StoryEditorOCM

dokapitalizacija‘Jadroplov‘ traži strateškog partnera i očekuje najmanje 50 milijuna kuna, većinski državni udio u tom će slučaju postati manjinski

Piše Sanja Stapić
23. srpnja 2021. - 08:26

Javni poziv za dokapitalizaciju Jadroplova kojim se za dva milijuna dionica očekuje najmanje 50 milijuna kuna službeno će startati idućeg tjedna i trajat će do 20. kolovoza.

Splitska tvrtka za međunarodni pomorski prijevoz obavijestila je Zagrebačku burzu u četvrtak kako će javna ponuda za upis dionica službeno početi za tri radna dana, minimalna pojedinačna cijena za dionicu je 25 kuna, a najniža pojedinačna vrijednost ponude za upis je milijun kuna.

- Iskreno vjerujem kako su pred društvom mirna mora jer ovaj proces, kao finalni stadij restrukturiranja, predstavlja jezgru dugoročne stabilnosti, prosperiteta i razvoja tvrtke - napisao je u obavijesti zainteresiranoj javnosti i potencijalnim ulagačima Branimir Kovačić, predsjednik Uprave Jadroplova.

Najpovoljniji ulagatelj, strateški partner koji neće imati obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje, morat će se obvezati na to da Jadroplov zadrži svoju osnovnu djelatnost pomorskog prijevoza, sjedište u Splitu te da broj zaposlenika ne bude smanjen za više od 25 posto tijekom tri godine.

Krajem ožujka tvrtka jer imala 35 zaposlenih i 110 pomoraca koji su zaposleni dok su ukrcani na brodovima. Većinski vlasnik splitske tvrtke je država, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju sa 70,44 posto udjela, dok četvrtinu dionica imaju mali dioničari.

Posljednjih godina je bilo nekoliko pokušaja privatizacije i nekoliko smanjivanja nominalne vrijednosti temeljnog kapitala čime su se sanirali i pokrivali gubici. Posljednji je put ove godine smanjen temeljni kapital i to s 81,83 milijuna kuna na 16,37 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionice smanjena je s 50 na 10 kuna.

Hoće li takav Jadroplov uspjeti privući svježi kapital i potencijalne strateške partnere znat će se krajem ljeta, a bude li tako i većinski će državni udio postati manjinski.

O kapitalu ovisi pomlađivanje flote, daljnji opstanak i jačanje pozicija splitskog brodara koji posluje na međunarodnom tržištu prijevoza rasutih tereta.

16. travanj 2024 21:39