StoryEditorOCM

NIZAK VODOSTAJPoluprazni tankeri na Rajni podignuli cijenu dizela u Njemačkoj

Piše Hina
30. kolovoza 2022. - 15:41
A picture taken from an inland vessel loaded with containers shows shipping on its way to Germany on the Rhine River near Lobith, on August 22, 2022. - Due to the low water levels in the Rhine, inland vessels can carry less cargo. In Millingen, the Netherlands, 22 August 2022. (Photo by Vincent Jannink/ANP/AFP)/Netherlands OUTAFP

Njemačka vlada spustila je u lipnju trošarine na gorivo na najnižu razinu koju dopuštaju propisi EU kako bi ublažila teret visoke inflacije. Uvela je i mjesečnu kartu za javni prijevoz po cijeni od devet eura. Obje mjere biti će ukinute u srijedu u ponoć.
Nažalost, prema Institutu za ekonomska istraživanja RWI sa sjedištem u Essenu, snižene trošarine na goriva nisu rezultirale nižim cijenama za potrošače na crpkama.
Naftne tvrtke i operateri benzinskih postaja prenijeli su popust na kupce, ali usporedba sa cijenama u Francuskoj pokazala je da su sniženje poništili drugi čimbenici.
Efekt nižih trošarina poništili su u prvom redu suša i nizak vodostaj rijeke Rajne jer brodovi nisu mogli krcati uobičajene količine goriva. Plovili su poluprazni i to je značajno podignulo cijenu transporta od rafinerija do kupaca.

06. svibanj 2024 14:51