StoryEditorOCM

novi sustavMinistarstvo pustilo u rad Fishnet: lakše i jednostavnije sudjelovanje u provedbi mjera potpore za ribarstvo i akvakulturu

Piše Hina
10. kolovoza 2023. - 09:43

Ministarstvo poljoprivrede pustilo je u rad sustav Fishnet kojim će ribari, uzgajivači, riboprerađivači i drugi korisnici moći brže, lakše i jednostavnije sudjelovati u provedbi mjera potpore u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu za programsko razdoblje 2021.-2027.

Tim sustavom digitalizirat će se cijeli proces provedbe potpora iz navedenog programa te će se svaka razmjena informacija i dokumentacije između korisnika i tijela u sustavu upravljanja i kontrole provedbe programa obavljati digitalno.

Korisnici će kroz Fishnet podnositi zahtjeve za potporu, isplatu, kontrolu na terenu i sve druge zahtjeve, a na isti način će dostavljati i popratnu dokumentaciju.

Kroz Fishnet će se obrađivati zahtjevi, izdavati rješenja, izvještaji kontrole na terenu i odvijati sva druga razmjena podataka i dokumentacije s korisnicima.

Digitalna dostava podataka i dokumentacije zamijenit će dosadašnju fizičku, čime će se uvelike uštediti vrijeme i novac.

Iz Ministarstva podsjećaju da su digitalizaciju provedbe potpora iz EU fondova pokrenuli u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014.-2020., kada su korisnici u okviru nekoliko mjera zahtjeve za potporu i zahtjeve za isplatu podnosili kroz sustav za prijavu potpora.

Uporaba Fishneta dijelom je počela početkom godine kada su ribari podnosili zahtjeve za potporu i popratnu dokumentaciju u okviru mjere I.9. "Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti" kroz tadašnji privremeni sustav za prijavu potpora, kao preteču sustava Fishnet.

Prva sljedeća mjera koja će se provoditi kroz Fishnet je mjera III.1. "Pripremna potpora" namijenjena lokalnim inicijativama u ribarstvu, kao potpora u pripremi lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu za razdoblje 2021.-2027., najavili su iz Ministarstva.

Napominju kako će se Fishnet sustav koristiti za sve mjere potpore koje se financiraju iz fondova EU namijenjenih ribarstvu.

28. travanj 2024 21:15