StoryEditorOCM

kaliKonferencija o ribarstvu: ‘Porast podvodne buke negativno utječe na morske organizme‘

Piše OM
31. srpnja 2024. - 14:09

U Kalima na Ugljanu nedavno je održana konferencija o održivom ribarstvu pod nazivom "Očuvanje tradicionalnih ribarskih zajednica".

Uz brojne stručnjake, državne službenike i predstavnike ribarske industrije, među panelistima su bile i dvije znanstvenice, dr. sc. Natalija Dunić i dr. sc. Sanja Matić Skoko s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split.

Dr. sc. Sanja Matić Skoko naglasila je kako znanost, kroz istraživanja i savjete, ima važnu ulogu u ribarstvu jer osigurava održivost ribljih populacija i ekosustava. Posebice je istaknula dugogodišnju suradnju znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo s ribarskim zajednicama, gdje znanstvenici pomažu u razvoju i primjeni ekološki prihvatljivih ribolovnih praksi.

Dr. sc. Natalija Dunić istaknula je kako Jadransko more postaje sve toplije i slanije, a znanstvenike brine i porast podvodne buke koja negativno utječe na morske organizme. Situacija je dodatno pogoršana smanjenom cirkulacijom mora i povećanim temperaturama na većim dubinama, što predstavlja veliki šok za morske ekosustave.

- Sinergijom Vlade, Županije i lokalne razine, ribarima i gospodarstvenicima koji se bave akvakulturom osigurali smo kvalitetne, sigurne i dobro opremljene ribarske luke. Naše nove ribarske luke u Lamjani i Zadru rade vrlo uspješno i slobodno možemo reći da su najmodernije na Jadranu.

Posebno tu treba pohvaliti nositelja projekta izgradnje, Lučku upravu Zadar, a vjerujemo i da će suprastruktura koju smo mogli vidjeti i premijerno danas u Kalima, našim ribarima omogućiti dodatne benefite - poručio je župan Božidar Longin podsjetivši da Zadarska županija s ponosom nosi epitet najribarskije županije, a Kali najribarskijeg mjesta na Jadranu.

Skup je održan u novom dijelu Ribarske luke u Kalima, vrijedne 5,35 milijuna eura, koja predstavlja ključnu infrastrukturu za budućnost razvoja ribarstva ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

20. rujan 2024 08:27