StoryEditorOCM

pomorci u problemima‘Malo kompanija uvjetuje ukrcaj cijepljenjem, ali onda dođete u luku ukrcaja i tamo vas traže potvrdu...‘

Piše OM
16. travnja 2021. - 09:17

Plovidba dalekim i debelim morima nije laka, težak kruh, ma koliko ga voljeli, još je teži u doba pandemije. COVID 19 donio je nove prilagodbe.

- Pomorcima kompanija Viking cruise uvjetuje ukrcaj cijepljenjem. Imamo čak i informaciju da neki pomorci na jahtama gube posao zato što nisu cijepljeni. Obzirom na sve, mi prije svega govorimo o pomorcima koji se žele cijepiti, jer nikoga se ne može prisiliti - kaže za HRT Anton Aljinović, voditelj ureda u Zadru i nacionalni inspektor sindikata pomoraca.

Neke kompanije imaju takve uvjete ili preporuke, neke ne, no do odredišta, luke i broda, treba doći.

- Malo kompanija uvjetuje ukrcaj cijepljenjem, ali događa se da idete kupiti avio-kartu, idete na ukrcaj za let, a onda oni traže potvrdu o cijepljenju, potvrdu da ste negativni. Dođete u luku ukrcaja i tamo vas traže potvrdu o cijepljenju - dodaje Slobodan Vrdoljak, tajnik Udruge kapetana Zadarske županije i tajnik zajednice hrvatskih Udruga pomorskih kapetana.

Kako bi omogućili i olakšali put do broda, i plovidbu, pomorci šalju apele. Smatraju kako se pomorcima treba omogućiti prioritetno cijepljenje.

- Odgovora Ministarstva još nema, mi smo u vakuumu - tvdi Anton Aljinović.

Dodaje kako su i tijela UN-a zatražila od država da pomorce prioritetno cijepe, jer se više od 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem.

- Pomorci bi morali imati neki prioritet za kad idu na ukrcaj. Da im se uz nalog za ukrcaj, barem da prvo cjepivo, da ima potvrdu. Ja sam u kontaktu s Udrugom kapetana iz Kotora. Oni kažu da je njihov grad kupio određenu količinu cjepiva koje nudi pomorcima. Čak su se i neki pomorci iz dubrovačke regije išli tamo cijepiti prije ukrcaja - dodaje Slobodan Vrdoljak.

Što je s domaćom, obalnom plovidbom? 

- Ja sam kao nacionalni inspektor upoznat s tim. Turistički radnici prepoznati su kao prioritetna skupina za cijepljenje, dok pomorci u kabotaži nisu. A svi putnici koji idu na naše otoke, koji su nam biser turizma - oni imaju daleko više kontakata nego radnici u ugostiteljstvu. Opet moram naglasiti - govorimo pomorcima koji žele biti cijepljeni - zaključuje za HRT Anton Aljinović.

Rješenje problema treba, poručuju, što prije naći i odrediti prioritete.

16. travanj 2024 19:06