne-plaftforme-dize-u-komadu-1241228 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sila pučinska [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sila pučinskaU posjetu Pioneering Spiritu, brodu koji mijenja pravila igre: Naftne plaftforme diže u komadu

Piše Tekst i snimke: Vanja Valtrović
16. studenog 2022. - 15:01

Kad god bih se vratio s nekog broda, uvijek sam znao što reći i kako taj brod opisati. Sve do nedavnog posjeta grdosiji imena Pioneering Spirit. Kako ga, u par riječi, opisati?

Je li to brod ili su tvorničke hale? Jednotrupac ili katamaran? Za rad na visinama ili u dubinama? Odgovor na sva ova pitanja je DA, a najbolje riječi koje ga (ne) opisuju su: moćno, impresivno, divovski, nevjerojatno.

Pioneering Spirit, 382 metra dug i 124 metra širok brod, od 2011. do 2014. građen je u Južnoj Koreji po narudžbi Allseas Group S.A., kompanije registrirane u Švicarskoj koja svoje ogranke ima u Nizozemskoj, SAD-u, Australiji i Brazilu. Grupa je osnovana 1985. godine, a Edward Heerema, osnivač i vlasnik, u samom je startu krenuo s idejom da njegova kompanija neće drugima konkurirati...

13. svibanj 2024 10:59