StoryEditorOCM

OČEVID U BAJNICAMAPolicija otkrila detalje požara koji je kod Splita zahvatio milijunski brod, vlasti upozoravaju: ‘Luka je ilegalna!‘

Piše Božidar Lončar/SD
15. veljače 2024. - 13:11

U četvrtak oko 1 sat, kada je većina mještana već odavno utonula u san, požar turističkog broda "Princess Aloha" podigao je na noge mještane Bajnica, mjesta u Jesenicama i Općini Dugi Rat.

Vatrogasci su na teren poslali čak 30 vatrogasaca u 10 vozila iz tri postrojbe: DVD-ova "Dugi Rat" i "Omiš" te JVP-a Podstrana. Nakon sat vremena iz strave i užasa za stanovnike Donjih Poljica požar je lokaliziran nešto poslije 2 sata ujutro i ugašen u 4.50, kazali su iz Vatrogasnog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije.

U gašenju su veliki obol dali i mještani od kojih veliki broj njih imaju brodove u luci. "Princes Aloha" je izgrađen prije 12 godina i u vlasništvu je tvrtke "Vip Real" iz Bajnica. 

Pitali smo Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku za više informacija o događaju zbog kojih su Bajnice imale tešku i nesanu noć. Evo odgovora:

- Dovršen je očevid požara koji je izbio na brodu u noći 14. veljače u mjestu Bajnice. Utvrđena je sumnja da je do požara došlo uslijed transformacije električne i toplinske energije, te nisu utvrđeni elementi kaznenog djela - kazali su iz policije.

Luka u Bajnicama je divlja luka koja bi donošenjem Urbanističkog plana uređenja trebala doći pod upravu županijske Lučke uprave, kazao je ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević:

- Do 2021. luka u Bajnicama je bila dijelom turistička i sportska luka. Promjenom prostornog plana postala je luka za otvoreni javni promet. Potreban je Urbanistički plan uređenja kojeg donosi Općina Dugi Rat da mi mogli definirati lučko područje.

S Općinom smo dogovorili idejni projekt. Trebat će dvije do tri godine za dobivanje građevinske dozvole dok bi već u lipnju mogli steći uvjete da mi tu proglasimo luku i stavimo područje pod našu upravu.

image
Duje Klarić/Cropix

Kako je izgledalo te strašne noći u Bajnicama pogledajte u fotogaleriji kolege Ante Čizmića.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/cropix/
image
Ante Čizmić/cropix/
28. travanj 2024 19:44