StoryEditorOCM

kolektivni ugovorSindikat pomoraca Hrvatske: Tražimo povećanje plaća za pomorce i radnike Plovputa

Piše OM
13. ožujka 2024. - 09:34

Povećanje plaća radnicima i pomorcima Plovputa – jedini je cilj zbog kojega su sindikati pokrenuli pregovore o Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, piše Pomorac.hr.

Naime, Plovput je Društvo u vlasništvuH  države čija je temeljna djelatnost vezana uz sigurnost plovidbe, održavanja pomorskih plovnih puteva i radijske službe.

Plovput već godinama posluje pozitivno, ne financira se iz proračuna, a financijska dobit se vraća vlasniku – Republici Hrvatskoj.

Plaće na žalost ne prate taj pozitivan trend niti povećanje plaća u drugim Društvima uključujući i plaće državnih službenika i namještenika od kojih dio radi i u pomorskom sektoru.

- S obzirom na to da Uprava na pregovorima nije pokazala ozbiljnu namjeru pregovarati o povećanju plaća koje bi barem donekle pratile inflaciju, već se poziva na buduće investicije i navodno smanjenje prometa u hrvatskim lukama(?!), Sindikat pomoraca Hrvatske je za petak, 15. ožujka u 14:00 sati, sazvao Skupštinu podružnice na kojoj će se s članovima dogovoriti budući potezi koji zasigurno uključuju i organiziranje industrijskih akcija . Na Skupštinu su pozvani i radnici koji nisu članovi SPH da doprinesu raspravi i iznesu svoj stav. Radnici i pomorci s punim pravom očekuju da se pozitivno poslovanje odrazi i na njihove plaće - stoji u priopćenju Sindikata pomoraca Hrvatske.

25. travanj 2024 09:00