StoryEditorOCM

ekološka katastrofaLučki kapetan: Ne bi trebalo biti daljnjih posljedica dok su brane koje će ‘pokupiti‘ ulje u moru

Piše Maja Rilović Koprivec/Dubrovački vjesnik
9. travnja 2021. - 08:56

Ljudska pogreška koja je dovela do katastrofalnog curenja gotovo osam tona lož ulja iz kotlovnice dubrovačkog hotela Excelsior još 27. ožujka, izazvala je pravu ekološku katastrofu radi koje ipak nije pokrenut županijski Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Utvrđeno je da u rezervoaru Excelsiora nedostaje 7732 litre lož ulja, no nije sigurno koliko je točno isteklo u more, odnosno koliko je uljem natopljeno tlo plaže hotela, piše Dubrovački vjesnik.

image
More u dubrovačkom akvatoriju  u četvrtak je bilo čisto
Tonći Plazibat/cropix

Tvrtka Jadranski luksuzni hoteli već je provela svoju istragu i utvrdila da hotelska oprema nije zakazala, te na sanaciji štete na kopnu i moru odmah angažirao više specijaliziranih tvrtki. Upravo zato što su samoinicijativno pristupili saniranju i odmah pozvali specijaliziranu tvrtku CIAN, nije bilo potrebe za podizanjem Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, navode iz mjerodavnog županijskog ureda.

Pročitajte još o ovoj temi: 

CIAN:  Zbog ekstremnih uvjeta na moru nismo mogli djelovati istog dana, kontroliramo mjesto ispusta

DRŽAVNI INSPEKTORAT: “Dižemo optužni prijedlog protiv odgovornih za ispuštanje lož ulja u Dubrovniku!”

LOŽ ULJE U MORU| I danas velika mrlja u moru između Grada i Lokruma!

GK PLOČE IZA GRADA| Što se dogodilo sa onečišćenjem mora lož uljem i je li provedena sanacija i istraga?

ROKO TOLIĆ O ONEČIŠĆENJU MORA KRAJ POVIJESNE JEZGRE: Županijske službe statiraju i ne rade ništa kako bi spriječile ekološku katastrofu

Tvrtka CIAN već desetak dana sanira onečišćenje prikladnim sredstvima te je postavila brane. Intervencija će potrajati, a tvrtka INGATEST, specijalizirana za zaštitu na radu, zaštitu od požara i zaštitu okoliša, ispitala je stanje cjelokupnog postrojenja u kotlovnici Hotela Excelsior i nedvojbeno zaključila da je uzrok incidenta ljudska nepažnja.

Također, proteklog tjedna ALH je angažirao i Texo gradnju, građevinsku tvrtku da rastvori betonsku plažu hotela kako bi uz CIAN uklonili kontaminirane slojeve tla. Iz Ciana pak pojašnjavaju kako nove mrlje na moru nastaju jer je izvjestan dio izlivenog ulja vjerojatno ostao zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more.

image
Velika mrlja lož ulja u akvatoriju između Lokruma i Grada
Čitatelj

Naime, iako je curenje lož ulja zaustavljeno još prošle subote, a CIAN postavio zaštitne brane i apsorbirajuće deke u moru, valovi i nevrijeme doveli su novo ulje na površinu moru, ispirući plato plaže. Zato su građani u više navrata izvješćivali kako onečišćenje još traje.

Na teren, na kopnu i moru su izašla je i Lučka kapetanija koja sukladno Planu koordinira akciju, Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija Državnog inspektorata, kako bi procijenili nastalu štetu na podmorsku floru i faunu.

- Još uvijek ulje pomalo 'suzi' u more jer se natopila riva, ali ne ide dalje jer se redovito stavljaju upijajuće brane i kada se zasite uljem CIAN ih promijeni i stavi nove. Redovito kontroliraju stanje već desetak dana – govori lučki kapetan Mato Kekez.

