StoryEditorOCM

MILENIJSKI PROJEKTNastavlja se preporod Omiša, gradnja luke od 90 milijuna kuna trajat će tri i pol godine

Piše Mia Sesartić
22. srpnja 2021. - 14:08

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević potpisao je ugovor vrijedan 87 milijuna kuna (s PDV-om) za radove na projektu uređenja luke Omiš s odabranim izvođačem radova, tvrtkom TEXO MOLIOR d.o.o.., u čije je ime potpisao direktor Antonio Deranja.

Potpisivanju ugovora u prostorima omiškog hotela Plaža bio je nazočan i Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, te gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

Projektom "Uređenje luke Omiš - II. faza izgradnje" rekonstruirat će se i dograditi pomorska luka u Omišu, a zahvat ove druge faze proteže se od istočnog kraja Fošala prema jugoistoku uz Jadransku magistralu do Puta Skalica.

Proširenje postojeće luke sastoji se od kopnenog dijela i morskog akvatorija te će površina luke biti gotovo 10 tisuća metara četvornih. Osim toga, po realizaciji ovog projekta, kako se navodi, uspostavit će se redovita brodska linija Omiš - Postira što će dodatno povezati otok Brač i tako povećati mobilnost otočana te bolju dostupnost obrazovanju, ali i drugim životnim potrebama.

image
Dogradnjom će se povećati kapaciteti

- Ovo je jedan od najvećih projekata trenutno u lučkoj infrastrukturi. Navedeni projekt je dio velikog investicijskog ciklusa, oko dvije miljarde kuna ulaganja u lučku infrastrukturu, obnovu riva i luka. To ja zovem renesansom na hrvatskoj obali, jer se trenutno u lučku infrastrukturu zaista ulaže kao nikad do sada – kazao je ministar Butković nakon potpisivanja ugovora čestitavši Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije na pripremi projekta.

Svi projekti iz spomenutog ciklusa se, kako je rečeno, najvećim dijelom financiraju iz europskih sredstava, ali i državnih. Financiraju se sa 85 posto sredstava iz Kohezijskog fonda, a ostatak se financira iz proračuna Ministarstva mora, prometa i instrastrukture. Većina ugovorenih projekata je, vele, započela s realizacijom, a radovi su u punom pogonu.

- Nakon ovog današnjeg potpisivanja u pripremi smo ovdje i drugih projekata, to je luka Bol koja ide iz nacionalnog programa za oporavak i naravno Stomorska za koju ćemo vrlo brzo potpisati ugovor, vidi se, dakle, pozitivan trend ulaganja u luke koji se najviše očituje i ovdje u Splitsko-dalmatinskoj županiji – zaključio je Butković istaknuvši kako je mnogo velikih projekata i događaja pred nama, jer se sljedeći tjedan ulazi u još jedan važan dogadjaj, a to je spajanje hrvatskog teritorija na Pelješkom mostu, rekao je Butković u uvodu potpisivanja.

Veliki razlog za zadovoljstvo što se stiglo do faze potpisivanja ugovora, a tako i same realizacije, imao je i Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave.

image
Obalni pojas će se urediti

- Vjerujem da ćemo početkom jeseni započeti s radovima. Naravno, trebat će doista puno strpljenja od strane građana u sljedeće tri i pol godine koliko će trajati ovi radovi. Imamo podršku lokalne samouprave tako da vjerujem da ćemo dobiti suglasnost kako bi mogli raditi i tijekom sezone što će sigurno ubrzati proces završetka radova – kazao je Maroević, dok je župan Blaženko Boban istaknuo kako će ovakvi projekti otočanima i priobalnim mjestima biti svojevrsni prozor u svijet.

- Naša županija je u posljednjem razdoblju toliko volje i energije, znanja i financijskih sredstava uložila u izgradnju luka na našem prostoru. Mnogi ljudi će reći kako se u luke nije ulagalo još od Franje Josipa koliko se ulaže u posljednje tri, četiri godine.

Osim što će ovo značiti domaćim ljudima, značajno je što je ovo dodatna vrijednost u grani gospodarstva, odnosno za turizam i privlačenje turista.

- Ovo nije samo lučki projekt, ovo je i krajobrazni i prometni projekt jer će se u zahvatu modelirati i ova prometnica kroz Omiš.

image
Potpisivanje ugovora 2. faze izgradnje uređenja Luke Omiš

Ovaj projekt je od iznimne važnosti za Grad Omiš i stanovnike cijele naše Županije jer povezivanjem prometnice i otvaranjem tunela Komorjak, kao i tunela na drugoj strani rijeke, s postavljanjem mosta, grad će dobiti jednu uistinu suvremenu dimenziju – poručio je župan, a posebno sretan je bio omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

- Sretni smo i zadovoljni što smo napokon dočekali taj dan potpisivanja ugovora za izgradnju luke Omiš, investiciji od skoro 90 milijuna kuna. Ovaj projekt je od povijesnog značaja za grad Omiš, možemo reći slobodno milenijski projekt. Osim što će izmijeniti vizuru grada Omiša naravno da će se otvoriti brojne mogućnosti u smislu povezivanja Omiša s otocima, a vjerojatno i dalje prema Splitu, posebno tijekom ljetne sezone, jer će se nakon realizacije ovog projekta nuditi brojne mogućnosti posebno za lokalne turističke djelatnike, sva ova infrastruktura bit će njima na usluzi. Zahvaljujem se ravnatelju Lučke uprave, Županiji, ministru i Vladi što su podržali ovaj projekt i što smo ga nakon dugog niza godina uspjeli izgurati do kraja te napokon započinje njegova realizacija - zaključio je Tomasović.

image
Potpisivanje ugovora 2. faze izgradnje uređenja Luke Omiš
20. travanj 2024 06:02