StoryEditorOCM

financijska injekcijaJadroplov ide u novu dokapitalizaciju, u tvrtku će se sliti između 150 i 350 milijuna kuna, razmišlja se i o kupnji dvaju tankera Brodotrogira i gradnji feribota na struju

Piše Damir Tolj
12. siječnja 2022. - 08:16

Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.

Povrh toga, kompanija razmatra mogućnost kupnje dvaju tankera za prijevoz kemikalija u vlasništvu "Brodotrogira", škvera u vlasništvu obitelji Danka Končara. Treća bitna novost tiče se priprema za gradnju feribota na električni pogon čiji kapacitet bi bio 1000 putnika i 150 automobila, što bi bila prekretnica u poslovanju splitskog brodara u čijoj su floti tradicinalno isključivo brodovi za prijevoz tereta.

O sve tri najave kompanija je obavijestila i Zagrebačku burzu, na kojoj su izlistane "Jadroplovove" dionice.

Naravno, najvažnija je dokapitalizacija, budući da je jedna već ljetos trebala biti provedena, ali je u posljednji trenutak zaustavljena i rezultirala je smjenom Branimira Kovačića, tadašnjeg predsjednika Uprave, o čemu je "Slobodna Dalmacija" prva pisala.

Treba reći da je bivša Uprava, uz prethodnu suglasnost nadzornika, još u srpnju bila objavila javni poziv za dokapitalizaciju tešku dva milijuna novih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna. Čak su bili izabrani i najbolji ponuditelji, ali prije samog okončanja postupka Nadzorni odbor sve je obustavio uz objašnjenje da njihova suglasnost i tekst javne objave s uvjetima dokapitalizacije nisu bili u potpunom suglasju.

Na čelo tvrtke stigao je u ranu jesen kap. Ivan Pavlović, nekadašnji ministar pomorstva, pod čijom upravom "Jadroplov" sada kreće u nove projekte.

Kako je brodar objavio na Burzi, nova dokapitalizacija provodit će se na klasičan način, uz izdavanje prospekta, oglašavanje javne ponude i uvrštenjem novih dionica na zagrebačkom tržištu kapitala.

Emitirat će se vrijednost između 150 i 350 milijuna kuna, a konačna cijena svake dionice utvrdit će se prije nego što krene postupak javne ponude, zamišljen u više krugova, s tim da bi u prvom prednost imali postojeći dioničari. Konačnu odluku o dokapitalizaciji donijet će Glavna skupština društva, po prijedlogu Uprave i uz odobrenje nadzornika.

U obavijesti Burzi i regulatoru, odnosno HANFA-i, "Jadroplov" ističe kako razmišlja o kupnji dvaju trogirskih kemikal tankera na način da "preuzmu 'Brodotrogirove' dugove od HBOR-a", državne razvojne banke. Pregovori se tek očekuju.

S društvom "Classis" ugovorena je izrada projektne dokumentacije za razvoj putničkog broda na struju. Izrada dokumenata je u završnoj fazi, "poslije čega će 'Jadroplov' istražiti mogućnosti financiranja i provedbe tog projekta", objavljeno je na Burzi.

22. travanj 2024 08:27