Mnogi su se Dubrovčani pitali što je s branama koje je za ovakve slučajeve prije dvije godine nabavila Županija dubrovačko neretvanska i zašto one nisu u uporabi kod Excelsiora?

image
More u dubrovačkom akvatoriju u četvrtak je bilo čisto
Tonći Plazibat/cropix

- Sada su angažirane CIAN-ove brane, a naše su raspoređene po tijelima lokalne samouprave i vatrogasnim postrojbama. Ovdje nije bilo potrebe koristiti naše resurse budući je onečišćivač poznat, pa nema potrebe trošiti javne resurse. Onečišćivaču je naloženo angažirati specijaliziranu tvrtku što su odmah i učinili i na kraju će platiti račun. Nema potrebe koristiti javna sredstva u ovakvom slučaju, jer je sve pod kontrolom, a može nam se istovremeno dogoditi novo onečišćenje na drugom mjestu – pojašnjava kapetan.

Dodaje kako je teško procijeniti posljedice ekološkog incidenta na Excelsioru dok se sondiranjem ne utvrdi koliko je tla na obali upilo ulje, no za očekivati je da će onečišćenje potrajati do potpune sanacije rive i biti primjetnije za malo jače kiše.

- No ne bi trebalo biti daljnjih posljedica dok su brane koje će 'pokupiti' ulje u moru. Osim toga ALH je zainteresiran da sve to što prije riješi jer žive od turizma, pa ne smiju sebi dozvoliti da ta sanacije traje – govori kapetan Kekez.

image
Utvrđeno je da u rezervoaru Excelsiora nedostaje 7732 litre lož ulja
Tonći Plazibat/cropix

Dodajmo kako je i Državni inspektorat utvrdio kako je do isticanja lož ulja došlo prilikom pretakanja lož ulja iz velikog spremnika goriva u dnevni tank, zbog propusta zaposlenika u manipulaciji i da je došlo do izlijevanja lož ulja iz dnevnog tanka na betonirani dio plaže.

Vodopravna inspekcija će podnijeti optužni prijedlog protiv zbog ispuštanja ili unošenja u vode opasnih i drugih onečišćujućih tvari u vode. Zakonom o vodama su predviđene novčane kazne u iznosu od 30 tisuća do 300.000 kuna za odgovornu pravnu osobu.

Ni ukupna šteta za ALH neće biti mala jer osim kazni i angažiranja specijaliziranih tvrtki za sanaciju mora, upravo rade iskapanja ispred hotela Excelsior kako bi se utvrdilo je li ostalo ulja u pijesku i tlu ispod kupališta.

Nalaz Državnog inspektorata


Inspekcije su utvrdile da je onečišćivač  JLH poduzeo sve  mjere po propisima, da se obavlja sanacija na moru, te da je izvršena sanacija, posipanje i sakupljanje apsorbensa na kopnu. Na lokaciji istjecanja lož ulja postavljene su zaštitne brane – zračna brana i upijajuće brane, upijajuće krpe. Onečišćenje na kopnu (betonirani dio plaže) je sanirano. Nadalje, zbog jakog nevremena more je velikim valovima prekrivalo i zapljuskivalo plato (betoniranu plažu) i stijene te je ispralo određenu količinu ulja koja je istekla i u škrape te je prouzročila novo onečišćenje mora. Kontrolnim inspekcijskim nadzorom vodopravne inspekcije i inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da se u moru i dalje nalazi upijajuća brana,  dužine oko 15 metara koja se svaki dan redovito mijenja i na kojoj su vidljivi tragovi lož ulja.

Dr.sc. Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje: Onečišćenje prvenstveno utječe na planktonske zajendice


Dr.sc. Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje, Sveučilišta u Dubrovniku prokomentirao je kako ovakvo  onečišćenje utječe na morske organizme, prvenstveno na planktonske zajednice. - Učinak različitih izvora onečišćenja na morske organizme  je širok; utječu na različite trofičke razine. Ključna trofička razina na koju utječe zagađenje u morskom okolišu je plankton (fito i zooplankton), poznat po svojoj ulozi mikroskopskih primarnih proizvođača (fitoplankton).  Zagađenje utječe na zajednice fitoplanktona i zooplanktona na različitim razinama - brojnost, strategije rasta, obrasci dominacije i sukcesije. Čak i ako nisu vidljive izravne promjene u planktonskim zajednicama, onečišćivači se mogu akumulirati u planktonu i kaskadno prenijeti na druge trofičke razine, što rezultira biomagnifikacijom (povećanje koncentracije štetnih tvari bioakumuliranih u članovima hranidbenog lanca, proporcionalno s razinom hranidbenog lanca) određenih zagađivača – navodi dr. Antolović.

image
Dr.sc. Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje
Tonći Plazibat/cropix
18. travanj 2024 11:15