StoryEditorOCM

sporna uredbaOgorčeni ribari poručili: ‘Prijeti nam gašenje djelatnosti i rasprodaja koćarske flote‘

Piše M. I.
26. lipnja 2023. - 12:34

Prije nekoliko dana Vijeće EU je postiglo dogovor o prijedlogu uredbe o obnovi prirode. Prijedlogom se nastoje uspostaviti mjere oporavka kojima će se do 2030. obuhvatiti najmanje 20 posto kopnenih i 20 posto morskih područja EU-a, a do 2050. svi ekosustavi koje je potrebno obnoviti.

Njime se utvrđuju posebni pravno obvezujući ciljevi i obveze za obnovu prirode u svim navedenim ekosustavima: od poljoprivrednih zemljišta i šuma do morskih, slatkovodnih i urbanih ekosustava.

No, uredba brine ribare. HRT donosi prilog s Hvara gdje su se okupili nezadovoljni koćari iz Splitsko-dalmatinske županije. Ako prođe uredba, prijeti im gašenje djelatnosti i rasprodaja koćarske flote.

U hvarskoj uvali Vira vezalo se dvadesetak iskusnih ribara sa svojim koćaricama do 20 metara. Žestoko se protive akcijskom planu EU-a. Da se njihov glas bolje čuje, nedavno su osnovali i Udrugu koćara do 20 m.

- Ako taj akcijski plan pođe, mi smo gotovi. Znate li da najmanje 30 brodova ide u skraping. To je pola flote. S druge strane to vam je 80-ak obitelji, napominje dopredsjednik Udruge Matko Petričević.

Protive se planu koji bi ugrozio hrvatsku ribarsku flotu i otvorio, kako kažu ribari, vrata interesnim lobijima. Planu se protivi i Ministarstvo poljoprivrede i eurozastupnica Željana Zovko.

- Ako prođe ovaj plan, koji nije obvezujući za državu, zadnja instancija je sud. To će uništiti ribarsku flotu jer će i gastronomija doći u pitanje, a mi ćemo jesti uvoznu ribu iz Afrike i trećih zemalja. Njih ove mjere ne diraju, napominje Zovko.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić također naglašava kako je "jednostrano nametanje ovog plana za Hrvatsku i hrvatske ribare neprihvatljivo". Napravit će sve da se to ne dogodi, dodaje.

Ribari spas vide u odbacivanju zakona o očuvanju prirode i njegovu vraćanju na doradu.

29. travanj 2024 03:29