StoryEditorOCM

MIRNO MOREObilježava se Svjetski dan pomorstva i pedeset godina od usvajanja SOLAS-a

Piše OM
26. rujna 2024. - 10:48

Ovogodišnji Svjetski dan pomorstva, koji se svake godine obilježava posljednjeg četvrtka u rujnu, stavlja naglasak na sigurnost na moru, u povodu 50. obljetnice Međunarodne konvencije o sigurnosti života na moru (SOLAS). Ovaj najvažniji globalni sporazum o sigurnosti brodova vuče svoje korijene iz lekcija naučenih nakon potonuća Titanica.

Arsenio Dominguez, glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije (IMO), izjavio je: “Godina 2024. označava pola stoljeća od usvajanja SOLAS-a. Ova konvencija postavila je temeljne međunarodne standarde za sigurnost brodova, čime je smanjila rizike na moru. No, moramo nastaviti prilagođavati sigurnosne mjere kako se brodarstvo mijenja. Svjetski dan pomorstva poziva na suradnju i napredak.”

SOLAS je prvi put usvojen 1914., nakon tragedije Titanica, a današnja verzija stupila je na snagu 1. studenog 1974.

U svojoj poruci, Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, rekao je: “Danas svjedočimo velikim promjenama u pomorskom sektoru, uključujući digitalizaciju i dekarbonizaciju. Ove promjene nude priliku za važan doprinos klimatskoj borbi, i vjerujem da će svi u industriji pokazati svoju predanost tom cilju.”, prenosi Pomorac.hr.

26. rujan 2024 12:03