StoryEditorOCM

KOD DUGOG OTOKAJedrilica s 11 članova posade i troje djece po olujnom nevremenu spašena od udara u stijene

Piše OM
27. lipnja 2024. - 09:29

Službenici Ispostave lučke kapetanije Sali noćas su spriječili udar jedrilice s višečlanom posadom, među kojima i malodobna djeca, u otočne stijene, čime su posadu spasili od stradavanja, javlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar koordinirala je noćas, 26. lipnja spasilačku akciju prema višečlanoj posadi dvotrupne jedrilice s jugozapadne strane Dugog otoka, kojima je pod olujnim udarima juga prijetio udar u obližnje otočne stijene.

Poziv pogibelji voditelja jedrilice u MRCC Rijeka zaprimljen je noćas u 02.30 sati, slijedom čega je pokrenuta spasilačka akcija, u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar, odnosno, Ispostavom lučke kapetanije Sali.

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć zbog nemogućnosti upravljanja jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, dok je na jedrilici boravilo ukupno 11 članova posade, uključujući voditelja i troje malodobne djece, svi državljani Republike Poljske.

Službenici ILK Sali odmah po zaprimanju poziva isplovili su u spasilačku akciju te su nedugo potom pronašli jedrilicu nedaleko dojavljene pozicije, odakle su izvijestili LK Zadar i MRCC Rijeka o životnoj ugrozi posade jedrilice, koja se nekontrolirano kretala pod udarima olujnog juga i visokih valova (more 3 - 4) te neposredne blizine stijena otočića Garmenjak Veli.

Zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru nije bilo moguće izvršiti evakuaciju posade s jedrilice, stoga su službenici saljske Ispostave uspjeli osloboditi sidro jedrilice na svega 10ak metara od otočnih stijena, nakon čega je jedrilica u 3.40 sati vlastitim pogonom te uz asistenciju spasilačke brodice iz sastava ILK Sali isplovila s opasne pozicije i proslijedila prema luci Sali.

Neozlijeđena 11 člana posada pristala je jutros u 05.00 sati na siguran vez u saljskoj luci, čime je spasilačka akcija uspješno okončana bez stradalih i bez veće materijalne štete.

U okviru očevida o uzrocima ovog izvanrednog događaja na moru službenici Ispostave lučke kapetanije Sali utvrdili su da je jedrilica u vlasništvu domaće charter tvrtke, duljine 13,96 metara te je vlasniku naloženo otklanjanje svih nedostataka, prije sljedećeg isplovljenja, navodi se u priopćenju MMPI-a.

29. lipanj 2024 09:46