StoryEditorOCM

VELIKA AKCIJAPosada tankera zadarske kompanije spasila sedamdeset izbjeglica kod Mauretanije!

Piše Zadarski.hr
20. srpnja 2024. - 09:19

Priče o hrabrim podvizima naših pomoraca, koji spašavaju ljudske živote na svjetskim morima i oceanima, obično donosimo u prosincu, kada Sindikat pomoraca Hrvatske tradicionalno dodjeljuje Plavu vrpcu Vjesnika. Ovaj put jednu takvu ćemo ispričati usred ljeta. U Zadru smo se susreli s riječkim kapetanom Miljenkom Konjevodom, koji je sa svojom posadom spasio sedamdeset iscrpljenih izbjeglica u Atlantskom oceanu, donosi Radio Zadar.

Sredina je ožujka, tanker Atlas T, kojim upravlja zadarska kompanija OSM Thome Croatia, iz Abidjana plovi uz zapadnu obalu Afrike za Las Palmas. Pedeset nautičkih milja od Mauretanije posada broda, predvođena kapetanom Miljenkom Konjevodom i prvim časnikom Ivom Miškovićem uočila je čamac sa sedamdeset izbjeglica. Odmah su obavijestili središnjice za traganje i spašavanje u Las Palmasu i Rabatu, te počeli s akcijom spašavanja. Vremenski uvjeti nisu im bili nimalo naklonjeni. 

- To je trajalo nekih dva i pol sata, bili su vrlo iscrpljeni, dehidrirani, četiri dana su bili bez pogona, plutali su. Uglavnom, uspjeli smo ih dignuti na brod, nitko se nije ozlijedio, te smo dobili upute da ih prebacimo u Maroko, u luku Dakhla i tamo ih predamo nadležnim vlastima, kaže zapovjednik Konjevoda.

Na tankeru Atlas T dobili su hranu, vodu i svu moguću skrb do dolaska u luku iskrcaja. Njihovu brodicu koja je danima plutala mnogi su zaobilazili, donosi Radio Zadar.

image

Miljenko Konjevoda

/Slobodna Dalmacija

- Posadi su rekli da je prošlo dosta brodova, no da nitko nije htio stati, nego smo samo mi, Atlas T stali i spasili ih. To je bilo jedno veliko olakšanje, ali vidjela se i jedna ogromna ispaćenost i iscrpljenost tih ljudi i onda olakšanje - ah ipak smo se nekako škapulali, što mi kažemo po domaći, dodaje zapovjednik broda.

Cijela akcija pomno se pratila i u zadarskom sjedištu tvrtke OSM Thome Croatia, koja trenutno upravlja sa 62 broda na kojima plovi oko 180 hrvatskih pomoraca te pedesetak naših kadeta i čak šezdeset žena. Na podvig svog kapetana ponosan je cijeli menadžment. 

image

Ivo Mišković

/Slobodna Dalmacija

- Spasiti nečiji život na moru je međunarodna obaveza, obaveza pomoraca po Solasu i svim ostalim konvencijama, ali i jedna ljudska veličina, gdje znamo da su neki okrenuli glavu i maknuli se, a kapetan Konjevoda je time demonstrirao da je on drukčiji od ostalih. Uz pomno planiranje i podršku s obale, koliko god smo im mogli pomoći mi s naše strane, oni su cijelu akciju spašavanja obavili iznimno profesionalno, te s velikom dozom humanosti i suosjećanja prema osobama u pogibelji, kaže glavni menadžer Mladen Matak. 

A za to što su učinili, još jednom čestitke kapetanu Konjevodi i njegovoj posadi. Cijelu priču o spašavanju izbjeglica na Atlantskom oceanu možete poslušati u Pomorskoj večeri Hrvatskoga radija, u ponedjeljak 22. srpnja od 20:15 sati. 

04. rujan 2024 12:08