StoryEditorOCM

NASIPANJe PLAŽERenić: Župane, oduzmite ‘Romani‘ koncesiju! Čogelja: Prvi smo reagirali i već 27. siječnja zaustavili daljnje radove

Piše Dijana Turić
23. veljače 2021. - 10:21

Zbog početka radova na proširenju plaže hotela "Romana" pobunio se i Ante Renić, županijski vijećnik i potpredsjednik stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koji je pozvao župana Blaženka Bobana na oduzimanje koncesije hotelu "Romana".

Kako kaže Renić, nelegalno nasipavanje i uništavanje obale ispred novog hotela "Romana" u Makarskoj dobiva tragičan rasplet.

– Nakon pokretanja nelegalnih radova uslijedile su mnogobrojne prijave stanovnika. Županijska inspekcija izlazi na teren te utvrđuje izvođenje radova u suprotnosti s koncesijom za pomorsko dobro koju investitor ima. Ona regulira samo korištenje plaže, a ne i gradnju. Tada se koncesionaru zaprijetilo oduzimanjem koncesije, ali odjednom, nekim čudom, na površinu izlazi građevinska dozvola koju je izdao Grad Makarska – govori Renić, koji nadodaje da za građevinsku dozvolu za gradnju na pomorskom dobru mora biti ishođena koncesija za gradnju na pomorskom dobru, a investitor takvu koncesiju nema.

image
Ante Renić, županijski vijećnik i potpredsjednik stranke Pametno za Split i Dalmaciju
Paun Paunović/Cropix

Zaboravili javno dobro

– Županija, umjesto da reagira i prijavi nelegalno izdavanje građevinske dozvole te pokrene postupak oduzimanja koncesije zbog bezočne devastacije, odjednom pere ruke od svega izjavom: ''Nije na nama da ulazimo u legalnost građevinske dozvole." Toliko o javnim tijelima koja se moraju brinuti o javnom dobru. Saznajemo, županijska tijela pripremaju odluku o koncesiji za gradnju kojom će retroaktivno legalizirati nelegalnu građevinsku dozvolu. Tragično, bezobrazno i nelegalno. Ako župan ovo ne zaustavi, nadamo se brzoj reakciji DORH-a i nadležnih službi – zaključuje Renić.

Čogelja Reniću: Prvi smo reagirali


Renić je na sjednici Županijske skupštine tražio odgovor od pročelnika Stipe Čogelje zašto se ilegalno gradi na plaži ispred hotela “Romana” u Makarskoj.

- Prvi smo reagirali i već 27. siječnja zaustavili daljnje radove. Tri su inspekcije bile na tom području, nema nepravilnosti, ali mi smo zaustavili radove jer koncesionar nema dozvolu za gradnju po koncesiji. Pokrenuto je traženje za novu koncesiju i za tu gradnju, no još uvijek nema uvjeta da bi dokumentaciju za dopunu koncesije stavili pred Skupštinu koja o tome odlučuje, dok je koncesionar već počeo izvoditi građevinske radove, po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Ako je ona ispravna, onda koncesionar ima pravo gradnje, a provjeru njezine pravomoćnosti te poništenje dozvole ne radi Županija već inspekcije Ministarstva uprave - pojasnio je pročelnik Čogelja, dodajući kako je upravo njegov Odjel za turizam i pomorstvo prvi reagirao na ove radove.

S. B.

16. travanj 2024 16:19